Vier Voor Vrijdag! Aflevering 2

Vrijdag vandaag en zoals beloofd in de eerste editie van vorige week: 4 nieuwe MySpace-luistertips! Net zoals vorige week, geldt ook deze week: Klik op de foto’s die u naar de desbetreffende MySpace-pagina’s brengen om daar de aanbevolen tracks te kunnen beluisteren! Verwacht volgende week 4 vrouwelijke MySpace-tips uit de americana-hoek!

 

 

Grayson Capps - wail & ride1. Grayson Capps: ‘New Orleans waltz’ en ‘Wail & ride’.

 

Uit het nieuwe album ‘Wail & ride’. Net zoals zovele duizenden inwoners diende ook singer/songwriter Grayson Capps vorig jaar zijn huis in New Orleans vanwege de verwoestende orkaan Katrina te verlaten. Als er dus al iemand een ode aan de verzonken stad mocht schrijven, dan Grayson Capps wel. Wat ‘The rising’ van Bruce Springsteen 4 jaar geleden voor New York was, is ‘Wail & ride’ van Grayson Capps dus nu voor New Orleans. In het prachtige ‘New Orleans Waltz’ spreekt Grayson Capps zijn mede-inwoners moed in, verdedigt hij burgemeester Ray Nagin en geeft hij president Bush lik op stuk voor zijn onmenselijke, lakse houding na de natuurramp. Beluister op Capps z’n MySpace-pagina zeker en vast ook eens het drassige titelnummer en tevens de openingstrack van de nieuwe cd. Met het fantastische ‘If you knew my mind’ maakte Grayson Capps één van de 20 beste platen van vorig jaar en met ‘Wail & ride’ is het dit jaar weer prijs! Helaas is Grayson Capps hier, ondanks ‘A love song for Bobby Long’ dat hij schreef voor de gelijknamige bioscoophit, nog een veel te goed bewaard geheim. De kans is dus klein dat u ‘Wail & ride’, net zoals het vorige ‘If you knew my mind’, zomaar in de rekken van uw favoriete platenzaak zal vinden. Wie overtuigd werd door de twee tracks uit dit nieuwe album op de MySpace-pagina en meer wil, zal ‘Wail & ride’ dus moeten bestellen.

 

 

Chris Knight - Enough rope2. Chris Knight: ‘Jack Blue’ en ‘Enough rope’.

 

Uit het nieuwe album ‘Enough rope’. Chris Knight heeft al enkele albums op z’n naam staan, maar ik leerder hem dit jaar pas kennen via het nieuwe ‘Enough rope’. En wat een aangename kennismaking meteen zeg! Bij de eerste beluistering van het schitterende, aangrijpende ‘Enough rope’ moest ik meteen denken aan de kick die ik kreeg toen ik in de loop van de jaren ‘90 voor het eerst John Mellencamp, The Jayhawks, Cracker, Pete Droge en Steve Earle hoorde. De 2 tracks uit het nieuwe album op Chris Knight z’n MySpace-pagina zijn dan ook representatief voor het warm aanbevolen hele album: enerzijds is er de snedige, rauwe countryrock van ‘Jack Blue’ waarin Chris Knight het relaas doet van een onverbeterlijke outlaw. En anderzijds is er het gevoelige, akoestische titelnummer boordevol levenswijsheden.

 

 

Reckless Kelly was here3. Reckless Kelly: ‘Break my heart tonight’, ‘Wiggles & ritalin’ en ‘I still do’.

 

Uit het nieuwe album ‘Reckless Kelly was here’. In hetzelfde straatje als Chris Knight. Pittige countryrock dus en dit nieuwe album lijkt me een prima introductie tot het werk van Reckless Kelly omdat het uitgebracht werd naar aanleiding van het tienjarige bestaan van de groep. Het betreft hier een live-DVD van een volledige show en een dubbele live-CD, aangevuld met de 2 nieuwe studiotracks ‘Break my heart tonight’ en ‘Wiggles & ritalin’ die, net als de livetrack ‘I still do’, ook terug te vinden zijn op de MySpace-pagina van de groep. De eerste is downloadbaar! Geen nood overigens, hoewel ‘Reckless Kelly was here’ met 3 schijfjes, waaronder 1 DVD, een lijvig live-document is, is het best betaalbaar. Voor de prijs moet je het dus zeker niet laten en bovendien is de muziek zijn prijs méér dan waard! Aanrader ook voor fans van het veel bekendere Drive-By Truckers!

 

 

halfway - remember the river4. Halfway: ‘Factory floored’.

 

Uit het nieuwe album ‘Remember the river’. De Australische alt.country-groep Halfway leerde ik vorig jaar kennen via hun prima album ‘Farewell to the fainthearted’. Omdat die me zo goed beviel, ga ik me zeker en vast ook het nieuwe album bestellen, waarvan met het veelbelovend klinkende ‘Factory floored’ jammer genoeg slechts één nummer op hun MySpace-pagina staat. Indien dit ene nummer niet overtuigend genoeg is voor u, verwijs ik u graag door naar de besprekingen van het nieuwe album en het vorige album op deze schitterende Belgische alt.country-site. Beluister op de MySpace-pagina zeker en vast ook eens de openingstrack ‘Patience back’ van het vorige album!