Alles uit de kast

3d100Het één-boekenprogramma ‘Alles uit de kast’ is een hoop gebakken lucht en gaat de volle 50 minuten eigelijk nergens over. Van het dagelijkse studiopubliek heeft wellicht méér dan de helft van de aanwezigen nog nooit een boek gelezen en presentator Sven Speybrouck geeft iedere dag meer en meer een vermoeide indruk. Vanaf de tweede week was het al duidelijk dat hij zijn eigen programma al beu was en je zag hem gewoon denken van: “Waar ben ik begot toch aan begonnen. Ik ben hier niet graag en ik wil thuis eigelijk veel liever een goed boek lezen, want ik ben deze inhoudsloze onzin hier kotsbeu”.

 

Maar sinds eind vorige week is Sven hoopvol: zijn twinkelende oogjes kunnen sindsdien zijn enthousiasme over het naderende einde van het programma nauwelijks verbergen. Het lucht hem duidelijk merkbaar op te mogen zeggen “dat het nu donderdag de laatste aflevering is!”. “En dat het begot tijd werd”, hoor je hem nog verder denken.  Sven draagt het programma niet, waardoor hij afhankelijk is van het entertainmentgehalte van zijn centrale gast. Zo zat Speybrouck er gisteren helemaal voor spek en bonen bij toen centrale gast Adriaan Van Den Hoof het programma compleet van hem overnam.

 

En toch kijk ik graag naar ‘Alles uit de kast’. Ik onderbreek er zelfs het ‘cd’s beluisteren’ voor. Gisteren nog goed gelachen met dat chichi madammeke die ervan overtuigd was dat haar “zeldzame” boek minstens 2.500 euro waard zou zijn. Ik kon mijn plezier niet op toen haar inwendige barometer in één klap omsloeg van ‘Stralend Zomerweer’ naar ‘Storm’ toen een boekenschatter haar met uitgestreken gezicht gortdroog meedeelde dat haar boek inderdaad veel waard was: “Zéker 30 euro mevrouw!” Na de bittere pil doorgeslikt te hebben herpakte het chichi madammeke zich en had ze een air van “allee, wat weet gij daar nu van, amateur antiquairke; ik zal zélf toch wel beter weten zeker hoeveel mijn ongelooflijk zeldzame boek écht waard is!” Maar ondertussen had half Vlaanderen toch goed met haar gezicht gelachen.

 

Toch biedt ‘Alles uit de kast’ véél te weinig om iedere dag de volle 50 minuten te kunnen boeien.  Het ontbreekt het programma aan de nodige variatie en een stevige dosis rock ‘n roll. Een mix van boekencollecties en platencollecties had daarvoor kunnen zorgen. ‘Alles uit de kast’ is wat mij betreft dan ook dé gemiste kans om de Radio 1-tweeling Koen Fillet en Sven Speybrouck te herenigen in dit tv-programma.