CD OASIS : Stop The Clocks

Oasis - stop the clocksSamen met ’18 Singles’ van U2 verschijnt op 20 november ook de eerste best of-compilatie van Oasis. Nu is een compilatie nooit ‘compleet’, maar de samenstellers van ‘Stop the clocks’ hebben er toch wel écht met hun klak naar gesmeten als je de tracklist van dit album bekijkt. Niet dat deze compilatie me interesseert, want ook van Oasis heb ik alles, maar voor een dubbelaar biedt ‘Stop the clocks’ gewoon veel te weinig. En eigelijk had ‘Stop the clocks’, gezien het indrukwekkende oeuvre van Oasis, gerust een driedubbelaar mogen zijn. Een gemiste kans dus, want ‘Stop the clocks’ had de perfecte Oasis-introductie voor de Oasis-leek kunnen zijn indien men iets meer zorg aan de songselectie had besteed.

 

Opvallendste en grootste afwezige hier is één van dé ultieme Oasis-klassiekers, maar het altijd al wat stiefmoederlijk behandelde ‘Whatever’, dat indertijd enkel als single verscheen en even later enkel als bonustrack op een heruitgave van debuut ‘Definitely maybe’ terechtkwam. Voor het overige bevat ‘Stop the clocks’ alle bekende klassiekers uit dat onsterfelijke debuut.

 

Ook van hét britpopmeesterwerk ‘(What’s the story) morning glory’ zijn de grootste klassiekers op ‘Stop the clocks’ vertegenwoordigd, maar de eerste single ‘Roll with it’ die destijds aan het album voorafging blinkt uit in afwezigheid. Ook ‘Cast no shadow’, mijn favoriete track uit dat album, werd jammer genoeg niet geselecteerd.

 

Dat het derde studioalbum ‘Be here now’ door de samenstellers van ‘Stop the clocks’ straal genegeerd werd, is ronduit schandalig. Nochtans bevat die plaat met ‘D’you know what I mean?’, het magnifieke Noel Gallagher tweeluik ‘Magic pie’ en ‘Stand by me’, ‘Don’t go away’, en het ronduit magistrale ‘All around the world’ een handvol meesterlijke songs die gerust naast de classics uit ‘Morning glory’ mogen staan.

 

Na ‘Be here now’ verscheen met ‘The masterplan’ overigens al eens een Oasis-compilatie, maar dat was een collectie met de beste B-kantjes die bovendien nooit eerder op een studioalbum verschenen waren (enkelen verschenen wel al eens op de 2cd-versie van ‘Definitely maybe’). De kwaliteit van die verzameling Oasis B-kantjes bleek echter zo fenomenaal dat dit album eigelijk naadloos bij de 3 voorafgaande reguliere studioalbums aansloot en eigelijk ook als dusdanig mag bezien worden. Logisch dan ook dat dit album op ‘Stop the clocks’ met maar liefst 4 tracks bedacht wordt. En met ‘Stay young’ en ‘(It’s good) to be free’ erbij hadden er dat gerust 6 kunnen zijn.

 

Ook ondervertegenwoordigd op ‘Stop the clocks’ is het onderschatte vierde studioalbum ‘Standing on the shoulder of giants’. Met single ‘Go let it out’ werd dan nog niet eens de beste song uit dat album geselecteerd. Die plaat bevatte immers met ‘Gas panic!’, het fantastische Noel Gallagher tweeluik ‘Where did it all go wrong?’ en ‘Sunday morning call’ en zéker het afsluitende epische ‘Roll it over’ ook al een handvol songs die tot het beste van Oasis behoren.

 

Van ‘Heathen chemistry’ werd opvallend enkel ‘Songbird’, de allereerste Liam Gallagher compositie ooit, geselecteerd. Dit terwijl ook dit album zo veel méér en beter biedt met classics als de typische Noel-hymnes ‘Little by little’ en ‘(Probably) all in the mind’, het Lennoneske ‘Born on a different cloud’, de aanstekerballade ‘Stop crying your heart out’ en de nog steeds fantàstische psychedelische single ‘The hindu times’.

 

Van het laatste Oasis-studioalbum ‘Don’t believe the truth’ van vorig jaar tenslotte, heeft men er zich ook maar al te gemakkelijk vanaf gemaakt door enkel singles ‘Lyla’ en ‘The importance of being idle’ te selecteren. Hiervan hadden het wat mij betreft gerust de outstanding tracks ‘Keep the dream alive’ en ‘Let there be love’ mogen zijn.

 

Maar bon, gezien ‘Stop the clocks’ de allereerste best of-compilatie van Oasis is, is dit, in tegenstelling tot de nieuwe U2-compilatie, zeker geen overbodige release. ‘Stop the clocks’ bevat tenslotte een aantal van de bekendste Oasis-klassiekers uit de beginperiode, maar het had zo veel méér kunnen en moéten zijn. Bovendien werden uit latere albums niet eens de beste tracks geselecteerd en het compleet negeren van het album ‘Be here now’ is al helemaal onbegrijpelijk. Wie nu pas kennis maakt met Oasis doet er dus best aan te beginnen bij dé klassieke Oasis-albums ‘Definitely maybe’ en ‘(What’s the story) morning glory’ en vervolgens te wachten op een betere compilatie voor het latere werk. Ook wie pakweg vanaf ‘Be here now’ inpikte en nooit die eerste 2 klassiekers kocht, moet nu maar eindelijk eens dat enorme hiaat in zijn collectie opvullen. Voor wie ‘Stop the clocks’ dan eigelijk wél bedoeld is…? Geen idee eigelijk… Of toch wel: Verras met Kerst eens uw 11-jarige nichtje en vervang het schijfje van de nieuwe Spring verzamelaar die ze u gevraagd had door de 2 ‘Stop the clocks’-schijfjes in het Spring-doosje te stoppen. Ze zal er u algauw eeuwig dankbaar voor zijn! 8/10

 

Tracklist:

 

Disc 1:

1. Rock ‘n’ roll star

2. Some might say

3. Talk tonight

4. Lyla

5. The importance of being idle

6. Wonderwall

7. Slide away

8. Cigarettes & alcohol

9. The masterplan

 

Disc 2:

1. Live forever

2. Acquiesce

3. Supersonic

4. Half the world away

5. Go let it out

6. Songbird

7. Morning glory

8. Champagne supernova

9. Don’t look back in anger

 

Roen’s Verbeterde Versie:

 

Disc 1:

1. Rock ‘n’ roll star

2. Cigarettes & alcohol

3. Live Forever

4. Slide away

5. Whatever

6. Champagne supernova

7. Don’t look back in anger

8. Wonderwall

9. Cast no shadow

10. Roll with it

11. Some might say

 

Disc 2:

1. D’you know what I mean?

2. Magic pie

3. Don’t go away

4. Stand by me

5. All around the world

6. The masterplan

7. Half the world away

8. Talk tonight

9. Stay young

10. Acquiesce

11. (It’s good) to be free

 

Disc 3:

1. Go let it out

2. Gas panic!

3. Where did it all go wrong?

4. Sunday morning call

5. Roll it over

6. Little by little

7. (Probably) all in the mind

8. Stop crying your heart out

9. Born on a different cloud

10. The hindu times

11. Lyla

12. Let there be love

13. Keep the dream alive

8 gedachten over “CD OASIS : Stop The Clocks

 1. de platenmaatschappij laat weten dat er volgend jaar tegen kerstmis een verbeterde versie op de markt komt ” The Ultimate Stop The Clocks” ………….

  Like

 2. je heb het steeds over de samenstellers, dat is dus Noel Gallagher geweest. Ben het wel met je eens dat Stop The Clocks veel beter had gekund. Ik mis Columbia, Gas Panic!, Roll It Over, Guess God Thinks I’m Abel en Part Of The Queue

  Like

 3. Die lange nummers van Be here Now passen gewoon niet zo in de ‘flow’ van het album. Dit is ook gewoon het beste werk. Noel kan eindelijk kritisch kijke en zeggen: okee, dit en dat is minder goed.. en deze 18 zijn klassierers. Ook al ontbreekt er wat, het is een sterke plaat, die vele ‘leken’ zal overdonderen.

  En nu op naar de volgende platen! Verpest het niet voor jezelf, oasis! Doe wat je goed kunt: sterke nummers schrijven en lekker rocken.

  Like

 4. Bijvoorbeeld: ‘Songbird’ het beste nummer vinden uit ‘Heathen chemistry’ en dat dan als enige track selecteren voor deze best of? Komaan zeg, beetje serieus blijven aub…

  Like

 5. Jammer maar helaas : Dit is een fijne collectie songs, al betreur ik ook erg dat er niets op staat van BE HERE NOW, wat bij momenten een uitstekende plaat is !
  Voor mijn part mocht ALL AROUND THE WORLD en D’YOU KNOW WHAT I MEAN zeker NIET ONTBREKEN
  Mijn cijfer voor deze compilatie is dan ook een 8/10 maar had makkelijk een 10 kunnen worden, toch beetje een gemiste kans, al moet ik zeggen dat het prachtige cd is, erg verzorgd en een fantastisch hebbeding ! Ik heb me aan de oncompleetheid minder geërgerd dan bij het redelijk fout samengestelde tweede luik van de 40 LICKS van de Stones, dat STUKKEN BETER had gekund.

  Like

Reacties zijn gesloten.