Nieuwe Radiohead CD In Rainbows

Binnenkort verschijnt ’In rainbows’ het nieuwe album van Radiohead. Je zal hem echter niet in de winkels vinden, maar enkel via hun website kunnen kopen. Zoals LucV hier enkele weken geleden al suggereerde, ziet de nabije toekomst van de oude platenwinkel er inderdaad maar somber uit. Een spijtige evolutie vind ik dat, zeker als ik zie hoe mijn dochter van 4 nu al kan genieten van haar vingers te laden glijden over de cd’s in de platenbakken om er vervolgens dolenthousiast een Plop of een K3-cd uit te trekken (toch iéts nuttigs dat ik haar al aangeleerd heb). Die ze dan ook krijgt, overigens. Ik heb het immers al meer dan genoeg meegemaakt @ Eddy’s Records te Halle dat andere volwassenen zichzelf een stapel cd’s kopen, en vervolgens hun kind, leeftijd variërend van 3 tot 13 jaar, een ceedeetje weigeren. “Zo’n rommel moet je niet kopen; dat zijt ge binnen ‘n paar weken weer beu!” is doorgaans hun zielige commentaar. Maar zelf kopen ze natuurlijk wel wekelijks een hoop rommel waarvoor ze niet eens de tijd hebben om het allemaal beluisterd te krijgen, laat staan dat ze het dus “beu“ kunnen worden. Hatelijk vind ik dat. Ik zal me altijd proberen in te leven in de leefwereld van m’n dochter. Ik geniét er immers met volle teugen van als ze van school komt en met twinkelende oogjes het “ti-ti-ti-tiededidie”-melodietje van Thor’s ’Tocht door het donker’ aanheft, waarna ik meteen het YouTube filmpje ervan aanklik. Ze weet nu al dat er binnenkort met ‘Kusjes’ een nieuwe K3 cd verschijnt. Die dag zullen mijn dochter en ik alweer sàmen in dat gezellige platenwinkeltje in Halle staan. Zij zal de nieuwe K3 uit de rekken vissen, en het meest verwende kind (ik dus), zal diezelfde dag én de nieuwe Neil Young én de nieuwe Scout Niblett én de nieuwe Vashti Bunyan (en wie weet welke rommel nog allemaal) aanschaffen. Geen haar op m’n stomme kop echter dat eraan denkt om tegen m’n dochtertje te zullen zeggen: “Zeg, zo’n rommel moet je niet kopen; dat zijt ge binnen ’n paar weken weer beu!” Ik kén immers zélf sinds een kleine 25 jaar (het aantal jaar dat ik nu al platen koop) maar al te goed het genot van een nieuwe plaat uit de rekken te grissen, te betasten, en zelfs te ruiken. Dat genot kan en wil ik m’n dochter, zolang het nog mogelijk is, dan ook niét ontzeggen.

Ik verafschuw Radiohead plots nog méér dan ik al deed sinds hun ‘Kid A’ misbaksel. Vanwege hun eigenbelang worden zij binnen onafzienbare tijd immers medeschuldig aan het ontnemen van een uniek vader-dochter moment. Maar ook de solidariteit binnen de muziekindustrie verdwijnt op die manier. Want je kloot als groep niét alleen de platenfirma’s, maar een hele ketting aan werkgelegenheid binnen die muziekindustrie. Een kleine zelfstandige binnen die ketting als bijvoorbeeld Gert van Eddy’s Records heeft Radiohead immers volstrekt niets misdaan; integendeel zelfs. Hij heeft er altijd voor gezorgd dat het werk van Radiohead aan de man raakte. Zijn aandeel was dan wel miniem want erg lokaal, maar zodoende zorgde hij toch ook voor een nietig kruimeltje in het brood op de plank van Radiohead. En wat is zijn dank? Precies, door hun hippe manier van handelen, zorgt Radiohead ervoor dat Gert z’n brood op de plank almaar kleiner wordt. Ze doen hem én mij dus een groot onrecht aan. Wat maakt dat zelfs bij Radiohead het eigenbelang boven de solidariteit primeert. Geen haar op m’n hoofd dat er dus aan denkt hun nieuwe cd te kopen, zelfs al zou dat binnenkort volgens de critici hét Ultieme Meesterwerk uit de Popmuziek zijn. Maar dat acht ik zéér onwaarschijnlijk. En bovendien acht ik de critici sinds ‘Kid A’ nog weinig geloofwaardig als het Radiohead betreft.

4 gedachten over “Nieuwe Radiohead CD In Rainbows

 1. Dat je het erg vindt voor de kleine zelfstandige platenwinkel, begrijp ik maar al te goed, maar niets zegt dat de groep in december of later niet via een eigen distributiekanaal de CD nog zal verspreiden.
  Maar – of je hun muziek nu kan pruimen of niet – je kan Radiohead niet verwijten dat ze de kleine zelfstandige kloten, want dat proces (minder CD_verkoop) is al jaaaaaaaaaaaren geleden ingezet door anderen, mede door toedoen van platenfirma’s die niet met muziek maar alleen met geld bezig zijn.
  De fan wordt er alleszins wèl beter van. Ik denk nu eerlijk gezegd ook niet dat de gemiddelde CD-winkel het enkel en alleen moeiljk zal krijgen of krijgt door deze nieuwe Radiohead-release.
  Het is een zee rpopulaire band en als ze hun album niet via de gewone kanalen distribueren, zal dat wel wat schelen qua winkelverkeer, maar ze hebben dit systeem niet uitgevonden. Het wordt al jaren toegepast door alternatieve bands allerhande die door slechte districutie en zogenaamde niet rendabele verkoop hun muziek niet in de winkels zien verschijnen. En dat ligt dan duidelijk wel aan platenfirma’s en ene publiek dta geen CDs meer koopt; Het was een kwestie van tijd voor een grote groep als Radiohead hierin mee ging.

  Of is Radiohead ook ineens verantwoordelijk voor het uitvinden van digitale dragers, breedbandnetwerken, P2P-netwerken, Cd-Rs en MP3s?

  Like

 2. Maarten,

  Soms moeten we de vooruitgang; de evolutie in vraag durven stellen. Evolutie is immers niet altijd gelijk aan vooruitgang. Evolutie kan ook veel kapot maken; niet alleen “een industrie”, maar ook facetten die het leven mooi maken (samen met je dochter als 2 kleine kinderen door platenbakken zitten graaien)

  die nieuwe radiohead release was een dankbaar voorbeeld om eindelijk eens iets daaromtrent te schrijven dat al lang in m’n hoofd zat; het gaat me dus niet om hun nieuwe cd an sich in de eerste plaats.

  Like

 3. Alleen het woord muziekindustrie doet me al walgen. Muziek is voor mij altijd kunst geweest.

  Ook voor mij bestaat er bijna geen groter plezier dan in cd-bakken snuffelen (bij wijze van spreken). En dat was al een hele toegeving na het grote genoegen van de prachtige lp’s met vaak kunstwerken als hoezen.

  Overigens heb ik radiohead altijd een dom bandje gevonden. Vreselijk overroepen door de chauvinistische Britse pers.

  Nee, de tijd en de nieuwigheden zijn niet altijd revolutionair. Ik noem het niet evolutie maar vrije markt-experimenten, ontwikkelingen. Een mens die zich daar om gegronde redenen tegen verzet is geen conservatief.

  Like

Reacties zijn gesloten.