Zelfmoord op Kerstnacht

vic chesnutt

Zelfmoord plegen op Kerstnacht. Vic Chesnutt deed het. Op die manier wordt je dood tenminste herinnerd. Hij nam een overdosis spierontspanners. Verdween in een diepe coma. Stierf op Kerstdag. 15u lokale tijd. Was het hier toen 21u, 22u, of 23u? Het maakt allemaal niet uit. De harde realiteit is dat de wereld één van de bijzonderste singersongwriters van deze tijd verloor op Kerstdag. Hij nam eigenlijk al een paar maanden geleden afscheid, toen hij met ‘At the cut’ en ‘Skitter on take-off’ maar liefst 2 nieuwe cd’s na mekaar uitbracht. In ‘At the cut’ zat toen al zijn afscheidsbrief verborgen in de zelfmoordsong ‘Flirted with you all my life’. Zelfmoord met voorbedachte rade dus. Vic Chesnutt zou zijn plannen uitvoeren op 25 december 2009. En dat deed hij. Met succes. Het tragische einde van een tragisch leven. Op zijn 18de kreeg hij levenslang: een auto ongeluk zorgde er toen voor dat hij voorgoed in een rolstoel vastgebijteld zat. Hij maakte van zijn lot een deugd en werd singersongwriter. Ik ontdekte hem in november 1996 toen zijn vijfde cd ‘About to choke’ pas verschenen was. Een prachtplaat. Het mysterieuze ‘Threads’ werd mijn lievelingssong van de cd en bij uitbreiding één van mijn 10 lievelingssongs ooit. Ik wilde dit nummer op m’n blog zetten, maar vond geen live uitvoering ervan op YouTube. Ik maakte er dan zelf maar dit simpele filmpje bij. Als eerbetoon en laatste groet aan Vic Chesnutt en opdat de wereld eindelijk zou horen hoe bloedstollend mooi deze song is. Vele mensen, muziekliefhebbers vooral in dit geval, zullen deze zelfmoord alweer niet begrijpen. Maar ik begrijp Chesnutt zijn wanhoopsdaad maar al te goed. De verleiding om een overdosis lorazepam of paroxetine te pakken is in mijn donkerste momenten immers ook groot.