Vier Voor Vrijdag! Aflevering Vier!

Hoog tijd om het hier op mijn blog eens over het het Nederlandse Rosa Records-label te hebben! Rosa Records werd eind vorig jaar opgericht door muziekliefhebbers Frans Lomans en Robbie Klanderman. Frans Lomans volgde ik al enkele jaren via zijn goed gesmaakte, eigenzinnige bijdragen aan het Nederlandse muziekblad Heaven en de Nederlandse webzines Altcountry en Hanx. Klanderman was in een vorig leven vertegenwoordiger voor platenlabel Hightone. Beiden koesterden al een tijdje de jongensdroom om zelf hun favoriete muziek op een eigen label uit te brengen. Begin dit jaar werd die droom dan uiteindelijk werkelijkheid met het verschijnen van de cd ‘Making up for lost time’ van Julia P. Hiermee was de eerste release van Rosa Records een feit. Inmiddels verschenen al 8 goed ontvangen releases op wat nu al een kwaliteitslabel genoemd mag worden en met de nieuwe cd’s van Chris Allen en Rootsclub staan er dit jaar nog 2 Rosa Records-releases op stapel. Meteen bereikt Rosa Records hiermee een eerste doel: Frans Lomans kondigde begin dit jaar in dit artikel immers aan 10 releases te willen uitbrengen in 2006. Hierna wordt de balans opgemaakt van 1 jaar Rosa Records. Ik mag hopen dat het totnogtoe een goed jaar geweest is voor Rosa Records, want het zou zonde zijn moest dit label een kort leven beschoren zijn. Daarom wil ik graag een kleine bijdrage leveren, ook al zou het slechts één extra verkochte cd opleveren, door in deze vierde Vier Voor Vrijdag enkele releases voor te stellen die in de loop van het jaar op Rosa Records verschenen zijn. Check vooral ook de MySpace-pagina van Rosa Records zelf waar ‘Holy ghost’ van Wheels On Fire, ‘Friend’ van The Dam, ‘Naked ground’ van The Dexateens en ‘Sweet prince of peace’ van Denvis te beluisteren vallen! En zoals elke week: Klik op de foto’s die u naar de MySpace-pagina’s van de desbetreffende artiesten leiden!

 

 

JuliaP_MakingUpForLostTime1. Julia P.

‘Making up for lost time’ van de Amsterdamse Julia P. had dus de eer de eerste release te

mogen zijn op Rosa Records. Haar MySpace-pagina biedt met ‘Killergirls’, ‘We are not alone’, ‘Hideaway’ en ‘Hope for the good’ meteen een mooie staalkaart van hetgeen dit wondermooie album te bieden heeft. Zoals mag blijken uit deze 4 psychedelische sixties-getinte popsongs worden bands als Love, The Byrds en The Beach Boys niet toevallig vermeld als belangrijkste invloeden. En wie smelt er nu niet voor die kristalheldere stem van Julia P.? Kopen dus dat album, en wel nu meteen, want zoals deze 4 songs bewijzen, is dit één van de mooiste popplaten van het jaar!

 

 

KevnKinney_CominRoundAgain2. Kevn Kinney’s S.T.A.R.: Tell him something for me

Met Kevn Kinney van het legendarische Drivin’ N’ Cryin’ haalde Rosa Records meteen een grote vis binnen. Kinney staat immers al jaren garant voor kwaliteit en op ‘Comin’ round again’, zijn nieuwe tweede album onder de vlag Kevn Kinney’s S.T.A.R., is dat niet anders. Met de indrukwekkende meeslepende countryblues van ‘Tell him something for me’ staat slechts één song van het nieuwe album vertegenwoordigd op de MySpace-pagina van Kinney. Besef echter dat dit waanzinnig hoge niveau gedurende de hele plaat aangehouden wordt en dat deze song slechts één van de vele muzikale facetten van Kinney belicht!

 

 

WheelsOnFire3. Wheels On Fire

Dat de mannen van Rosa Records een ervaren neus voor talent hebben, bewezen ze door het uit Athens debuterende Wheels On Fire te tekenen. Zoals mag blijken uit songs als ‘Old crow’ en ‘Poor little rich girl’ op de groep hun MySpace-pagina grossiert Wheels On Fire op hun titelloze debuut in sixties-geïnspireerde garagerock De andere 2 nummers op de MySpace-pagina staan ook op het album, maar ‘Cryin’ bleedin’ dyin’’ krijgen we hier in een demo-versie te horen en ‘Badman’s blues’ is een live-opname voor het Nederlandse radioprogramma Altcountry Cooking.

 

 

Dexateens_HardwireHealing4. Dexateens: Naked ground

Met The Dexateens uit Alabama haalde Rosa Records hun eigen Drive-By Truckers binnen. Net zoals bij de Truckers waart ook in de muziek van The Dexateens de geest van Lynyrd Skynyrd rond. Snedige, stevige southern rock dus en met het nieuwe album ‘Hardwire healing’ hebben The Dexateens dit jaar eigelijk een veel beter album gemaakt dan het eerder dit jaar verschenen matige ‘A blessing and a curse’ van The Drive-By Truckers. Jammer dat alleen openingstrack ‘Naked ground’ (downloadbaar!) van het nieuwe album vertegenwoordigd staat op de MySpace-pagina van de groep, maar eigelijk zou deze aanstekelijke song u moeiteloos moeten kunnen aanzetten tot onmiddellijke aanschaf van het album!