CD – Belgisch Verdriet in 2006 (3): NEEKA – Women wonderland

Neeka was net moeder geworden toen ze even later ook beviel van de opvolger van het uitstekende ‘Candy comfort’. Omdat gebruikelijke ondingen als ‘Baby sounds’ en ‘Relaxing music for babies’ allesbehalve kalmerend werken bij baby’s bedacht Neeka namelijk zelf muziek om hare kleine mee in slaap te sussen. Ze was blijkbaar zo enthousiast over het resultaat dat ze meende dat met de rest van de wereld te moeten delen. En dus lag ‘Women wonderland’ begin februari in de winkels en even later ook in mijn cd-collectie. Logisch, want het vorige ‘Candy comfort’ was niets minder dan een perfecte glijbaan naar een meesterwerk. Het duet ‘Don’t hold me back’ daarvan met Zita Swoon-opperhoofd Stef Kamil Carlens is inmiddels zelfs tot een bescheiden Belgische klassieker uitgegroeid. Maar helaas, ik had beter moeten weten: vrouwen die net moeder geworden zijn moeten de zelf bedachte soundtrack daarbij niet op plaat willen uitbrengen. Bij Tori Amos leverde dat ooit het schizofrene, bijwijlen hysterische ‘From the choirgirl hotel’ op en vorig jaar nog ventileerde Heather Nova haar babygeluk via het uit suiker opgetrokken ‘Redbird’. En Neeka wiegde ons begin dit jaar op haar beurt in slaap middels afwisselend sacrale en speelse songs voorzien van barokke arrangementen. Inclusief infantiele kinderrijmpjes die zó in de Flair kunnen. We zullen ‘Women wonderland’ dan maar als een tussendoortje beschouwen in afwachting van dat meesterwerk dat Neeka, getuige het sterke ‘Candy comfort’, ongetwijfeld in zich heeft.  ‘Butterfly’, ‘Glow with joy’ en ‘My last days as a girl’ uit het album ‘Women wonderland’ en ‘Don’t hold me back’ kunt u beluisteren op Neeka’s MySpace. (3/10)