Playlist Maart 2013: Life Is People

bill fay, life is people

Maart 2013 gaat mijn persoonljike geschiedenisboeken in als één van de meest donkere maanden van mijn leven. Op dinsdag 12 maart om 17u27 viel de tijd zelfs stil en stopte de aarde met draaien. Wat dankzij sneeuw en ijs een mooie, rustige dag beloofde te worden, werd uiteindelijk een dag van groot verlies en verdriet. Tijdens een sneeuwwandeling in en rond het Raspaljebos kreeg mijn madam plots een telefoontje. Het was de Boodschapper van de Dood en hij bracht zeer Slecht Nieuws: mijn madam haar vader was een half uurtje voordien overleden. We wisten dat hij niet lang meer te leven had, maar dat het zo snel zou gaan; daar had niemand ons op voorbereid. Het voelde aan alsof mijn eigen vader gestorven was, want uiteindelijk was mijn madam haar vader ook als een vader voor mij; de vaderfiguur die ik nooit gehad heb. Van hem had ik de voorbije 21 jaar meer levenswijsheden en andere nuttige dingen geleerd dan van mijn eigen klootzak van een vader, die mij nooit heeft kunnen uitstaan. Ik was tenslotte een ongewenst kind voor hem. En zo werd maart een maand van reflectie. Muziek bood daarbij de nodige soundtrack, maar ook troost. 

Zo kwam ik er nu pas achter dat het vorig jaar verschenen ‘Life is people’ van Bill Fay een héle Grote Plaat is, misschien wel de grootste en belangrijkste plaat van 2012. Maar het jaarlijstje van 2012 is al lang gemaakt. ‘Life is people’ bedacht ik toen met een armzalige plaats 23. Het is doodjammer dat ik een dramatische gebeurtenis nodig had om de kracht, de betekenis en de schoonheid van die plaat te ontdekken. ‘Life is people’ is dan ook nu al, meer dan welke andere plaat uit 2012, een tijdloze plaat. Vreemd toch, om nu pas te ontdekken dat Bill Fay in ‘City of dreams’ door mijn ogen lijkt te kijken: “Thousands of windows / I’m scared of what I see”. Dé perfekte beschrijving van mijn angst- en paniekaanvallen waarover ik hier vijf, zes jaar geleden berichtte. 

Naast ‘Life is people’ vond ik ook troost bij ‘Victorian America’ van Emily Jane White, mijn nog steeds zeer terechte nr.1 van 2009. Die plaat heeft nog steeds niets aan kracht of schoonheid ingeboet, integendeel. ‘Victorian America’ is zo’n zeldzame plaat die, dankzij z’n melancholische grandeur, de tijd helpt te bevriezen en bovendien een zwaarmoedig, doch troostend requiem en dus een uitstekende gids tijdens de rouwperiode is. 

Na zo’n topzware rouwperiode heeft ’n mens nood aan wat luchtig verzet. De concerten van Elliott Murphy in Roepaen in Ottersum en in de Muze in Heusden-Zolder kwamen dan ook als geroepen. Niet dat het bijzondere, memorabele concerten waren, maar de energie die de in maart 64 jaar geworden schijnbaar onvermoeibare Elliott Murphy tijdens beide concerten uitstraalde, bezorgde mij en m’n madam zo’n positieve vibes, wat ons deed beseffen dat ons leven na zo’n ingrijpend overlijden verder moét. En dus ging ik in maart nog naar een aantal concerten. 

Zo zag ik eindelijk Grayson Capps eens live in een bomvolle bruine kroeg in Nederweert. Wàt een storyteller, wàt een charisma, wàt een prachtige americanasongs (maar dat wist ik al), wàt een karakterkop: Grayson Capps zat 2u30min lang legendarisch te wezen en bezorgde me onvergetelijke concertmomenten en nog wat bompaverhalen voor later. 

De week nadien ging ik naar my hometown Halle voor het laatste concert van de gezamenlijke tournee van Mad About Mountains en Isbells. Prachtconcert, kutpubliek. Ik was weeral eens beschaamd een geboren en getogen Hallenaar te zijn. Wàt een ondankbaar bekrompen kutpubliek toch, dat Halse publiek. Men gunde Isbells zelfs geen bisnummer. En na ieder nummer datzelfde ongemeende, flauwe beleefdheidsapplausje. En wat zaten we daar met bedroevend beschamend weinig volk in de tribune van het overigens prachtige CC ’t Vondel zeg. 100 à 150 man; meer zal het niet geweest zijn. Ik had het gevoel dat ik één van de weinigen in de zaal was die wist wie er op het podium stond. De meerderheid zat er duidelijk om hun seizoenskaart vol te krijgen. In ieder geval: live is Isbells nog indrukwekkender in het verstild zijn dan op plaat en Mad About Mountains dompelde ’t Vondel in een warme gloed met hun meeslepende alt.country. Hun set deed me terugdenken aan de dvd ‘Heart of gold’ waarin Neil Young z’n album ‘Prairie wind’ voor het eerst live en integraal speelde net voordat de plaat uit was. Dat tweede album van Mad About Mountains belooft dus een geweldige plaat te zullen worden. 

Betoverend mooi, en misschien wel het allermooiste concert dat ik zag in maart, was Birds Of Chicago in Theater De Wegwijzer in Nieuw en Sint Joosland. Tortelduifjes JT Nero en zijn bloedmooie Allison Russell (bekend van Po’Girl) kregen in de Wegwijzer versterking van snarenwonder en singer songwriter Peter Mulvey. Wat die man allemaal uit zijn simpele akoestische gitaar geperst krijgt zonder behulp van effectpedaaltjes is ongelooflijk. Hij deed me meteen terugdenken aan dat andere snarenwonder Dave Rawlings: nog zo iemand die heerlijk anoniem op ’n podium staat te wezen, maar ondertussen de wonderlijkste melodieën uit z’n simpele gitaren knijpt en puur met z’n muziek de aandacht naar zich toetrekt. Geweldige kerel naast het podium ook, die Peter Mulvey. Typisch zo’n vent die je, als je even niet oplet, een hele nacht aan de toog aan de praat kan houden. 

En dan was er ook het Gemiste Concert in de maand maart: een dag voor het overlijden van mijn schoonvader zouden madam en ik naar het concert van The Avett Brothers in Keulen gaan. Ik had de tickets als verjaardagscadeau van onze beste vrienden gekregen. Maanden had ik er naar uitgekeken, maar toen we Die Maandagnamiddag richting Keulen vertrokken, begon het plots hard te sneeuwen. Het gevolg was dat het verkeer op de Brussels buitenring muurvast kwam te zitten en de pechstrook had op den duur meer weg van een parkeerstrook met tientallen auto’s die pech of blikschade hadden opgelopen. Met énorm veel spijt in het hart liet ik mijn madam rechtsomkeer maken in Zaventem. ’t Was niet meer te doen. Na 4 (VIER!) ellendige; oneindig lijkende uren stonden we eindelijk terug thuis.

fill your head with rock

Wat platen betreft, werd maart, zoals hierboven vermeld, gedomineerd door ‘Victorian America’ van Emily Jane White en ‘Life is people’ van Bill Fay. Daarnaast raakte ik ook steeds meer en meer in de ban van ‘Child ballads’ van Anaïs Mitchell & Jefferson Hamer; een betoverend mooi folkalbum waarvoor Mitchell & Hamer 7 traditionals uit het boek ‘The English & Scottish Popular Ballads (1882-1898)’ van Sir Francis James Child bewerkten, wat resulteerde in sterk afwijkende versies van bekende, eerdere opnames door folkgrootheden als Fairport Convention, Pentangle, Anne Briggs, June Tabor en Maddy Prior. Het tot de verbeelding sprekende ‘Child ballads’ is dan ook mijn voorlopige plaat van het jaar en vormt samen met ‘Mensen zijn gemaakt van dun papier’ van Jonas Winterland mijn soundtrack bij de winter van 2013. 

Daarnaast kocht en hoorde ik goed tot uitstekend nieuw plaatwerk van Emmylou Harris & Rodney Crowell, Laura Mvula, Josh Ritter, Jimi Hendrix, Gary Clark Jr., Low, Phosphorescent, The Civil Wars & T Bone Burnett, Amanda Pearcy, Elliott Murphy en vooral Justin Rutledge, die met ‘Valleyheart’ voor de vijfde keer op rij in zeer positieve zin de herinnering aan Gram Parsons levendig houdt. 

Ook de tot voor kort onbekende Daniel Romano bracht Parsons in herinnering, maar maakte met ‘Cry with me’ eerder een wat mij betreft slechte persiflage. Anderen zagen er dan weer een meesterwerk in en bedachten de fake country van Romano met 5 sterren. Gelukkig was er ook de échte country dankzij de droomcompilatie van het Radio 1-programma ‘Closing Time Country’ van held Johan Heldenbergh. Nog meer duffe ellende hoorde ik op de nieuwe, zoveelste overbodige plaat van The Strokes en ik denk ook niet dat ik nog eens een uur van mijn leven zal verspillen aan de nieuwe plaat ‘Old Sock’ van Eric Clapton; een plaat die z’n titel niet gestolen heeft. Ik zei het hier jaren geleden al: het leven is véél te kort om je tijd te verspillen aan het beluisteren van slechte platen. 

Dé ontdekking van de maand was overigens ‘Selfish heart’ van Rick Redbeard; typisch zo’n onopvallende plaat waarop tijdens de eerste beluistering niets lijkt te gebeuren, maar waar je om één of andere onverklaarbare reden toch steeds naar teruggrijpt zodat ‘m langzaam maar zeker tot je doordringt. En zo bracht die donkere, ellendige maand maart toch heel wat mooie muzikale lichtpunten. 

Voor de fans volgt hieronder nog mijn volledige playlist van de maand maart:

anaïs mitchell, jefferson hamer, child ballads

 

Vrijdag 1 maart 2013:

1. I Am Kloot :: Let It All In – CD

2. Lord Huron :: Lonesome Dreams – CD

3. Emmylou Harris & Rodney Crowell :: Old Yellow Moon – CD

4. Few Bits :: Few Bits – CD

5. Christine Owman :: Little Beast – CD

6. Townes Van Zandt :: Sunshine Boy – CD

7. The Delta Saints :: Death Letter Jubilee – CD

8. Anaïs Mitchell & Jefferson Hamer :: Child Ballads – CD

 

Zaterdag 2 maart 2013:

9. Steve Wynn & The Dragon Bridge Orchestra :: Live In Brussels – CD

10. Anaïs Mitchell & Jefferson Hamer :: Child Ballads – CD

 

Zondag 3 maart 2013:

11. Anaïs Mitchell & Jefferson Hamer :: Child Ballads – CD

12. Neil Young & Crazy Horse :: Everybody Knows This Is Nowhere – CD

13. The Jimi Hendrix Experience :: Electric Ladyland – CD

14. Chip Taylor & The New Ukrainians :: Fuck All The Perfect People – CD

15. INXS :: X – MC

hugo raspoet, raspoet, helena

 

Maandag 4 maart 2013:

16. Jonas Winterland :: Mensen Zijn Gemaakt Van Dun Papier – CD

17. Laura Mvula :: Sing To The Moon – CD

18. Josh Ritter :: The Beast In Its Tracks – CD

19. The Rhythm Junks :: Beaten Borders – CD

20. Jimi Hendrix :: People, Hell & Angels – 2LP

21. Gary Clark Jr. :: Blak & Blue – 2LP

22. Rodriguez :: Cold Fact – CD

23. The Jimi Hendrix Experience :: Electric Ladyland – CD

 

Dinsdag 5 maart 2013:

24. Emmylou Harris & Rodney Crowell :: Old Yellow Moon – CD

25. Richard Thompson :: Electric – CD

26. Gary Clark Jr. :: Blak & Blue – 2LP

27. Jimi Hendrix :: People, Hell & Angels – 2LP

28. Deep Purple :: Machine Head – CD

29. Rush :: Moving Pictures – LP

 

Woensdag 6 maart 2013:

30. Steve Miller Band :: The Joker – LP

31. dEUS :: Following Sea – LP

32. Will Tura :: No.8 – Spotify

33. Rush :: Moving Pictures – LP

 

Donderdag 7 maart 2013:

34. Amanda Pearcy :: Royal Street – CD

35. Grant-Lee Phillips :: Walking In The Green Corn – CD

36. Kevin Bowe & The Okemah Prophets :: Natchez Trace – CD

37. Rush :: Moving Pictures – LP

38. Neil Young & Crazy Horse :: Psychedelic Pill – 2LP

39. Rod Stewart :: Atlantic Crossing – LP

 

Vrijdag 8 maart 2013:

40. The Staves :: Dead & Born & Grown – CD

41. Emmylou Harris & Rodney Crowell :: Old Yellow Moon – CD

42. Van Halen :: OU812 – CD

43. Faith No More :: King For A Day, Fool For A Lifetime – CD

44. Peter Gabriel :: So – CD

45. Aerosmith :: Permanent Vacation – CD

46. Bon Jovi :: Slippery When Wet – LP

47. Roy Harper :: Stormcock – CD

48. Gillian Welch :: The Harrow & The Harvest – CD

 

Zaterdag 9 maart 2013:

49. Hugo Raspoet :: Raspoet – LP

50. Emily Jane White :: Victorian America – CD

51. Duran Duran :: Greatest – CD

52. Various Artists :: Fill Your Head With Rock, The Sound Of The Seventies – 2LP

53. Linda Ronstadt :: Simple Dreams – LP

54. Willem Vermandere :: Willem Vermandere – LP

 

Zondag 10 maart 2013:

55. Linda Ronstadt :: Simple Dreams – LP

56. Randy Newman :: Good Old Boys – LP

57. The Avett Brothers :: I And Love And You – CD

58. The Avett Brothers :: The Carpenter – CD

59. The Avett Brothers :: Emotionalism – CD

60. Hugo Raspoet :: Raspoet – LP

61. Boudewijn De Groot :: Voor De Overlevenden – LP

62. Rum :: Rum – LP

63. Zjef Vanuytsel :: De Zotte Morgen – LP

64. Anne Briggs :: The Time Has Come – LP

emily jane white, victorian america

 

Maandag 11 maart 2013:

65. Elliott Smith :: Either / Or – CD

66. Derek :: De Banneling – CD

67. Emily Jane White :: Victorian America – CD

68. Emily Jane White :: Victorian America – CD

69. Emily Jane White :: Victorian America – CD

70. Emily Jane White :: Victorian America – CD

 

Dinsdag 12 maart 2013:

71. Machine Head :: The Blackening – CD

72. Emily Jane White :: Victorian America – CD

 

Woensdag 13 maart 2013:

73. Emily Jane White :: Victorian America – CD

74. Emily Jane White :: Victorian America – CD

75. Emily Jane White :: Victorian America – CD

 

Donderdag 14 maart 2013:

76. Bill Fay :: Life Is People – CD

77. Bill Fay :: Life Is People – CD

78. Neil Young :: This Note’s For You – LP

 

Vrijdag 15 maart 2013:

79. Bill Fay :: Life Is People – CD

80. Golden Earring :: Moontan – LP

81. U2 :: War – LP

82. Jethro Tull :: Aqualung – LP

83 Bruce Springsteen :: Tunnel Of Love – LP

84. Phil Collins :: Face Value – LP

 

Zaterdag 16 maart 2013:

85. Bruce Springsteen :: Tunnel Of Love – LP

86. Toto :: The Seventh One – LP

87. The Vaughan Brothers :: Family Style – LP

88. Deep Purple :: Perfect Strangers – LP

89. Bill Fay :: Life Is People – CD

90. Julian Lennon :: Help Yourself – CD

91. Frank Boeijen :: Wilde Bloemen – CD

92. U2 :: The Unforgettable Fire – LP

93. Simple Minds :: Street Fighting Years – LP

94. Echo Beatty :: Tidal Motions – LP

 

Zondag 17 maart 2013:

95. Eric Clapton :: 461 Ocean Boulevard – LP

96. The Modern Lovers :: The Modern Lovers – LP

97. John Lennon :: Walls & Bridges – LP

98. Cat Stevens :: Tea For Tillerman – LP

99. Kate Bush :: Hounds Of Love – LP

100. Yo La Tengo :: Fade – LP

101. Led Zeppelin :: III – LP

102. Danny Schmidt :: Parables & Primes – CD

103. Jan Swerts :: Weg – CD

justin rutledge, valleyheart

 

Maandag 18 maart 2013:

104. Low :: The Invisible Way – CD

105. Phosphorescent :: Muchacho – CD

106. The Lone Bellow :: The Lone Bellow – CD

107. Justin Rutledge :: Valleyheart – CD

108. Rick Redbeard :: No Selfish Heart – CD

109. Bill Fay :: Life Is People – CD

110. Low :: The Invisible Way – CD

111. Justin Rutledge :: Valleyheart – CD

112. Rick Redbeard :: No Selfish Heart – CD

113. Jonas Winterland :: Mensen Zijn Gemaakt Van Dun Papier – CD

 

Dinsdag 19 maart 2013:

114. Bill Fay :: Life Is People – CD

115. Low :: The Invisible Way – CD

116. Phosphorescent :: Muchacho – CD

117. Civil Wars & T Bone Burnett :: A Place At The Table – CD

118. Daniel Romano :: Come Cry With Me – CD

119. Jonas Winterland :: Mensen Zijn Gemaakt Van Dun Papier – CD

120. Anaïs Mitchell & Jefferson Hamer :: Child Ballads – CD

 

Woensdag 20 maart 2013:

121. Bill Fay :: Life Is People – CD

122. Low :: The Invisible Way – CD

123. Justin Rutledge :: Valleyheart – CD

 

Donderdag 21 maart 2013:

124. Low :: The Invisible Way – CD

125. Phosphorescent :: Muchacho – CD

126. Justin Rutledge :: Valleyheart – CD

127. Son Volt :: Honky Tonk – CD

 

Vrijdag 22 maart 2013:

128. John Martyn :: Solid Air – CD

129. The Incredible String Band :: The Hangman’s Beautiful Daughter – CD

130. The House Of Love :: The House Of Love – CD

131. The Moody Blues :: Seventh Sojourn – CD

132. Witchcraft :: Legend – CD

133. Grayson Capps :: The Lost Cause Minstrels – CD

134. Elliott Murphy :: It Takes A Worried Man – CD

135. Elliott Murphy :: It Takes A Worried Man – CD

136. The Avett Brothers :: I And Love And You – CD

137. Low :: The Invisible Way – CD

138. Witchcraft :: Legend – CD

 

Zaterdag 23 maart 2013:

139. Lieven :: Jus d’orange – CD

140. Elliott Murphy :: It Takes A Worried Man – CD

141. Elliott Murphy :: It Takes A Worried Man – CD

142. Elliott Murphy :: It Takes A Worried Man – CD

143. Elliott Murphy :: It Takes A Worried Man – CD

 

Zondag 24 maart 2013:

144. Chris Knight :: Little Victories – CD

145. Elliott Murphy :: It Takes A Worried Man – CD

146. Elliott Murphy :: It Takes A Worried Man – CD

147. Billy Bragg :: Tooth & Nail – CD

148. Eric Clapton :: Old Sock – CD

149. Marble Sounds :: Nice Is Good – CD

closing time country, johan heldenbergh, radio 1

 

Maandag 25 maart 2013:

150. Various Artists :: Reason To Believe, The Songs Of Tim Hardin – CD

151. Rick Redbeard :: No Selfish Heart – CD

152. Grayson Capps :: If You Knew My Mind – CD

153. Grayson Capps :: Wail & Ride – CD

154. Grayson Capps :: The Lost Cause Minstrels – CD

155. Low :: The Invisible Way – CD

 

Dinsdag 26 maart 2013:

156. Marble Sounds :: Dear Me, Look Up – LP

157. The Strokes :: Comedown Machine – LP

158. The Raveonettes :: Pretty In Black – LP

159. Low :: The Invisible Way – LP

160. Depeche Mode :: Delta Machine – LP

 

Woensdag 27 maart 2013:

161. Emmylou Harris & Rodney Crowell :: Old Yellow Moon – CD

162. The Steeldrivers :: Hammer Down – CD

163. Carrie Rodriguez :: Give Me All You Got – CD

164. The Civil Wars & T Bone Burnett :: A Place At The Table – CD

165. Rita Hosking :: Little Boat – CD

166. Justin Rutledge :: Valleyheart – CD

167. Anaïs Mitchell & Jefferson Hamer :: Child Ballads – CD

168. Danny Schmidt :: Parables & Primes – CD

169. Rick Redbeard :: No Selfish Heart – CD

170. Rob Lutes :: Ride The Shadows – CD

171. Redbird :: Redbird – CD

 

Donderdag 28 maart 2013:

172. Rob Lutes :: Truth & Fiction – CD

173. Grant-Lee Phillips :: Walking In The Green Corn – CD

174. Birds Of Chicago :: Bird Of Chicago – CD

175. The James Hunter Six :: Minute By Minute – CD

176. The Staves :: Dead & Born & Grown – CD

177. Josh Ritter :: The Beast In Its Tracks – CD

 

Vrijdag 29 maart 2013:

178. Isbells :: Stoalin’ – CD

179. Mad About Mountains :: Mad About Mountains – CD

180. Justin Rutledge :: Valleyheart – CD

181. Shelby Lynne :: Revelation Road – CD

182. Grant-Lee Phillips :: Walking In The Green Corn – CD

183. Carrie Rodriguez :: Give Me All You Got – CD

184. Rob Lutes :: Ride The Shadows – CD

185. Birds Of Chicago :: Bird Of Chicago – CD

186. Elliott Murphy :: It Takes A Worried Man – CD

187. Elliott Murphy :: It Takes A Worried Man – CD

188. Isbells :: Stoalin’ – LP

189. Echo Beatty :: Tidal Motions – LP

190. Phosphorescent :: Muchacho – LP

 

Zaterdag 30 maart 2013:

191. Phosphorescent :: Muchacho – LP

192. Low :: The Invisible Way – LP

193. Radio 1 Closing Time Country – CD1

194. Johan Asherton :: The House Of Many Doors – CD

195. Crime & The City Solution :: American Twilight – CD

196. Crime & The City Solution :: American Twilight – CD

197. Chris Knight :: Heart Of Stone – CD

198. James Maddock :: Another Life – CD

 

Zondag 31 maart 2013:

199. Elliott Murphy :: It Takes A Worried Man – CD

200. Elliott Murphy :: It Takes A Worried Man – CD

201. Elliott Murphy :: It Takes A Worried Man – CD

202. Elliott Murphy :: It Takes A Worried Man – CD

 

Een gedachte over “Playlist Maart 2013: Life Is People

  1. Rudy Schellekens vroeg me net of ik je blog al gelezen had. Dat had ik nog niet gedaan. Het kan ook zijn dat hij het aan Philippe De Cleen vroeg. Het was in verband met de elpee van Anne Briggs uit 1971. Een juweel van een plaat die ik al heel lang zoek. Ik heb je – als altijd – mooie en aanstekelijke tekst nu gelezen en ik heb gezien dat je naar Anne Briggs verwijst, en naar een aantal andere Britse folkies. Ik moet toegeven dat ik ‘Child ballads’ van Anaïs Mitchell & Jefferson Hamer niet ken; daar ben ik nu wel nieuwsgierig naar.
    Wat me vooral getroffen heeft is dat ik de plaat van Bill Fay in dezelfde periode als jij ten volle ben gaan waarderen, zonder dat daar voor mij zo’n tragische gebeurtenis voor nodig was (al is mijn ex-schoonvader in die periode overleden, maar wij hadden sinds 1975 geen contact meer met elkaar, dat is dan toch wel anders). Het is een prachtige plaat, een meesterwerk, om een cliché te gebruiken.
    Bedankt Roen, en blijf het woord maar spreiden. Niemand doet dat met zoveel enthousiasme als jij.

    Like

Reacties zijn gesloten.