Sophia @ AB 2004-11-15

Robin Proper-Sheppard is een halfgod in België. Dat wisten we natuurlijk al lang, maar dit werd gisteren tijdens het concert van Sophia in de AB nog maar eens bevestigd dankzij een dolenthousiast publiek. Het collectief Sophia bestond gisteren maar liefst uit 10 leden waaronder een oog- en oorstrelend string quartet. Orkestleider Proper-Sheppard leidde wonderwel alles in goeie banen, hetgeen geen sinecure is met het subtiele, breekbare Sophia-repertoire. Proper-Sheppard stond te musiceren alsof z’n leven er van afhing en nam zijn hele collectief op sleeptouw. Het resultaat was niet zomaar een concert, maar een Unieke Belevenis om in te lijsten. Typisch zo’n concert dus waarvan je achteraf kan zeggen “ik was erbij”.

Sophia startte hun set met 2 mij totaal onbekende nummers. Later, toen ik de in de AB gekochte gelimiteerde tour-cd ‘collections:one’ thuis beluisterde, bleek het om het instrumentale ‘Airports’ en het windstille ‘Wind in your sail’ te gaan. Het eerste herkenningspunt tijdens het concert was dan ook pas song 3 met het subtiel gearrangeerde ‘Fool’ uit de recente cd ‘People are like seasons’, gevolgd door het al even fraai uitgevoerde ‘Swept back’ uit diezelfde cd. Hierop volgde dan weer het meeslepende ‘If only’ uit het 6 jaar oude ‘The infinite circle’.
Tijdens dit fraaie, opbouwende openingssalvo voelde je gewoon dat het Sophia-collectief naar een hoogtepunt aan het toegroeien was en jawel hoor: de allesvernietigende woestijnstorm ‘Desert song nr.2’ blies ons daarna meteen van onze sokken. Het nog steeds ontroerend mooie ‘Everyday’ bleek vervolgens de ideale inleiding voor wereldhit ‘Oh my love’ dat door het voltallige publiek enthousiast meegebruld werd. ‘Holidays are nice’, waarvoor Proper-Sheppard intussen een betere dynamische versie bedacht, moest nadien zelfs niet onderdoen voor ‘Oh my love’.
Hartbeklemmend mooi waren dan weer de innemende pianoballad ‘I left you’ en het magnifieke ‘Bad man’. Maar het was het epische, psychedelische‘The river song’ dat als een allesverwoestende, kolkende wildwaterbaan ongenadig op het publiek inbeukte. Het Sophia-collectief kende echter geen genade en smeet er een ziedende, verschroeiende versie van ‘If a change is gonna come’ tegenaan, waarna ze voor de eerste maal het podium verlieten; het publiek beduusd achterlatend.
Het was enkel frontman Robin Proper-Sheppard en het string quartet die de bisronde begonnen met het hartverscheurend mooie ‘So slow’. De voltallige band bracht daarna nog het adembenemende ‘The sea’ om vervolgens voor de tweede keer het podium te verlaten.
Maar het publiek was vanwege zoveel moois door het dolle heen en floot Robin Proper-Sheppard nog tot 2 maal toe terug. De zanger bedankte hierop met het uiterst breekbare, verstilde ‘Is it any wonder?’. Het werd prompt muisstil in de zaal, waarna een oorverdovend applaus losbarstte en Proper-Sheppard er dan nog maar een extra-toegift bovenop deed met het wonderlijke ‘Directionless’.
Toepasselijk, want ik was door zoveel moois compleet het noorden kwijt geraakt en ik wilde de zaal al verlaten langs de foyer. Gelukkig had mijn madam me nog bij de lurven en vroeg: “Waar gaat dat heen?” Waarop ik dan weer: “Naar huis tiens; ik moet zo rap mogelijk thuis geraken om te berichten op mijn blog over deze Belevenis van het Jaar waarvan we zonet getuige zijn geweest!” “Ja, maar dan zou ik toch de andere kant uitgaan hoor boerke”, repliceerde ze. “Och ja. Sorry hoor sjoe, maar ik ben nog totaal onder de indruk van zoveel moois dat we gehoord en gezien hebben; ik voel mij precies op een gelukzalig makend wolkje drijven.” Na veel vijven en zessen en één metro- en autorit later ben ik dan toch nog achter mijn pc gekropen en ziehier; het verslag van het Concert van het Jaar staat reeds op mijn blog te lezen! Zonder dank!

Setlist:
1.Airports (uit ‘Collections:one’)
2. Wind in your sail (ook al uit ‘collections:one’)
3. Fool
4. Swept back
5. If only
6. Desert song nr.2
7. Everyday
8. Oh my love
9. Holidays are nice
10. I left you
11. Bad man (uit de cd ‘De Nachten’)
12. The river song
13. If a change is gonna come
Encore 1
14. So slow (enkel door Robin en het stringkwartet)
15. The sea (met de voltallige band; uit de cd ‘De Nachten’)
Encore 2
16. Is it any wonder (Robin solo op akoestische gitaar)
Encore 3
17. Directionless (Robin solo op akoestische gitaar)