CONCERT – Elliott Murphy Band – Swing Festival Wespelaar 19/08/2005

Verslag:

Hopelijk zullen de vele mensen die, na afloop van het concert van Elliott Murphy vrijdagavond op het Swing festival in Wespelaar, Murphy’s nieuwste best of ‘Never say never’ kochten niet al te teleurgesteld zijn als ze die cd afgelopen weekend beluisterd hebben. Die rustige cd is namelijk niet echt representatief te noemen voor het uitbundige feestje dat Elliott Murphy & band in Wespelaar hadden gebouwd. Er stonden dan ook slechts 4 songs uit die best of op de, naar Elliott Murphy-maatstaven, korte setlist vrijdagavond: de epische breedgeschouderde gitaarrockers ‘Green river’ en ‘Never say never again’ en de meezingers ‘Come on Louann’ en ‘Dirty old man’; meteen de enige 4 uptempo-tracks die de best of ‘Never say never’ rijk is.

 

Doordat ze op een festival geprogrammeerd stonden en dus niet voor fans only speelden, hadden Murphy & band wijselijk hun setlist aangepast. Dit betekende dat we enkel Murphy’s bekendste uptempo-classics en vooral veel covers voorgeschoteld kregen. Tussendoor slechts één welgekomen ingetogen moment met het onverwoestbare, wondermooie ‘On Elvis Presley’s birthday’. Tijdens dit nummer hoorde je tot ver in de menigte alweer de kroppen spontaan door de keel schieten en zag je bij de mensen rondom je het kiekevlees ook alweer in de aanbieding staan.  Na het afsluitende ‘Diamonds by the yard’ riep het publiek dan ook massaal Elliott & co terug voor een fantastische bisronde, die ingezet werd met het magistrale, nieuwe ‘Never say never again’; nu al een aanwinst in de nog steeds indrukwekkender wordende lijst Elliott Murphy-klassiekers. Toch had ik de hele tijd het gevoel dat er nog iets ontbrak; iets wat voor mij een Elliott Murphy-concert altijd een meerwaarde geeft. Op de valreep werd ik echter toch nog op mijn wenken bediend: de Bruce Springsteen-cover ‘Devils & dust’ gaf uiteindelijk de meerwaarde waar ik de hele tijd zat op te wachten en was wat mij betreft hét Absolute Hoogtepunt van deze show. Ik vind het Bruce Springsteen-origineel al fenomenaal goed, maar Elliott Murphy & co overtroffen het schijnbaar moeiteloos: het nummer werd dan ook niet klakkeloos gekopieerd; Murphy & co zetten het totaal naar hun hand, waardoor het nu ook gerust een Elliott Murphy-nummer genoemd mag worden. Wat mij betreft had het concert hier beëindigd mogen worden maar het publiek vroeg en kreeg nog ‘Sicily’; gevolgd door een afsluitende polonaise van covers die het feest compleet maakten.

 

Het was weer eens iets anders; Elliott Murphy & band op een openluchtfestival aan het werk zien en Natascha en ik hebben ons de reis naar het gezellige Wespelaar zeker niet beklaagd. Temeer omdat het nog maar ons tweede Elliott Murphy-concert was dit jaar; normaal zitten we omstreeks deze tijd van het jaar al aan 3 stuks. Dit concert haalde echter niet het uitzonderlijke niveau van het verjaardagsconcert in de AB eerder dit jaar, maar dat is ook normaal op een festival; dan gelden er immers andere maatstaven vanwege de omstandigheden die zo’n festival met zich meebrengt. Bovendien was het al een geluk dat het niet regende tijdens het concert.

 

Onze volgende afspraak met Elliott Murphy is op 3 september op een festival in Verviers, maar Natascha en ik kijken nu al uit naar het concert op 25 september in Sint-Eloois-Winkel! Niemand minder dan Patrick Riguelle zal de band van Elliott dan eindelijk nog eens vervoegen en dat is toch alweer geleden van het onvergetelijke concert in september 2003 in de Gentse Handelsbeurs, toen Riguelle met z’n lap steel de muziek van Murphy extra bijkleurde en zodoende een extra meerwaarde gaf. Hopelijk heeft hij deze keer ook z’n lap steel weer bij!

 

Rapportcijfer: 

9/10

 

Setlist:

1. Sonny
2. The best kiss
3. Come on Louann
4. Green river
5. The thrill is gone
6. Dirty old man
7. Buddy & Peggy Sue
8. Terraplane blues
9. Destiny
10. Sympathy for the devil
11. On Elvis Presley’s birthday
12. Dragon
13. I wanna talk to you
14.
Like a rolling stone

15. Diamonds by the yard
Bissen:
16. Never say never again
17. Devils & dust
18. Sicily
19. Just a story from America / Twist & shout / La bamba / Twist & shout / Gloria

 

Elliott Murphy in mijn persoonlijke collectie:

1. Aquashow (1973; 8/10 – LP)

2. Lost generation (1975; 8/10 – CD)

3. Night lights (1976; 9/10 – LP + CD)

4. Just a story from America (1977; 9/10 – LP + CD)

5. Party girls & broken poets (1984; 6/10 – LP)

6. Milwaukee (1986; 8/10 – LP)

7. Murph the surf (1988; 7/10 – LP + CD)

8. Live Hot Point (1989; 9/10 – CD)

9. 12 (1990; 8/10 – CD)

10. Unreal city (1993; 8/10 – CD)

11. Selling the gold (1995; 8,5/10 – CD)

12. Going through something: 1978 through 1991, the best of (1997; 9/10 – CD)

13. Beauregard (1998; 9/10 – CD)

14. April, a live album with Olivier Durand (1999; 10/10 – CD)

15. Rainy season (2000; 9/10 – CD)

16. La terre commune, with Iain Matthews (2001; 8/10 – CD)

17. Soul surfing + Rainy season (2001; 9/10 – 2CD)

18. Last of the rock stars… and me and you (2003; 9/10 – 2CD)

19. Strings of the storm (2003; 9,5/10 – 2CD)

20. Never say never, the best of 1995-2005…and more (2005; 9/10 – CD & DVD + 2LP)

21. Twelfth night, live in Heilbronn (2005; 10/10 – DVD)

22. Get your kicks on route 56, Martial’s compilation (2005; 10/10 – 3CD)

 

Links:

http://www.elliottmurphy.com/

http://www.olivierdurand.tk