OPGEPAST voor straatvechters !

The Rolling Stones - Beggars banquet
 

Dank je Martin, met je reactie op mijn bericht van vannacht. Het deed me verder nadenken over The Rolling Stones. Zij sloegen de nagel al op de kop in de sixties op de LP ’Beggars banquet’ met ‘Street fighting man’ en eigenlijk is er sindsdien nog steeds niets veranderd. Zeker niet in Arm Vlaanderen. Wellicht kan je de songtekst ook toepassen op andere grondgebieden, maar daarover spreek ik me niet uit. Ik kan tenslotte alleen maar spreken over de plaats waar ik woon. Maar wellicht heeft Neil Young gelijk met zijn recente uitspraken waarin hij stelt dat muziek de wereld nooit veranderd heeft. Daarom onderstaande toepasselijke song vandaag. Ik heb in de lyrics voor de gelegenheid de plaatsnaam ‘London’ vervangen door ‘Flanders’. Waarmee ik dus niet wil zeggen dat Londen niet zou slapen, want ik weet het dus niet. Het is tenslotte al te lang geleden dat ik in Londen was. Maar de keer dat ik er wel was, in de vroege lente van 1993, vond ik Londen in ieder geval zéér levendig. Ik zag er toen overal huizenhoge affiches van het debuutalbum van een groepje dat hier pas maanden later, zij het op veel kleinere schaal, zou doorbreken. Ik ging toen op een nacht samen met vele honderden andere Londenaars naar het immense Tower Records om dat debuutalbum van Suede, want over dat groepje ging het, te kopen. Zoiets had ik voordien in Vlaanderen nog nooit meegemaakt: een platenwinkel die zijn deuren ’s nachts opende om de release van het debuutalbum van een nieuwe, veelbelovende groep te vieren. Nadien openden platenwinkels soms ook hier ’s nachts hun deuren. Voor de release van de plaat van een grote groep welteverstaan.. Maar tot een ware volksverhuizing als die keer in Londen heb ik het hier nooit weten komen. Daarvoor zijn wij Vlamingen te nuchter. Kunstenaars worden hier beschouwd als tweederangs of zelfs derderangs helden. Arbeiders zijn hier de helden. Werken komt hier op de eerste plaats. Daarom dat ongevaarlijke, hardwerkende idolen met een onbestaand Rock ’n roll gehalte als Born Crain en Udo hier de helden zijn. Daarom dat Vlamingen altijd gefrustreerd zullen blijven. Want in sleepy Flanders Town there’s just no place for a street fighting man.

LYRICS The Rolling Stones – Street Fighting Man

Everywhere I hear the sound of marching, charging feet, boy
‘cause summer’s here and the time is right for fighting in the street, boy
But what can a poor boy do
Except to sing for a rock ’n roll band
‘cause in sleepy Flanders town
There’s just no place for a street fighting man
No

Hey! think the time is right for a palace revolution
But where I live the game to play is compromise solution
Well, then what can a poor boy do
Except to sing for a rock ’n roll band
‘cause in sleepy Flanders town
There’s no place for a street fighting man
No

Hey! said my name is called disturbance
I’ll shout and scream, I’ll kill the king, I’ll rail at all his servants
Well, what can a poor boy do
Except to sing for a rock ’n roll band
‘cause in sleepy Flanders town
There’s no place for a street fighting man
No

 

3 gedachten over “OPGEPAST voor straatvechters !

  1. Tiens, kende alleen de versie van Rage Against The Machine. Daar is sleepy Flanders in sleepy LA veranderd. Bepaald geen positieve evolutie, tekstueel gezien.

    Like

Reacties zijn gesloten.