Met Bert Verbeke naar Scandinavië

Morgen is acteur Bert Verbeke de gast van Evert Venema in ‘De zomer van 2015’. Ik ken ‘m eerlijk gezegd niet, die Verbeke. Hij heeft in ieder geval met songs uit Scandinavië een mooi thema uitgekozen voor morgen. Niks tegen Abba, integendeel zelfs, maar ik hoop dat we daar morgen van bespaard blijven. De huidige Scandinavische muziekscene heeft immers zoveel moois te bieden dat het zonde zou zijn om het programma stomweg te vullen met de perfekte popklassiekers van Abba die iedereen kent. Bovendien biedt Scandinavië zoveel meer dan alleen maar vrolijke popmuziek. Nee, bij Scandinavië denk ik in de eerste plaats aan tristesse, melancholie, kortom rustige maar ongedurige duystere muziek. Zoals bijvoorbeeld in deze 5 favorieten:

 

1. Madrugada :: Majesty

2. Opeth :: In my time of need

3. Sigur Ros :: Untitled #8 (Popplagio – The pop song)

4. Christian Kjellvander :: Oh night

5. Agnes Obel :: The riverside