Warmth & Beauty

Thad Cocrell - Warmth & beauty
 

Slechts één nieuwe cd aankoop in week 28 van 2008 en die viel vandaag gelukkig op tijd in de bus: ‘Warmth & beauty’ van Thad Cockrell. Deze cd stond al lang op mijn verlanglijst, maar ik vond hem nergens en kon hem zelfs niet bestellen bij noenkel Gert van Eddy’s Records. Ik zag hem onlangs staan bij Cosmox en waagde het erop. En vandaag, bijna 5 jaar na de release, heb ik hem dan eindelijk. Inmiddels heeft de cd al zijn eerste rondjes gedraaid en het was het lange wachten waard. “Putting the hurt back in country” luidt Thad Cockrell zijn lijfspreuk en daar slaagde hij op deze cd alvast bijzonder goed in getuige de vele lome, pure countrysongs. Cockrell zijn luie, wat overslaande stemtimbre leunt daarbij dicht aan bij Gram Parsons, maar ook muzikaal brengt hij zowel het solowerk van Parsons als Parsons’ werk bij The Byrds en The Flying Burrito Brothers in herinnering. En wie Gram Parsons zegt, zegt ook Ryan Adams. Want ‘Warmth & beauty’ is ook een aanrader voor wie zowel Adams z’n soloplaten ‘Heartbreaker’, ‘Jacksonville city nights’ en ’Cold roses’ als z’n werk met Whiskeytown een warm hart toedraagt. Maar met dat andere ex Whiskeytown lid Caitlin Cary is er ook een directe link tussen Thad Cockrell en Ryan Adams. Samen met niemand minder dan Tift Merritt kleurt zij de songs in middels oorstrelende harmonieën. Tift Merritt haar aanwezigheid op ‘Warmth & beauty’ is overigens niet toevallig, want Tift haar vriend, ontdekker, manager, mentor en drummer Zeke Hutchins maakte als drummer deel uit van de begeleidingsband van Thad Cockrell. Inmiddels is ‘Warmth & beauty’ al bijna 5 jaar oud en in die tussentijd was de fraaie duetplaat ’Begonias’ met Caitlin Cary uit 2005 het enige muzikale wapenfeit van Thad Cockrell. Hoog tijd dus voor iets nieuws zou je denken, en met de net uitgebrachte, nieuwe EP ‘To be loved’ geeft Thad Cockrell eindelijk nog eens een muzikaal teken van leven. Hopelijk is die EP de voorbode voor een volwaardige opvolger van de warme schoonheid van ‘Warmth & beauty’.

MP3 Thad Cockrell – Warmth & beauty:

http://www.divshare.com/flash/playlist?myId=4924565-b6d 

MP3 Thad Cockrell – Taking the view:

http://www.divshare.com/flash/playlist?myId=4924582-9ef

Caitlin Cary & Thad Cockrell – Please break my heart: