Het parlando van Steven Van Herreweghe

Ja lap, wéér een freakshow van 3 uur lang vandaag tijdens de ‘De zomer van 2015’. Dacht ik. Maar uiteindelijk had het thema ‘Parlando songs’ van centrale gast Steven Van Herreweghe nog mooie verrassingen in petto. Parlando / spoken word / praatzingen heeft immers, als je er even over nadenkt, al tot veel schitterende songs geleid. Lou Reed en James McMurtry hebben zelfs hun hele carriere en hun hele songcatalogus vol gepraatzingt / praatgezongen. Dé verrassing van deze aflevering was evenwel een mij totaal onbekend nummer uit 1966 van Alfred Lennon, de vader van John Lennon. Wàt een prachtsong was me dat zeg! Zelf deed ik geen suggestie vandaag; de inspiratie kwam pas dankzij het programma. Zonde dat ik niet meteen dacht aan ‘On Elvis Presley’s birthday’ van Elliott Murphy, een lied dat ik inmiddels nochtans al 1001 keer live gehoord heb. Het viel trouwens op dat er maar weinig vrolijke parlando songs bestaan; de meeste suggesties waren trieste, haast tragische songs. Hét meest ontroerende parlando lied is wat mij betreft ‘March 11, 1962’ van Mary Gauthier, waarin Gauthier haar trieste levensverhaal als weeskind vertelt. Zij staat dan ook op nr.1 in mijn top 5 parlando songs. Of nee, toch maar een top 7.

1. Mary Gauthier :: March 11, 1962 
2. Elliott Murphy :: On Elvis Presley's birthday 
3. Drive-By Truckers :: The three great Alabama icons 
4. Nick Cave & The Bad Seeds :: The carny 
5. Tom Waits :: What's he building  
6. HT Roberts :: Black Van 
7. Robbie Robertson :: Somewhere down the crazy river 

Vanaf heden te beluisteren in een handig spotify lijstje: