Nieuwe CD Aankopen: Van Neil Young tot Joanna Newsom

Voor muziekliefhebbers die een béétje willen bijblijven met de nieuwe cd-releases zijn het rond deze tijd van het jaar traditioneel dure tijden. Dat is dit jaar niet anders en dus verrijkte ik mijn collectie afgelopen weekend met:

 

Neil Young - Heart of gold1. Neil Young : Heart of gold (DVD, 2-disc versie)

Gisterenavond bekeken (de eerste disc, that is) en het moét gezegd: deze concertfilm zou eigelijk in geen enkele zichzelf respecterende muziekcollectie mogen ontbreken. Dit is niets minder dan ‘The last waltz’ van deze tijd. Géén gewone muziek-dvd dus, maar een concertfilm van regisseur Jonathan Demme, die in 1984 al de concertfilm ‘Stop making sense’ van Talking Heads maakte en in 1991 de Oscar voor beste regisseur kreeg voor ‘Silence of the lambs’. Decor voor deze adembenemende concertfilm is het legendarische Ryman Auditorium in Nashville, waar Neil Young vorig jaar het toen nieuwe album ‘Prairie wind’ voorstelde aan het publiek. Dat album lag op dat moment nog niet in de winkels en dus kreeg het bevoorrechte publiek die avond de wereldpremière van deze nieuwe nummers te horen. Een uitgebreidere bespreking hierover volgt later, maar zet dit Monument alvast helemaal bovenaan uw eindejaars-wishlist!

 

 

En verder ook nog deze nieuwe cd’s gekocht:

 

willie nelson - songbird2. Willie Nelson : Songbird

Nieuwe cd van deze countrygrootheid die door niemand minder dan Ryan Adams werd geproduceerd! Bovendien zorgde Ryan’s begeleidingsband The Cardinals voor de muzikale inkleuring, waardoor je dus eigelijk gerust over een nieuw Ryan Adams-album mag spreken. Maar dan ingezongen door een opvallend energiek klinkende Willie Nelson. Ryan Adams-fans hoeven niet te twijfelen: aanschaffen die handel! Meer hierover volgt later.

 

 

joanna newsom - Ys3. Joanna Newsom : Ys

Hier zat ik al een tijdje reikhalzend naar uit te kijken vanwege de enthousiaste reacties op de gelekte versie van dit album. Ik heb de cd vrijdagavond meteen drie keer na mekaar beluisterd en ik moet zeggen: er werd met geen letter overdreven. ‘Ys’ bevat 5 overweldigende, adembenemende, betoverend mooie muziekstukken. Ofwel val je hiervoor, ofwel niet. Maar dat was bij ‘The milk-eyed mender’, de vorige cd van harpiste Joanna Newsom, ook al het geval. De believers zullen nog harder believen en de non-believers gaan Newsom nog méér haten vanwege ‘Ys’. Ik was al een believer ten tijde van het vorige album, maar van dit ysingwekkend mooie album ben ik helemaal van bewondering weggesmolten. ‘Ys’ is bovendien het indrukwekkende resultaat van de onwaarschijnlijke samenwerking tussen 60s-icoon Van Dyke Parks die instond voor de orkestrale arrangementen en samen met Joanna Newsom tekende voor de produktie van het album, Steve Albini die Joanna’s vocalen en harpspel op zijn welgekende ruwe in your face-aanpak op band pleurde en Jim O’Rourke die dit alles tot een werkelijk subliem subtiel geheel mixte. Lees dé ultieme recensie over dit album hier! 

 

Ben ik nog niet aan toegekomen te beluisteren:

 

Damien Rice - 94. Damien Rice : 9

Met z’n vorige album ‘O’ haalde Damien Rice moeiteloos mijn album top 10 van 2003 en dus schafte ik me deze opvolger blindelings aan. Eerste vaststelling: met slechts 10 nieuwe songs in 3 jaar is ‘9’ maar een mager beestje geworden en dus zal Rice wel héél sterk uit de hoek moeten komen om nogmaals mijn eindlijstje te halen.

 

 

Teitur - Stay under the stars5. Teitur : Stay under the stars

Vertrouwd op de De Morgen-recensie van een paar weken geleden en dus blindelings aangeschaft. Dit wordt meteen mijn eerste kennismaking met Teitur, want z’n vorige album liet ik nog links liggen. Hopelijk is het geen miskoop, maar ik vertrouw ondertussen al méér dan 10 jaar op de uitstekende recensies van De Morgen muziekjournalist Dirk Steenhaut.

 

 

The Frames - The cost6. The Frames : The cost

Ik ben fan sinds het album ‘For the birds’ dat in de herfst van 2002 dikwijls aan bod kwam in het stubru-programma Duyster. Ook het vorige ‘Burn the maps’ van begin vorig jaar vond ik, hoewel het m’n top 20 van vorig jaar nét niet haalde, een fraai album. Het leek me dus niet meer dan logisch om dan ook maar dit vervolg aan te schaffen.

Een gedachte over “Nieuwe CD Aankopen: Van Neil Young tot Joanna Newsom

Reacties zijn gesloten.