Christophe Vekeman delft murder ballads op

Alweer een bijzonder mooie aflevering van ‘De zomer van 2015’ vandaag. Evert Venema had schrijver Christophe Vekeman te gast en tot mijn grote vreugde had hij murder ballads als centrale thema gekozen. Christophe bleek bovendien net als ik een americana- en countryliefhebber te zijn, want hij smokkelde songs van ondermeer Jim White, George Jones en The Louvin Brothers in het programma. Het thema deed me terugdenken aan de zomer van 2008, toen ik hier op mijn blog het hele verhaal over de murder ballad ‘Paper gown’ van Caroline Herring uit de doeken deed. Sindsdien heb ik een speciale band met het nummer, en dus staat het in mijn top 5 murder ballads op nr.1. Ik suggereerde het nummer op het forum van Radio 1, maar jammer genoeg raakte het niet door de strenge selectie. Voor zij die het nummer niet kennen, geef ik hierbij de korte samenvatting: 

‘Paper gown’ van Caroline Herring is een moderne murder ballad waarin Herring het verhaal schetst over een moeder die haar 2 zoontjes van het leven beroofde door ze te verdrinken in de rivier John D. Long Lake; een waargebeurde moord die de toen 23 jarige Susan Smith uit Union, South Carolina pleegde op haar 2 zoontjes Michael en Alexander Smith, die dinsdagavond 25 oktober 1994. 

Verder bestaat uit mijn top 5 uit nog 3 originele, moderne murder ballads en 1 cover, maar wat voor één. Mark Lanegan maakte in 1999 wat mij betreft dé ultieme versie van ‘Little Sadie’.

1. Caroline Herring :: Paper gown

2. Mark Lanegan :: Little Sadie

3. Drive-By Truckers :: Two daughters and a beautiful wife

4. Gillian Welch :: Scarlet town

5. Bob Dylan :: Tin angel

https://player.vimeo.com/video/101557535