Album Top 10 of the Decade

Y2K sloeg wel degelijk toe in het jaar 2000. Hoe verklaar je anders dat mijn leven vanaf dat moment compleet veranderde? Het begon al meteen goed; dat klotejaar 2000: sociale onrust op de werkvloer. Zes maanden van ruzies, bedrog, achterklap, frustraties, insinuaties, stress, geroep en getier later kregen mijn collega’s en ik onze collectieve ontslagbrief in de bus. Inclusief gouden handdruk, dat gelukkig wel. Toch lag mijn droom aan diggelen. Wat is je naamplaatje op je bureau uiteindelijk waard? Ik was meteen een illusie armer, maar ook een pak mensenkennis en een enorme levenservaring rijker. Hogere machten die je leven in de hand hebben, maken immers in één pennentrek alles wat je opgebouwd hebt met de grond gelijk. Alsof het er nooit geweest is. Alsof jij er nooit geweest bent. Vrienden onder collega’s heb je in dergelijke situaties overigens ook al helemaal niet. Je maakt jezelf iets wijs als je denkt ‘vriend’ te mogen zeggen tegen een collega. En dan had ik nog geluk, want een maand later mocht ik aan de slag bij een andere, grote bank. Maar dan kwam 9/11. Net op die ongeluksdag kochten wij onze ranch. Wie koopt er nu “Toekomst” als de wereld in brand dreigt te slaan? De wereld sloeg echter niet in brand, maar het ongeluk bleef me achtervolgen. Nog geen jaar later, maart 2002, zat ik immers alweer thuis. Noodgedwongen door een stommiteit. Een moment van onoplettendheid bovenop de rotsen in Poupehan. Bijna sloeg ik een aantal meters dieper te pletter tegen de rotsen in de Semois. Een stuk boom redde mijn leven. En het leven van mijn dochter die een jaar later zou komen. En het leven van mijn zoon die dit jaar geboren werd. Maar door dat ongeval sloeg de angstduivel verschrikkelijk hard toe en richtte jarenlang een complete ravage aan in mijn hoofd. Hoewel de duivel nu al een jaar een staakt-het-vuren respecteert, voel ik nog steeds zijn aanwezigheid. Misschien slaat hij een volgende keer wel genadeloos en definitief toe. Ik ben daarom al blij dat ik het einde van dit turbulente, ellendige decennium gehaald heb en zoveel mooie muziek heb mogen horen. Honderden cd’s kocht ik de voorbije tien jaar. Als troost en als medicatie voor mijn doodvermoeide, onrustige ziel. De mooiste van die platen heb ik verzameld in mijn top 100 van de noughties. Daarin zal u vijf keer een ex aequo merken. Dat komt omdat ik na al die jaren nog steeds niet weet welke plaat ik beter vind dan de andere. In die gevallen vind ik beide platen allebei even mooi. Neko Case staat dan weer met 3 platen op opeenvolgende plaatsen genoteerd. Dat komt omdat ik de ene plaat effectief een beetje beter vind dan de andere. Voor de rest is mijn decenniumlijst rekenkundig juist. De volgorde is deze en geen andere. Ook morgen, volgende week, volgende maand, volgend jaar en volgend decennium is dit de enige juiste volgorde. Dit is mijn persoonlijke lijst met 100 platen die me de voorbije 10 jaar het meest ontroerd hebben en waarvan ik het meeste genoten heb. Hopelijk is het volgende decennium mij, mijn familie en beste vrienden beter gezind.

 

1. FLEET FOXES :: FLEET FOXES

1 Fleet Foxes

2. Johnny Cash :: American III (2000) / American IV (2002) / American V (2006)

2 Johnny Cash - American

3. Neil Young :: Prairie Wind (2005)

3 Neil Young - Prairie wind


4. Mark Lanegan Band :: Bubblegum (2004)

4 Mark Lanegan Band - Bubblegum

5. Emily Jane White :: Victorian America (2009)

5 Emily Jane White - Victorian America

6. The White Stripes :: Icky Thump (2007)

6 The White Stripes - Icky Thump

7. Gillian Welch :: Time (The Revelator) (2001)

7 Gillian Welch - Time the revelator

8. Mariee Sioux :: Faces In The Rocks (2008)

8 Mariee Sioux - Faces in the rocks

9. Alela Diane :: To Be Still (2009)

9 Alela Diane - To be still

10. Sam Baker :: Mercy (2004) / Pretty World (2007) / Cotton (2009)

10 Sam Baker - Mercy

2 gedachten over “Album Top 10 of the Decade

  1. Een hele straffe top 100, Roen. Of moet ik zeggen 120? Er zijn een nog een paar tussengeslopen die ik niet ken. Op onderzoek!

    Like

  2. Verbluffende top-100, Roen, of zei ik dat al? Ik heb de vorige nacht bijna volledig slapeloos doorgebracht: er gingen de hele tijd titels van elpees door mijn hoofd die in mijn eigen lijst zouden moeten belanden. Maar ik heb nog altijd geen nummer 1. En plaatsen 2 tot 100 zijn ook nog blanco. Maar komt tijd, komt raad.
    Alvast bedankt, vriend!

    Like

Reacties zijn gesloten.