How Will The Wolf Survive?

CD tas

Vorige week was ik, zoals ieder jaar tijdens de Paasvakantie, met mijn gezin en onze allerbeste vrienden en hun 4 kinderen in het Landal Green Parc “De Lommerbergen” in Reuven, Nederland. Niet dat ik daarover iets te melden heb. Het was leuk, we hebben er allemaal van genoten; happy people have no stories weetuwel. Nee, het ritueel de dag voor ons reisje was belangrijker. Terwijl mijn madam zich om nutteloze zaken als ’inhoud van de koffers’ en dergelijke bekommerde, was ik met iets veel belangrijker bezig. Welke cd’s zou ik meenemen? Ik overleef immers geen 5 dagen zonder cd’s. Het mocht dus niet zomaar om het even wat zijn. De vorige jaren selecteerde ik nooit streng genoeg. Ik rukte haast lukraak platen uit mijn planken, nam de hoesjes en de schijfjes uit de jewel cases of digipacks en stak ze in mijn CD tas tot die propvol zat. In die tas kunnen 208 cd’s, maar toch presteerde ik het om telkens ongeveer 250 cd’s mee te nemen. Altijd veel te veel natuurlijk. Daarom besloot ik nu om slechts 100 cd’s mee te nemen. Nog altijd te veel, maar ik wil dan ook altijd graag ter plekke een keuze uit een ruim aanbod kunnen maken. Ik moest zodoende terugdenken aan mijn ’100 eilandplaten’ project dat ik hier vorig jaar startte. Ik herlas de teksten over de platen die ik al behandelde, maar nu ik écht 100 platen zou selecteren om mee te nemen voor een weliswaar korte reis, stonden die reeds geselecteerde platen me plots niet meer aan. Had ik mezelf dan wat wijsgemaakt? Dacht ik vorig jaar écht dat ik mijn 100 definitieve favoriete platen zonder probleem zou kunnen aanduiden? In ieder geval besef ik nu dat mijn eilandplaten project in de vorm van een ’definitieve lijst’ geen zin heeft. Eilandplaten zijn altijd de keuze van het moment. Mijn 13 reeds geselecteerde eilandplaten van nog geen jaar geleden, waren vorige week mijn eilandplaten niet meer. Nee, dat is niet helemaal waar: uit die 13 nam ik vorige week wél ’Other voices, other rooms’ en ’Other voices, too (a trip back to bountiful’ van Nanci Griffith mee. Wil dat nu zeggen dat ik mijn eilandplaten project niet meer zal afwerken? Nee, maar ik ga het wel anders aanpakken. Ik stel er geen ’definitieve lijst’ meer van samen. De ranking zal ik laten verdwijnen. De lijst zal op die manier oneindig zijn en nooit af geraken. Misschien wordt het dan toch eens tijd om zo’n vervloekte iPod aan te schaffen. Je weet immers maar nooit. De lokroep van Groenland naar ruimte, stilte en rust wordt immers almaar luider en aantrekkelijker. En ik zie mezelf geen 3.000 cd’s of meer meezeulen in dat schip.

Voor de geïnteresseerden: hieronder staan mijn 100 eilandplaten die ik vorige week mee had naar dat prachtige, rustgevende Landal park. De volgorde is de volgorde zoals ze in mijn CD tas staken. Nuja, mierenneukers zullen opmerken dat het 107 stuks zijn (en zelfs nog wat meer vanwege een box set en enkele dubbelaars), maar who cares? Dichter bij het getal 100 ben ik nooit eerder voordien gekomen. Een prestatie van mezelf! De platen die ik ter plekke daadwerkelijk opgezet heb (van echt ‘beluisteren’ kan je in dergelijke omstandigheden immers niet spreken) staan in vet. En wat u verder ook moet weten: ‘Hills and valleys’, de nieuwe cd van The Flatlanders werd dé plaat van de heenreis. Die plaat stond de hele heenrit op endless repeat in de auto cd speler. Heerlijke on the road plaat en wat mij betreft de allerbeste Flatlanders plaat ooit en dus ook één van de allerbeste cd’s van 2009 tot dusver. De plaat deed me er in de auto overigens aan denken dat ik geen cd van Los Lobos had meegenomen. Maar erg vond ik dat niet. Want of je nu ‘How will the wolf survive’ of deze ‘Hills and valleys’ bij je hebt op reis, maakt niet echt uit. Beide platen baden immers in diezelfde heerlijke border sfeer en zijn kwalitatief even sterk. Ter plaatse was ik bijzonder onder de indruk van het ijzersterk rammelende ‘Rattlin’ bones’ van het echtpaar Kasey Chambers & Shane Nicholson en heb ik 3 maal ‘Lantana’ van Caroline Herring beluisterd. Die plaat laat me al een jaar niet meer los. De reden daarvoor kan u hier nog steeds lezen. Op de terugreis eiste mijn madam ’Tomorrow the green grass’ van The Jayhawks. Na 3 rondjes was ik de plaat spuugzat, en om madam enigszins tevreden te houden, stak ik als compromis ’August and everything after’ van Counting Crows in de auto cd speler.

In Roen’s Landal 2009 CD tas staken deze CD’s:

1. Ramblin’ Jack Elliott: A stranger here
2. Romi Mayes: Achin in yer bones
3. Neko Case: Middle cyclone
4. Diane Jones: Better times will come
5. William Elliott Whitmore: Animals in the dark
6. The Gourds: Haymaker!
7. Chris Eckman: The last side of the mountain
8. Ryan Adams & The Cardinals: Cardinology
9. The Band Of Heathens: The Band Of Heathens
10. Rob Lutes: Truth & fiction
11. Kasey Chambers & Shane Nicholson: Rattlin’ bones
12. Mark Olson & Gary Louris: Ready for the flood
13. Darrell Scott: Modern hymns
14. Ray La Montagne: Gossip in the grain
15. Conor Oberst: Conor Oberst
16. Joan Baez: Day after tomorrow
17. James Hunter: The hard way
18. Emmylou Harris: All I intended to be
19. John Hiatt: Same old man
20. Isobel Campbell & Mark Lanegan: Sunday at devil dirt
21. Steve Von Till: A grave is a grim horse
22. Bon Iver: For Emma, forever ago
23. Caroline Herring: Lantana
24. Elliott Murphy: Notes from the underground
25. Calexico: Carried to dust
26. Justin Townes Earle: Midnight at the movies
27. Fleet Foxes: Fleet Foxes
28. Fleet Foxes: Sun giant EP
29. Otis Gibbs: Grandpa walked a picket line
30. Rachel Harrington: City of refuge
31. Jim Byrnes: House of refuge
32. Chatham County Line: IV
33. Jim Lauderdale & The Dream Players: Honey songs
34. Justin Townes Earle: The good life
35. Sam Baker: Pretty world
36. Sam Baker: Mercy
37. Malcolm Holcombe: Not forgotten
38. Adam Carroll: Far away blues
39. Rachel Harrington: The bootlegger’s daughter
40. Rob Lutes: Ride the shadows
41. William Elliott Whitmore: Ashes to dust
42. William Elliott Whitmore: Hymns for the hopeless
43. William Elliott Whitmore: Song of the blackbird
44. Alela Diane: The pirate’s gospel
45. Bruce Springsteen: Magic
46. Bruce Springsteen: Devils & dust
47. Elliott Smith: XO
48. Elliott Smith: Either / or
49. Neil Young: Prairie wind
50. Neil Young: Decade
51. The Jayhawks: Rainy day music
52. The Jayhawks: Tomorrow the green grass
53. Mark Lanegan: Whiskey for the hol
y ghost
54. Mark Lanegan: Scraps at midnight
55. Mark Lanegan: I’ll take care of you
56. Isobel Campbell & Mark Lanegan: Ballad of the broken seas
57. Bob Dylan: Time out of mind
58. Bert Jansch: Crimson moon
59. The Band: Greatest hits
60. Ry Cooder: The long riders OST
61. Dan Penn: Do right man
62. Jim Lauderdale: Bluegrass
63. Jim Lauderdale: The bluegrass diaries
64. Jim Lauderdale: Headed for the hills
65. Jim Lauderdale, Ralph Stanley & The Clinch Mountain Boys: Lost in the lonesome pines
66. Steve Von Till: If I should fall to the field
67. 16 Horsepower: Sackcloth ‘n’ ashes
68. Johnny Cash: American V – A hundred highways
69. Johnny Cash & June Carter Cash: Duets
70. Ryan Adams: Heartbreaker
71. Ryan Adams: Gold
72. Ryan Adams & The Cardinals: Jacksonville city nights
73. Ryan Adams & The Cardinals: Cold roses
74. The Byrds: Sweetheart of the rodeo
75. The Flying Burrito Brothers: The gilded palace of sin & Burrito deluxe
76. Wilco: Sky blue sky
77. Grayson Capps: If you knew my mind
78. Elliott Murphy: Coming home again
79. Elliott Murphy: Strings of the storm
80. Elliott Murphy: Soul surfing
81. Elliott Murphy: April, a live album
82. Bonnie ‘Prince’ Billy: I see a darkness
83. Tom Waits: Closing time
84. Dillard & Clark: The fantastic expedition of Dillard & Clark / Through the morning through the night
85. Gene Clark & Carla Olson: So rebellious a lover
86. Gene Clark: White light
87. Gene Clark: Roadmaster
88. Gene Clark: No other
89. Guy Clark: Old No 1 / Texas cookin’
90. Counting Crows: August and everything after
91. Shelby Lynne: I am Shelby Lynne
92. Shelby Lynne: Identity crisis
93. Stacey Earle: Simple gearle
94. Nanci Griffith: Other voices, other rooms
95. Nanci Griffith: Other voices, too (a trip back to bountiful)
96. Caroline Herring: Twilight
97. Caroline Herring: Wellspring
98. Nels Andrews: Sunday shoes
99. John Hiatt: The best of
100. The Flatlanders: Hills and valleys
101. Neil Young: Fork in the road
102. Alela Diane: To be still
103. Mariee Sioux: Faces in the rocks

104. Buddy & Julie Miller: Written in chalk
105. Easton Stagger Phillips: One for the ditch
106. Rolling Stones: Forty licks
107. Townes Van Zandt: Texas troubadour (4cd box set met 7 studioplaten)

9 gedachten over “How Will The Wolf Survive?

 1. Wanneer ik met vakantie ga neem ik opzettelijk geen cd’s mee. Behalve natuurlijk een paar zorgvuldig geselecteerde schijfjes voor onderweg (als we met de auto gaan).

  Maar ter plekke wil ik geen muziek horen. Ik wil rust en stilte. Even het hoofd leegmaken. Daardoor geniet ik veel meer van muziek wanneer ik terug thuis ben.

  Like

 2. Kan ik je volledig in volgen, peerke. Maar ik kan het niet. Ik heb al heimwee naar mijn ranch en Bosbergomgeving als ik nog maar weg ben voor een daguitstap naar zee of zelfs mijn geliefde ardennen. Ik kan er niet aan doen. Er zijn nu éénmaal ook mensen zoals ik die geen rust kennen op vakantie. Zoveel mogelijk eigen cd’s meenemen, ook al is het aantal absurd veel, biedt dan troost en is een vorm van compensatie. Op die manier voel ik me dan toch een beetje thuis en rustig. Op die manier kan ik de heimwee aan. Helemaal geen cd’s meehebben zou ik niet aankunnen; dan neem ik de volgende dag ter plekke de trein terug naar huis. Rust en stilte hebben voor mij dan ook bredere betekenissen dan de afgebakende, letterlijke betekenissen ervan. “Stilte” in de enge betekenis verdraag ik niet goed en niet lang. Het is altijd zo geweest; ook de jaren voor de Val. Natuurlijk, tijdens onze wandelweken in de ardennen vroeger gebeurden de wandelingen ook met de plaatselijke stilte om me heen. Maar dan was ik ’s avonds maar al te blij & gelukkig dat ik muziek bijhad in de cottage.

  Like

 3. Het is een mooi lijstje, Roen. Wel vrij veel recent werk, maar dat geeft niet, het toont alleen onze enigszins verschillende georienteerdheid aan. (Ik zou bijvoorbeeld zonder Aretha Franklin of James Carr niet kunnen vertrekken – als ik cd’s zou meenemen, wat ik niet doe. Ik ben meer zoals Peerke als ik op reis ga. En als ik weer thuis kom klinkt alles fantastisch. Alsof ik nieuwe oren heb.)

  Bij mij is het altijd een heel gedoe om het laatste nummer te kiezen dat ik draai voor ik vertrek. Meestal is het iets van the Byrds of Gene Clark.

  Like

 4. Voor mij zijn reizen en muziek twee verschillende belevenissen. Ik kan niet leven zonder beide, maar met beide tegelijk bezig zijn lukt mij niet. ‘k Ga wellicht te veel in op het moment dat ik ofwel luister ofwel op reis ben. Nu, zo heb ik het gráág…

  Maar ik zag Neil Youngs: Fork In The Road in je lijstje staan, dat je zowaar nog beluisterd hebt ook en nu ben ik wel eens benieuwd wat je daarvan vond, want ik vind het VER-SCHRIK-KE-LIJK slecht. Ik ben terug gaan luisteren naar Landing On Water en zeker de eerste keer vond ik die plaat al beter dan wat hij nu in elkaar heeft geboxt. Misschien / Wellicht maak je daar nog wel eens een tekstje over, ik lees het wel… Groeten, Piet

  Like

 5. Ik denk dat ik dit jaar maar eens 3 platen van het jaar zal hebben; een trilogie op mijn Nr.1 zeg maar. Young, Dylan & Springsteen maakten zonder het van elkaar te weten allicht, een Ode aan Het Leven met hun 3 jongste platen. Elk op hun eigen manier klinken deze platen immers uiterst vitaal, sprankelend, levenslustig, energiek, en vrolijk (zij het bij Dylan & Young bijwijlen op een sarcastische manier). Ik vind het daarom zo jammer dat alle 3 de platen zo verkeerd begrepen en op die manier ondergewaardeerd worden.

  Like

 6. Roen, Ik mis uw bijdragen op het wereldwijde web. Geen cd´s meer aangeschaft recentelijk?

  Like

Reacties zijn gesloten.