15 jaar geleden zou ik zeker naar het concert in de zaal gegaan zijn, dacht ik bij mezelf toen ik gisteren voor de ingang van de AB stond te wachten. In de AB zaal trad The Sisters Of Mercy op; een vergane glorie die vandaag enkel nog bestaat bij de gratie van een horde oudere vleermuistrouwe fans. Het had iets aandoenlijks, de aanblik van die honderden in de juiste, zwarte, dresscode gehulde oude Sisters Of Mercy fans, en ik vroeg me af of ze er ook zo in het gewone dagdagelijkse leven zouden bijlopen. Neem nu die ongeveer 45 jarige, nors kijkende kerel in z’n combatshoes, camouflagebroek, korte zwarte jas en lange, geverfde zwarte haren: zou hij enkele uren daarvoor nog z’n maatpak gedragen hebben in z’n functie als manager bij pakweg KBC? En wat zou zijn 19jarige dochter wel niet denken over haar vader? Zij schaamde zich ongetwijfeld voor haar vader en stond, net als ik, te wachten voor het andere concert in de AB Club. Om maar te zeggen: het verschil tussen devote fans en muziekliefhebbers was gisteravond duidelijk zichtbaar voor de ingang van de AB.
Ik had haast medelijden met die devote fans. Zij leven overduidelijk nog in het verleden en weigeren te evolueren. Halsstarrige consequentie leidt immers tot stilstand, en stilstand is achteruitgang. Tegelijk dacht ik aan mijn cd collectie en ik besefte eens te meer hoezeer die mijn evolutie als mens weerspiegelt. Er was de onbevangen, prille tiener Roen die graag naar de onschuldige popmuziek uit de BRT Top 30 van de jaren ‘80 luisterde. Dat verraden mijn platen van Wham!, Duran Duran, A-Ha, Pet Shop Boys, George Michael, en noem maar op. Eind jaren ’80 was er de rebelse puber Roen op wie de hair metal van bands als Skid Row, Poison, Guns N’ Roses en Whitesnake een grote invloed had. Hun platen zitten ook nog steeds in de kast. De studerende, luie Roen voelde zich vervolgens enorm verwant met de Grunge beweging in het bijzonder en de Amerikaanse gitaarrock in het algemeen. Platen van Nirvana, Pearl Jam, Lemonheads, Buffalo Tom, Grant Lee Buffalo, Alice In Chains en Soundgarden liggen zodoende te verkommeren onder een dikke laag stof. Het was tegelijk ook de tijd van de ontdekking van Gitaarheld Jimi Hendrix, de Grote rockgroepen (de Heilige Drievuldigheid The Rolling Stones-Led Zeppelin-The Doors) en de Grote singersongwriters (de Heilige Drievuldigheid Dylan-Young-Springsteen). Hun platen beluister ik nog wél graag en veel. De werkende Roen stortte zich nadien op alles wat maar als hip bestempeld werd in de muziekpers in de periode 1996-2001: britpop, chemical beats, techno, hiphop, sommige metal en punk, rock, nu-metal, lo-fi, slowcore, ééndags singer songwriters; you name it; ik kocht het in die periode allemaal en ik probéérde het vooral ook allemaal goed te vinden om toch maar mijn hipheidsfactor hoog te houden. Het gevolg is echter dat ik de platen van Blur, Chemical Brothers, The Prodigy, DJ Shadow, DJ Krush, Goldie, Roni Size, Wu -Tang Clan, Sepultura, Pennywise, Smashing Pumpkins, Live, Slipknot, Limp Bizkit, Korn, Guided By Voices, Sebadoh, Low, Sophia, Tindersticks, Baby Bird en Andrew Dorff in geen jaren meer beluisterd heb.
Het is pas sinds mijn ongeval in 2002 dat ik me beetje bij beetje bewust geworden ben van m’n ware muziekliefde: rootsmuziek in al zijn facetten, gaande van blues tot americana, altcountry, folk,… Muziek in z’n meest pure en eerlijke vorm. Ik geniet pas écht ten volle van een man of vrouw, zijn of haar al dan niet oude en / of versleten gitaar, zijn of haar menselijke verhalen en zijn of haar wondermooie liedjes. Ongekunstelde muziek. Muziek recht uit het hart; niet uit het hoofd. Daarom geen Radiohead meer voor mij, maar da’s al te gemakkelijk. Zo voel ik eerder authenticiteit bij doorleefde singersongwriters als pakweg een Malcolm Holcombe of Jake La Botz dan bij gecreëerde typetjes als een Seasick Steve. Ik geloof het verhaal van Seasick Steve niet, en als ik hem niet geloof, kan ik onmogelijk ook z’n muziek geloven. Zijn geloofwaardigheid hangt wat mij betreft, net zoals z’n zogezegde oude, versleten, driesnarige gitaar, te zeer met haken en ogen aaneen. Zij die onlangs én Malcolm Holcombe in Toogenblik en even later Seasick Steve in de AB live gezien hebben, zouden dat wezenlijke verschil eigenlijk moeten gevoeld hebben. Zij zouden sindsdien ook moeten weten dat Seasick Steve bedacht werd door gladde, vlotte marketingjongens en -meisjes. Het kan haast niet anders.
Betekent dat dan ook dat ook ik, net zoals die honderden Sisters Of Mercy fans, tegenwoordig stilsta in het verleden en / of bij één muziekgenre? Helemaal niet. Rootsmuziek voelt ten eerste zo natuurlijk aan omdat het doordringt tot de kern van mijn wezen. Rootsmuziek, de naam zegt het zelf eigenlijk, zit dan ook in onze genen, want wordt al honderden jaren, van generatie op generatie, doorgegeven. Rootsmuziek is daardoor zo rijk en onuitputtelijk dat je met één mensenleven niet toekomt om die immense berg aan muziek te ontginnen. En nieuwe, jonge artiesten injecteren die erfenis met hun eigen, moderne inzichten en maken dat folkmuziek blijft léven. Fleet Foxes herinnerde vorig jaar sterk aan Crosby, Stills, Nash & Young en nog tientallen oude folkgloriën, maar klinken vooral ook, dankzij de inbreng van hun eigen inzichten, als Fleet Foxes. En Alela Diane en Mariee Sioux mogen dan als een hedendaagse Karen Dalton, Vashti Bunyan, Judee Sill, Joan Baez, Joni Mitchell of vergeten folkzangeressen uit de jaren ‘20 of ‘30 klinken; ook hun neo folkmuziek heeft, dankzij een combinatie van hun respect voor het aloude en hun eigen hedendaagse inbreng, bestaansrecht.
Zo kwam ik gisteravond aan de ingang van de AB tot de conclusie dat ik, in tegenstelling tot die horde Sisters Of Mercy fans, gelukkig wél geëvolueerd ben als mens. Het feit dat ik aanschoof voor het concert van Mariee Sioux in de AB Club en niét voor het concert van Sisters Of Mercy in de AB Zaal verraadde dat. Mocht dat niet zo zijn, dan stond ik gisteravond met veel van mijn leeftijdsgenoten ook in de “juiste” dresscode aan te schuiven voor het Sisters Of Mercy concert onder het mom “dat het vroeger allemaal veel beter was”. Maar ik stond gelukkig in de andere, juiste rij te wachten. Ik ging gelukkig het andere, juiste, kleine zaaltje binnen. En ik hoorde hoe Mariee Sioux de magie die haar plaat ‘Faces in the rocks’ uitstraalde ook live moeiteloos wist over te brengen. Anderhalf uur lang bracht ze me met haar krachtige, magische stem en hemelsmooie, maar aardse, pure liedjes in hogere sferen. Ze kreeg daarbij de prachtige vocale steun van haar vriendin Ashley, die Mariee tegelijk ook op glockenspiel begeleidde en zodoende de vanop de plaat gekende sfeervolle panfluitklanken deed vergeten. Tijdens het concert leek de tijd stil te staan voor mij, waardoor Mariee Sioux de tijdloze, oeroude kracht van folkmuziek bewees. En ook de helende werking van folkmuziek op de ziel! Want mijn ziel had gedurende de hele dag geen rust gekend, waardoor ik aanvankelijk geneigd was om thuis te blijven. Maar Mariee Sioux bracht me tot rust en vandaag voel ik nog steeds diezelfde innerlijke rust. Mariee Sioux deed me meer dan ooit beseffen dat we, in deze jachtige tijden waarin we van burnout, naar depressie, naar zenuwinzinking, naar hartaanval racen, eerder nood hebben aan krachtige, zalvende, eerlijke en pure folkmuziek dan aan het gek
unstelde, jachtige ritme van The Sisters Of Mercy. Dokter Roen schrijft dan ook iedereen, inclusief die halsstarrige devote Sisters Of Mercy fans, vandaag nog zijn exemplaar van ‘Faces in the rocks’ voor. Iedereen verdient immers innerlijke rust. Alleen de pure, eerlijke, krachtige, helende, vitale en zalvende muziek van Mariee Sioux, tientallen andere neo folkies en de duizenden oude folkartiesten kunnen potentiële Kim De Gelders behoeden van hun daden. Niet het opgefokte, geforceerde, destructieve wapengekletter van Sisters Of Mercy of Jean-Marie Dedecker. Daar ben ik heilig van overtuigd.
Voor zij die het gemist hebben: ik heb het hele concert opgenomen; de youtube links volg je via de songtitels in onderstaande setlist.
Setlist:
1. Old magic
2. Twin song
3. Burried in teeth
4. Friendboats
5. Homeopathic
6. Bravitzlana Rubakalva
7. Wizard flurry home
8. Flowers and blood
9. Two tongues
10. Tule
11. You are the everything (REM cover)
12. Bundles
Bis 1:
13. Love song (The Cure cover)
14. Swimming through stones
Bis 2:
15. Icarus eye
Beste Roen, wat je schrijft is heel herkenbaar, maar toch schoof ik aan bij The Sisters of Mercy. Nostalgie, zeker, nog een fuiven als de beesten, dit is heel zeker. Nog nooit ben ik zo bezweet uit een concertzaal gestapt. Fysiek achteruit? Neen, niet echt, ik probeer die jeugdig te houden, maar gewoon omdat ik er me niet op “gekleed” had en ik in de pogo geen tijd vond om mijn trui uit te trekken.
Muzikaal zat ik die avond op mijn honger en ik had mijn ziel zeker met Mariee Sioux kunnen voeden, daarboven in de club. Maar toch wou ik nog eens dat Sisters-gevoel…
Binnenkort ga ik naar Alela Diane zien en horen: daar zal ook mijn ziel weer zich kunnen optrekken aan echt muzikaal genot.
En o ja, een mens is constante verandering. Dat is precies zo mooi aan ons bestaan. Niets blijft, alles stroomt, Heraklitos zei dat reeds. We evolueren naar onze wuwei in de filosofie van Lao Tse: heel moeilijk te vertalen wat dit juist betekent: handelen door niets te doen (maar dan niet bedoeld als luieren). Op een dag geraken we er wel, we zijn op goeie weg!
LikeLike
Jammer dat ik er niet bij was. Maar ik moet mijn concertbezoeken doseren. Vorige zondag was er Vetiver, roots met een uitkijk op de toekomst – en dan ben ik moe daarna. Maar ik herken wat je schrijft. Het sluit ook aan bij mijn artikel over de terugkeer van de ‘hippies’ (wat ik helemaal niet erg vind, integendeel).
Het spijtige van alle nieuwe ontwikkelingen is, zoals je zelf schrijft, dat de commerce er meteen op springt, zoals bij die vermaledijde seasick steve (waar ik echt zeeziek van word).
Ik lees je plezier in deze tekst. Binnenkort ben ik bij Alela Diane, die hoop ik live even goed is als haar ‘zielszus’.
Roen, je bent een fijne en eerlijke mens. Je hart is in al je teksten aanwezig.
LikeLike
Fijn concert, fijn je gisteren eens ‘live’ ontmoet te hebben.
LikeLike
Mooi stuk, Roen en zeer herkenbaar.
Dat Seasick Steve gevoel heb ik ook heel erg bij Bon Iver. Het snoepje van de maand, met een heel mooi verhaal er rond.
Een jaar of tien gelden was er ook zo’n vergelijkbare hype rond Ted Hawkins.
Ach, de marketingjongens moeten ook hun centjes verdienen zeker.
LikeLike
voor zij die aanwezig waren is het ook uiterst aangenaam om dit schitterende optreden nog eens in youtube vorm te kunnen herbeleven. Waarvoor dank!
LikeLike
Mooi geschreven! (zoals altijd bewonder ik nog jouw vlot schrijftalent)
LikeLike
Dit is Roen op zijn best. Bedankt dat ik zo het concert kan horen. Eerlijke muziek ( en muzikanten )dat heb je als geoefend luisteraar onmiddellijk door niet?
Puur ( en authentiek) dat raakt de ziel. Je maakt hier een zéér mooie analyse Roen.
LikeLike
Mooie tekst Roen, en oh zo herkenbaar voor mij qua muzikale evolutie. Heb muzikaal gedeeltelijk dezelfde, gedeeltelijk een andere weg afgelegd, maar dat zal wel voor bijna iedereen zo zijn, maar uiteindelijk ook bij de rootsmuziek (in vele facetten…) terechtgekomen, voor altijd. Dat weet ik wel zeker.
Groeten, Marc
LikeLike
…into my soul. Dusty Springfield ( juist 10 jaar dood vandaag),heeft me even doen stilstaan Roen. Oude liefde roest niet…Amy Winehouse,reincarnatie ?
LikeLike
Prachtig geschreven Roen!
Het is een gave om je gevoelens over de o.a de muziekscene zo op te kunnen schrijven.Jaloersmakend!Ikzelf heb die gave namelijk niet. En mooie beelden van Mariee Sioux,ik mag er toch wel een paar lenen voor mijn eigen simpele weblogje? B.V.D.
Groetjes uit
Holland
LikeLike
Wel…
Ik heb nooit iets gehad met de Sisters. Tamelijk walgelijke muziek. Maar om nu te beweren dat al die fans niét geëvolueerd zijn als mens, vind ik een behoorlijk aanmatigende en zelfs een beetje navelstaarderige stelling. Je hoeft niet muzikaal of vestimentair te evolueren om te evolueren ‘als mens’. Veel mensen hebben maar dertig cd’s en zijn toch perfect gelukkig. Da’s niets om hen te verwijten. Er zijn wereldvermaarde schilders die zelfs geen platenkast hébben.
(maar luister toch nog maar eens naar die plaatjes van Guided By Voices, want er zitten een paar onvervalste klassiekers bij)
LikeLike
@ stijn
Ik weet het niet stijn.
Waren het wel mensen?
Ze gedroegen zich immers als een kudde wilde dieren.
@ Arthur:
Natuurlijk mag je mijn filmpjes op jouw blog zetten. Daarvoor heb ik ze immers op joetjoep gegooid. Om het met iedereen te delen. De embed codes vind je wel. En er is helemaal niets om jaloers over te zijn. Ik was veel liever bv. loodgieter geweest. Een beetje woorden achter mekaar schrijven heeft tenslotte iedereen geleerd, en ieder doet dat op zijn eigen volstrekt unieke manier. Mijn manier van zijn schrijven is niet beter of niet slechter dan de jouwe.
@ Mie:
Ik ken de muziek van Dusty Springfield niet. En de muziek van Amy Winehouse ken ik niet goed genoeg. Ik heb enkel haar plaat ‘Black to black’, maar zo veel heb ik die niet beluisterd. De produktie van die plaat ligt me niet. En ach “eerlijke muziek”…. Voor mij is een man of een vrouw met een gitaar “eerlijke muziek”, voor een ander is “eerlijke muziek” de sisters of mercy. of frans bauer. of slipknot. Ieder heeft zijn definitie van “eerlijke” muziek.
@ Marc:
Eigelijk is dat de “natuurlijke evolutie” van muziekbeleving, Marc. Maar die natuurlijke evolutie bestaat vandaag jammer genoeg niet meer. Of vind jij het dan normaal en gezond dat een 14jarige van nu al in contact komt met de muziek van Frank Zappa of Tom Waits? Vandaar de vroege muziekmoeheid tegenwoordig denk ik. Het is erg als ik lees of hoor dat 19jarigen niet meer verrast worden door muziek. Natuurlijk niet. Ze hebben alles al gehoord, want alles is immers zo toegankelijk geworden.
@ Tinne Van Vroeger:
Dank je Tinneke! Je doet me blozen. Net zoals vroeger 😉
@ peerke:
Dat is het peerke. Iedereen heeft recht om centen te verdienen. Ook marketingjongetjes en -meisjes.
@ martin:
Ik probeer inderdaad van zo eerlijk mogelijk te zijn in mijn teksten, martin. Voor sommigen maakt me dat een ‘fijn mens’, voor anderen ben ik ‘arrogant’ en/of ‘onuitstaanbaar’. Het zij zo. Ik kan daarmee leven. Binnenkort ben ik ook bij Alela Diane!
@ Piet:
Nostalgie is een instrument van de duivel, Piet. Nostalgie is immer een vals gevoel want geeft een vals beeld. Het maakt het verleden mooier en rooskleuriger dan het werkelijk was. Daarom voelt nostalgie zo heerlijk aan. Ik wentel me daarom zelf maar al te graag in nostalgie, maar niet meer via de muziek die ik vroeger mooi en goed vond. Er valt immers nog zo veel nieuwe muziek te beluisteren. En met nieuwe muziek bedoel ik niet uitsluitend muziek uit 2009, maar ook een plaat uit pakweg 1965 kan nieuw voor me zijn, simpelweg omdat ik die plaat dan nog nooit eerder gehoord had.
En die theorie over die ‘constante verandering’ klinkt heel mooi, Piet. Maar geldt ze wel voor iedereen? Ik ken immers genoeg mensen die al 20 jaar of langer er dag in dag uit dezelfde routine op nahouden. Je kent ze wel: ze staan iedere dag om hetzelfde uur op, ze nemen iedere dag dezelfde trein waarop ze iedere dag dezelfde krant lezen, ze gaan iedere dag naar hetzelfde bureau, nemen iedere dag dezelfde trein op hetzelfde uur terug naar huis, eten, bekijken al 100 jaar dezelfde hersendodende programma’s op tv en gaan steeds om hetzelfde uur slapen. Ze neuken wellicht steeds altijd op dezelfde dag en hetzelfde uur in telkens weer dezelfde houding. En ze huiveren voor iedere vorm van verandering in hun directe omgeving want dat brengt hen uit hun evenwicht. Voor hen is het iedere dag opnieuw ‘groundhog day’. Alleen kwaaltjes, ziektes en hun haarlijn verraden dat ook zij evolueren, maar dan alleen in de zin van ‘ouder worden’.
LikeLike