Roens Daverende 100 van 2021

 

ROENS DAVERENDE 100 VAN 2021

 
   

1

MANESKIN

ZITTI E BUONI

2LA GunsIf it’s over now
3Crazy LixxRise above
4EclipseTwilight
5Billy IdolBitter taste
6SoenIllusion
7InsomniumThe wanderer
8GojiraAmazonia
9Slash, Myles Kennedy & The ConspiratorsThe river is rising
10Adrian Smith & Richie KotzenScars
   
11Ray WilsonAlmoust famous
12LA GunsLet you down
13The Dead DaisiesFar away
14VolbeatBecoming
15EclipseBite the bullet
16Myles KennedyThe ides of March
17SoenDeceiver
18MastodonTeardrinker
19TremontiNow and forever
20PortraitCurtains (the dumb supper)
   
21Guns N’ RosesHard skool
22Jerry CantrellAtone
23Black Label SocietyYou made me want to live
24VolbeatShotgun blues
25SeetherWasteland
26The Pretty Reckless ft. Cameron & ThayilOnly love can save me now
27ThunderI’ll be the one
28Eddie VedderLong way
29Midnight OilRising seas
30ThunderThe smoking gun
   
31SoenMonarch
32BrainstormWhere ravens fly
33PortraitAshen
34Iron MaidenDays of future past
35Dave Gahan & SoulsaversMetal heart
36Blind ChannelDark side
37Whispering SonsHeat
38Yungblud ft. Machine Gun KellyActing like that
39YungbludFleabag
40Frank Carter & The Rattlesnakes ft. Joe TalbotMy town
   
41CIVICTell the papers
42Whispering SonsSurface
43Three Days GraceSo called life
44WhitechapelOrphan
45Bullet For My ValentineRainbow veins
46SoenAntagonist
47Five Finger Death PunchDarkness settles in
48Jerry CantrellBrighten
49Myles KennedyA thousand words
50ThunderSt. George’s Day
   
51The Pretty RecklessDeath by rock and roll
52ScorpionsPeacemaker
53EclipseRoses on your grave
54Crazy LixxAnthem for America
55Night RangerBreakout
56EclipseSaturday night (hallelujah)
57Bryan AdamsSo happy it hurts
58Foo FightersLove dies young
59Adrian Smith & Richie KotzenRunning
60Myles KennedyWanderlust begins
   
61Greta Van FleetBroken bells
62The Dead DaisiesHoly ground (shake the memory)
63Adrian Smith & Richie KotzenTaking my chances
64Ryan AdamsPower
65The WallflowersMove the river
66Lukas Nelson & Promise Of The RealWildest dream
67The End MachineWe walk alone
68Adrian Smith & Richie KotzenSolar fire
69The End MachineBorn of fire
70Jeff Scott Soto & Dino JelusickDon’t let it end
   
71Black Label SocietyEnd of days
72BrainstormSolitude
73Iron MaidenThe writing on the wall
74Black Label SocietySet you free
75Chris StapletonNothing else matters
76Swallow The SunWoven into sorrow
77TensorDesperate minds, desperate measures
78Bullet For My ValentineParasite
79Mammoth WVHDon’t back down
80The Dead DaisiesSaving grace
   
81The End MachineShine your light
82LA GunsGet along
83The WallflowersRoots and wings
84Lukas Nelson & Promise Of The RealPerennial bloom (back to you)
85Jesse MalinBefore you go
86Brandi CarlileIn these silent days
87Jesse MalinState of the art
88Brandi Carlile ft. LuciusYou and me on the rock
89Mooneye ft. Meskerem MeesBright lights
90John Mellencamp ft. Bruce SpringsteenWasted days
   
91Adrian Smith & Richie KotzenBetter days
92The End MachineCrack the sky
93Mammoth WVHYou’re to blame
94Bullet For My ValentineBastards
95Asking AlexandriaAlone again
96Foo FightersWaiting on a war
97PlaceboBeautiful James
98GhostHunter’s moon
99ManeskinI wanna be your slave
100Bullet For My ValentineKnives

Lang geleden dat ik dit nog eens gedaan heb, een top 100 samenstellen met mijn favoriete singles van het afgelopen jaar. De laatste keer was in december 1997 en toen voerde Radiohead met ‘Karma police’ mijn lijst aan. Omdat ik mijn hitlijst pas op 2 oktober nieuw leven ingeblazen heb, is de jaarlijst niet samengesteld op basis van een wekelijkse puntentelling, maar puur op basis van mijn buikgevoel. De onrechtstreekse aanstoker om mijn wekelijkse hitlijst te reanimeren staat op één, en die is er ook verantwoordelijk voor dat ik vanaf juni – na ruim 20 jaar in het wondermooie Americanaland te hebben gewoond – terug in de grimmige, wondere wereld van hard rock en heavy metal ging ronddwalen. Toegegeven, de voorbije decennia bleef ik het metalwereldje vanaf de grenzen van Americanaland wat volgen en ieder jaar kocht ik wel een handvol metalplaten. Maar ik stak de grens nooit écht over. Tot nu dus. Groot was mijn verbazing toen ik zag dat oude helden als Accept, LA Guns, George Lynch, Ronnie Atkins, Richie Kotzen, Billy Idol, Ray Wilson, Thunder, Night Ranger, Bryan Adams, Glenn Hughes, Jeff Scott Soto, Whitesnake en zovele anderen anno 2021 nog steeds actief zijn. Vervolgens keek ik in augustus drie dagen lang gebiologeerd naar de livestream van ARTE vanop het Alcatraz-festival in Kortrijk waar zowel oude als jonge bands optraden. Dé revelaties van het festival waren wat mij betreft het Zweedse Eclipse en het Duitse Kissin’ Dynamite, beiden hedendaagse glam metal-bands zowaar! In mijn tienerjaren was ik een grote glam (hair) metal fan, en dankzij Eclipse en Kissin’ Dynamite haalde ik in de zomer de platen van mijn helden van weleer – Poison, Def Leppard, Europe, Bon Jovi, Ratt, Pretty Maids, Mötley Crüe, Slaughter, Warrant, Winger, Vixen, Whitesnake, Great White, White Lion et tutti quanti – vanonder het stof. Het Zweedse Eclipse leidde me vervolgens naar het Italiaanse Frontiers platenlabel, een label dat onderdak biedt aan vele oude hair-helden, maar dus ook aan nieuwe, geweldige glam metal bands als Eclipse, Crazy Lixx, Houston, Temple Balls en W.E.T. Het gevolg was een knoert van een depressie vanwege deze totale overgave aan nostalgie. Ik besefte plots dat 1990 al meer dan 30 jaar geleden is en dat bijgevolg mijn wonderjaren ook al ruim 30 jaar achter mij liggen. Tel bij 2021 30 jaar bij en in 2051 zal ik (hopelijk) 77 worden! Dat is pas een verontrustende gedachte… Ik haalde mijn oude archiefmappen met mijn persoonlijke hitlijst, die ik wekelijks samenstelde in de periode 1986 – 1997, uit de boekenrekken en even later verscheen ‘Hard skool’, een gloednieuwe single van Guns N’ Roses. En de rest is geschiedenis. In een vlaag van nostalgie en opwinding stelde ik na een kwart eeuw op een vrolijke vrijdagavond een top 30 samen, met ‘Hard skool’ als aanvoerder. Ik was helemaal vergeten hoe leuk dat was, en bovendien hebben we tegenwoordig een handige tool die het allemaal nog wat leuker maakt dan vroeger: spotify! Eindelijk ontdekte ik in 2021 de geneugten van spotify. Dankzij spotify kan ik nu immers mijn hele lijst daadwerkelijk beluisteren, iets wat vroeger vrijwel onmogelijk was. In ieder geval was Roens Daverende Dertig een feit op 2 oktober 2021! Of ik de reïncarnatie van mijn hitlijst zal blijven onderhouden, valt nog te bezien. Dat hangt van tal van factoren af, waarvan de pandemie er alvast één is en de factor ‘goesting’ wellicht het belangrijkste. Geen idee dus of er volgend jaar een Roens Daverende Honderd van 2022 zal zijn. Maar nu is er alvast Roens Daverende Honderd van 2021, en dat had ik tot voor enkele maanden geleden nooit gedacht. Géén afkooksel van Vox, De Afrekening, Ultratop of wat dan ook, maar een lijst met mijn favoriete singles van het jaar en dat zijn, op enkele uitzonderingen na, geen populaire of hippe dingen, maar ambachtelijke, en dus oubollige rocksongs. Oubollige rock is immers niet dood, het is alleen ondergronds gegaan, leerde ik dit jaar….

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.