Red de Solidariteit !

decoration
 

Normaal doe ik hier niet aan politiek, maar voor één keer doe ik het toch. Toen madam en ik Zaterdagavond naar Billy-Montigny reden, viel het immense contrast tussen het rijke Vlaanderen en het iets minder fortuinlijke Wallonië ons weer maar eens op. Eenmaal over de taalgrens kom je immers nog maar weinig recent opgetrokken Gouden Kooien, voorzien van de hypermodernste alarminstallatie met minstens een BMW cabrio én een spuuglelijk, moorddadig 4 maal 4 monster beiden voorzien van het allernieuwste GPS systeem voor de massieve houten poorten van de garage, tegen. Hier herinnert alles aan het Vlaanderen van de jaren ’70; tot zelfs de verkeerslichten toe. In Noord Frankrijk wordt de aanblik er, vanwege het verouderde en verpauperde industriële decor, alleen maar troostelozer op. “Gelukkig maar dat ik in Vlaanderen woon”, denk je dan, “waar ik een nieuwbouw voorzien van ramen met dubbele beglazing, centrale verwarming én hypermoderne alarminstallatie, 2 auto’s voorzien van het allerlaatste GPS systeem, een pc met minstens 200 gigabyte harde schijf inclusief printer all-in-one en een 19 inch scherm, een hypermoderne designkeuken én een gigantische televisie met geïntegreerde DVD-speler en surroundsysteem heb om middels de hersenloze pulp die het 106 cm grote LCD-scherm uitspuwt te ontstressen van mijn dagelijkse job die ik eigelijk niet graag doe, maar die ik toch moét doen om mijn nieuwbouw voorzien van ramen met dubbele beglazing, centrale verwarming én hypermoderne alarminstallatie, mijn 2 auto’s voorzien van het allerlaatste GPS systeem, mijn pc met minstens 200 gigabyte harde schijf inclusief printer all-in-one en een 19 inch scherm, mijn gigantische televisie met geïntegreerde DVD-speler en surroundsysteem én mijn hypermoderne keuken (die ik eigenlijk niet nodig heb omdat ik a) niet kan koken en b) nooit de tijd heb om erin te koken vanwege mijn alles opslorpende, hippe, inhoudsloze job en die ik dus uitsluitend gebruik om snel diepvriesmaaltijden mee klaar te maken, maar die ik toch maar gekocht heb omdat a) mijn sociale status dat nu éénmaal vereist én b) mijn hippe vrienden met een minstens even belangrijk bachelor of master diploma en een minstens even hoogstaande functie als ik er nu ook éénmaal hebben staan in hún hypermoderne designwoning) te kunnen afbetalen.”

En dààrom zijn wij Vlamingen gefrustreerd. En dus reageren wij Vlamingen onze frustraties af op die arme “nietsnutten” van Walen, omdat stemmingmakers als Bartje Het Vadsige Weverke en Markske De Mestmaeker gezegd hebben “dat die profiteurs van Walen maandelijks met 1 miljard van Onze Zuurverdiende Vlaemsche Euro’s gaan lopen.” “WABLIEFFFFF”, denkt de gehersenspoelde Vlaming dan al gauw, “die vuile Walenkoppen krijgen geld van MIJ waardoor ik mààr 2 auto’s met GPS, mààr 1 LCD-televisie, mààr 1 PC, mààr 1 alarminstallatie en mààr 5 thermische kookplaten heb in mijn hypermoderne designkeuken én bovendien betaal ik nog eens mee voor hun sociale zekerheid! De vuile profiteurs godmiljaar! En dat heeft dan ook nog eens de pretentie om mij op de werkvloer koppig in het FRANS te blijven aanspreken! Het moest inderdaad maar eens GEDAAN zijn met die wantoestanden!” Hell, heeft iemand er al eens bij stil gestaan hoeveel al die verschillende regeringen ons jaarlijks kosten?! Schaf al die splitsingen, gewesten en gemeenschappen af godmiljaar en geef België weer één enkele regering en niemand zal nog klagen dat één uithoek van het land 1 eurocent méér krijgt dan de andere! Dàn zou er pas "goed bestuur" van komen! Wreed gecompliceerd hebben we ons land gemaakt ja, met al die splitsingen! Als er al één ding zou moéten gesplitst worden, dan is het wel de reet van al die Vlaemsche separatisten, want tegenwoordig komt de stront met emmers tegelijk uit hun voze smoel.

In deze val van stemmingmakerij trap ik dan ook niet, en daarom tekende ik vandaag de petitie op “Red de solidariteit”. Omdat ik me in de eerste plaat “Belg” voel, en zowel van Vlaanderen als Wallonië hou. Omdat ik, vanwege de Elliott Murphy concerten, vrienden heb in Wallonië. Omdat ik, vanwege onze véééle wandelvakanties in de streek rond Bouillon de laatste 15 jaar, hou van de gemoedelijke Waalse mentaliteit in het diepste Zuiden van ons land, waar het leven veel trager en dus aangenamer is dan hier in het jachtige Vlaanderen. Omdat ik die habbekrats van 1 miljard euro gun aan Wallonië. Hell, gezien het onmiskenbare grote contrast tussen beide landsdelen, zou het wat mij betreft zelfs al làng 2 miljoen euro mogen zijn. Minstens. Ook onze Waalse broeders hebben immers recht op een nieuwbouw voorzien van ramen met dubbele beglazing, centrale verwarming én hypermoderne alarminstallatie, 2 auto’s voorzien van het allerlaatste GPS systeem, een pc met minstens 200 gigabyte harde schijf inclusief printer all-in-one en een 19 inch scherm, een hypermoderne designkeuken én een gigantische LCD televisie met geïntegreerde DVD-speler en surroundsysteem. We zijn tenslotte allemaal Belgen en dus beschouw ik het als een groot onrecht als ik zie dat het Zuiden van ONS land het met heel wat minder moet stellen dan Wij in het Rijke Noorden. Een land dat binnenkort nota bene bestuurd zal worden door het almaar vadsiger wordende Weverke & Terminale Yves. Er staat een barre, koude (De) Winter voor de deur die, als we niet opletten, weldra als een Führer over Flander’s Fields zal regeren…

Tekenen dus die petitie, alvorens het te laat is: http://www.reddesolidariteit.be/

9 gedachten over “Red de Solidariteit !

 1. Schitterende aanklacht. Ik ben het volledig met je eens. Als Vlaanderen de republiek Vlaanderen wordt, wordt het een bar Winterland.
  Ik ga de petitie nu meteen ondertekenen.

  Like

 2. Ik voel me niet meer verwant met mijn West-Vlaamse onderbuur dan met de Waalse kok wiens keuken ik soms proef. Ik loop geregeld in betogingen die het goed met de medemens menen. Ik heb “een sociaal” diploma, lees een rode krant, koop eerlijke producten en tank nooit bij Shell.
  Bovendien ben ik een overtuigd vakbondsmilitant.
  Ik zal deze petitie absoluut niet tekenen.
  Het is een campagne gestoeld op desinformatie en onterechte angst. De initiatiefnemers laten uitschijnen dat wie een staatshervorming voorstaat het onderwijs van sommige koters op de helling zet en dat ons pensioen in gevaar brengt. Ik heb nog geen enkele Vlaamse onderhandelaar horen oproepen tot het beperken van de solidariteit met Walen, Brusselaars, Peruvianen of inwoners van Tsjaad.
  De splitsing van België, ligt dat ter discussie? Ik dacht van niet.
  En zelfs al zou dat zo zijn (van mij mag het want “België” is niet het meest pragmatische bestuursniveau; ik volg eerder de lijn van NVA waar gepleit wordt voor een schaalvergroting naar Europa), het lijkt mij sterk dat de Waalse medemens dan plots tot de 4de wereld zou gaan behoren.
  De initiatiefnemers van “red de solidariteit” zijn verdacht conservatief wanneer het bestuursmodellen betreft. Wat we in België doen, doen we beter? Echt.
  Ik lees opiniestukken over muren optrekken en bruggen verbreken. IK VAT DAT NIET. Brengt het investeren van Vlaams belastingsgeld in Antwerpse spoorlijnen het Atomium in gevaar?
  Vlaanderen is een lelijk volverkaveld lapje grond. Wallonië is een pak mooier. Ik breng mijn vakantie liever door in de Ardennen dan aan de kust.
  Maar ik steun geen actie die gebaseerd is op kortzichtige slogans die voorbijgaan aan de realiteit.

  (Tijdens een vakbondsopleiding hoorde ik dit van de lesgever: We hebben alles wat we wilden al verworven. Het wordt moeilijk om leden te blijven werven. We zullen ze enkel kunnen houden door ze te wijzen op het gevaar dat we vanalles kunnen verliezen. Hier moest ik plots aan denken toen ik over “red de solidariteit” hoorde.)

  Like

 3. ik vind dat nva eerlijker gezegd veel gevaarlijker dan het vb. vb zijn maar een stelletje brulapen, straatcrapuul zeg maar, maar dat nva, dat is puur crapuul in maatpak met een HOOP verborgen agenda’s, vrees ik. binnen een decennium zijn wij hier met die mannen aan de macht toe aan ons ex-joegoslavië scenario. schitterende tekst, roen, recht uit het hart en daarom zonder bullshit. maar dat zijn we van jou gewend.

  Like

 4. U bent waarschijnlijk een adonis herr Roen, maar probeer toch eens het ideeëngoed van De Wever en co te lezen. U zult niet alleen merken dat vadsige Bart een rabiate nazihater is (ondanks zijn, in uw ogen, fysiologische minderwaardigheid), maar bovendien helemaal geen regionalist maar een een schaalvergroter richting Europa.
  Gezien Uw stukje verwacht ik een weloverwogen stem op NVA bij de volgende verkiezingen.
  Zoniet, ook goed. Zolang je stem maar gebaseerd blijft op feitelijkheden.
  R&R forever,
  LucV.

  Like

 5. en ik doe normaal nooit aan politiek.
  maar de laatste tijd volg ik zo veel ik kan en kijk ik met argusogen naar het journaal.
  En vraag ik me (onder meer) af ‘wanneer vraagt er eens iemand mIJn mening?’
  Niet dat die er veel toe doet maar sommige dingen moeten gewoon. Afkeer voelen, bijvoorbeeld, bij zinloos geweld, bij racisme, bij nog vele andere zaken maar ook bij die hele (on)Belgische toestand.
  Ik heb die petitie gisteren nog ondertekend. En kom nu ook hier een reactie zetten. Ik vond, namelijk, dat er hier veel te weinig reacties staan.
  Goed geschreven, Roen, en goed gedaan.

  Like

 6. Geachte heer Roen,
  Ik ben blij dat het financieel zo goed gaat met u.
  Je hebt het blijkbaar allemaal goed voor elkaar en dat gun ik je maar ik wil u er toch op wijzen dat de gemiddelde Vlaming het met heel wat minder moet doen.
  Daarnaast vind ik het jammer dat je je enorme TV niet doordachter gebruikt dan je luxueuze indouwkeuken. In plaats van te ontstressen door je te laten volproppen met hersenloze pulp raad ik je aan om het acuaprogramma-aanbod eens te overwegen. Dan zal je immers te weten komen dat de solidariteit met de Waalse burger niet ter discussie staat, in tegendeel. De voorstellen tot splitsing die momenteel op tafel liggen moeten het leven voor de burger, aan beide kanten van de taalgrens, beter kunnen maken. Een beleid dat kan toegespitst worden op de noden van de regio’s. De geldstromen zullen nooit stilvallen, zolang de Waalse economie financiële impulsen behoeft zullen die er komen, zowel uit Vlaanderen als uit Europa. Alleen moet het geld wel de mensen ten goede komen, en dus gebruikt worden voor wat het voorzien is en niet om een syteem te financieren waar niemand beter van wordt.
  Wat de kieskring B-H-V betreft: dit heeft niets met solidariteit te maken. Dit is gewoon een scheve situatie die moet rechtgetrokken worden zodat iedere burger in dit land electoraal dezelfde rechten heeft. Daar kan je toch niets op tegen hebben?

  Persoonlijk ben ik nogal verrast door deze actie “Red de soldariteit”. Of alleszins toch door de boodschap van de actie. Enerzijds omdat de aangeklaagde problemen zich niet stellen, anderzijds omdat na een overduidelijke verkiezingsuitslag het de Waalse politici zijn die de stem van miljoenen Belgen (want dat zijn wij Vlamingen toch ook?) blijven negeren. Is dat solidair?

  En dan nog even dit: Net zoals u bind ik af en toe graag de wandelschoenen om. Toen op een avond in augustus, na een etappe van de trans-ardense route, in een drinkgelegenheid in Saint-Hubert (werloosheidsgraad:60%) met de plaatselijke bevolking in gesprek ging omtrent de politieke situatie bleek dat zij de Vlaamse eisen een warm hart toedragen en dat zij er ook voor hun streek grote kansen in zien. Dat ze hopen dat de Waalse politici eindelijk zouden gaan inzien dat het anders moet. Dat het van generatie op generatie leven van wat vadertje staat ze toestopt alles behalve goed is voor het zelfrespect en -vertrouwen. Dat een gunstige economisch klimaat in hun regio waar de mensen zouden kunnen werken om den brode een doel zou moeten zijn. Niet zomaar het in stand houden van wat is.
  Dries D.

  Like

 7. @ Luc:
  een adonis? was het maar waar. jammer genoeg ben ik zelf ook een almaar vadsiger wordend varken. gelukkig maar dus, dat ik ook niet het lcd scherm van tv kijkend vlaanderen bevuil. teken dat we het hier in Vlaanderen té goed hebben zeker en dat het gerust met wat minder mag? hoog tijd dus om wallonië nog minstens een miljoentje per maand meer te gunnen…

  Like

 8. Wat zijn de Vlaamse eisen ?

  Arbeidsrecht
  Gezondheidszorg
  Kindergeld

  Wat is sociale zekerheid ?

  De klassieke sociale zekerheid bevat 7 takken:

  1. Ouderdoms- en overlevingspensioenen; (arbeidsrecht)
  2. Werkloosheid; (arbeidsrecht)
  3. Arbeidsongevallenverzekering; (gezondheidszorg)
  4. Beroepsziektenverzekering; (gezondheidszorg)
  5. Gezinsbijslag;
  6. Ziekte- en invaliditeitsverzekering; (gezondheidszorg)
  7. Jaarlijkse vakantie.

  Er is slechts één onderdeel dat nog min of meer overeind blijft, de jaarlijkse vakantie. Dus men wil de splitsing van de sociale zekerheid.

  Wat wel kort door de bocht is het herhaaldelijk stellen dat 800.000 kiezers zich hier over hebben uitgesproken. Wat nu te gebeuren staat daar is in de aanloop naar de kiezingen met geen woord over gerept !

  En bekijk de site hierboven maar eens. Kort en neutraal enkele weerleggingen.

  Like

Reacties zijn gesloten.