Rock Ternat…

… zal het ook dit jaar zonder mij moeten doen. De line up op zaterdag sprak me wel aan, maar diezelfde avond is er ook de aantrekkelijkere affiche van ‘Songwriters akoestisch’ in Meise. Volgens mappy is Meise slechts 20 km verwijderd van Ternat. ‘Songwriters akoestisch’ lijkt me dan ook ideaal voor ouders die zaterdagavond chauffeur spelen voor zoon of dochter en intussen zelf ook iets leuk willen doen. Bovendien zullen ze in Meise deze interessantere artiesten aan het werk zien dan hetgeen zoon of dochterlief in Ternat zullen voorgeschoteld krijgen:

Marjan Debaene

marjan debaene

Ik ontdekte Marjan Debaene eerder toevallig in 1999, toen de hoes van ‘Humanoid’ me opviel in de bakken van het inmiddels opgedoekte ’Muziekdoosje’ in Halle. Ik had nog nooit van Marjan Debaene gehoord, laat staan dat ik ook maar één van haar songs kende, maar “iets” trok me ertoe aan die cd toch te kopen. Och, cut the crap Roen, en geef gewoon toe dat je gewoon viel voor het schattige snoetje van Marjan… Enfin, het resultaat was dat de gloedvolle klanken van ‘Humanoid’ wékenlang avond na avond door ons toenmalige huurhuisje in Pepingen zweefden. De karaktervolle, hartverwarmende folkrockliedjes en de zalige, fluweelrode stem van Marjan maakten dat ‘Humanoid’ uitgroeide tot een persoonlijk koesterplaatje en de cd vindt dan ook nog jaarlijks een paar keer de weg terug naar de cd-speler. De jaren nadien hoorde of las ik niks meer over Marjan tot ik op een avond verrast opkeek toen Marjan plots opdook in ‘Zonder handen’, de toenmalige eindrubriek voor onbekend talent in ‘Man bijt hond’. Ik heb toen een hele periode zitten uitkijken naar een nieuwe cd, maar die kwam er maar niet. Tot ik eind vorig jaar plots, out of the blue, een recensie van ‘Wolfish times’ op de website van De Morgen zag staan. Vervolgens kwam ik al googelend terecht op de blog van Marjan, waar het hele schrijfproces van de nieuwe cd te lezen stond. Geen moment heb ik geaarzeld om de cd te bestellen bij Gert, waardoor ‘Wolfish times’ de eer had mijn laatste cd-aankoop van 2006 te mogen zijn. Muzikaal 2006 kon niet mooier afgesloten worden en muzikaal 2007 kon niet beter beginnen. Ook ‘Wolfish times’ blinkt net als voorganger ‘Humanoid’ uit in sterke, échte liedjes, maar dan met 8 jaar zowel muzikale ervaring als levenservaring rijker. De Morgen had dan ook beter 120.000 exemplaren van ’Wolfish times’ gekocht en binnenkort gratis aan z’n lezers weggegeven in plaats van de nieuwe cd van Sarah Bettens. Wie zit er immers nog te wachten op een cd van iemand die, in tegenstelling tot Marjan Debaene, de muze al enige tijd kwijt is?

Bruno Deneckere

bruno deneckere

Marjan Debaene ondernam eerder dit jaar samen met Bruno Deneckere overigens een tournee in Bosnië. Het leuke en soms ook aangrijpende relaas over hun avonturen aldaar staat nog steeds te lezen op de blog van Marjan. Over Bruno z’n laatste cd ‘Someday’ kon u hier dan weer al alles lezen. Als Humo de moeite niet doet om u dé beste Belgische cd van 2007 aan te prijzen, moet toch iémand het doen nietwaar? Enkele maanden geleden bedacht ik ‘Someday’ met een onterechte 15de plaats in de tussenstand voor mijn eindlijstje van 2007. Onterecht inderdaad, want ’Someday’ verdient veel beter en dus bevindt de cd zich ondertussen al in de hogere regionen van mijn lijstje. Het definitieve eerherstel volgt eind dit jaar, maar dat ’Someday’ in mijn top 10 zal prijken, staat nu al vast. Ik zag Bruno ’n paar weken geleden nog live voor een Frans publiek, en ik ben dan ook benieuwd hoe hij het er vanaf zal brengen voor eigen publiek. Niet dat ik eraan twijfel: Bruno zal schitteren in Meise en hopelijk weer vele nieuwe oren openen. Er is immers meer en béter dan Admiral Freebee qua rootsmuziek in België. Dat bewijst natuurtalent Bruno met iedere nieuwe cd opnieuw.

Grand Theft

grand theft

Ik ontdekte Grand Theft vorig jaar met hun laatste en uitstekende cd ‘Lucky’. Ik bedacht ‘Lucky’ met een onterechte, want veel te lage plaats in mijn eindlijstje van 2006. Inmiddels heb ik immers de ware pracht en intrinsieke kracht van ‘Lucky’ ontdekt, waardoor de cd gerust een 30 tal plaatsen hoger had mogen staan. Nadien geraakte ik gelukkig genoeg ook nog aan het prachtdebuut ‘Time passed on the switchback’. Net als Bruno Deneckere bewijst ook Grand Theft op beide platen dat er in België méér is dan Admiral Freebee. Het zou dan ook niet meer dan terecht zijn dat het Admiral Freebee publiek ook Bruno Deneckere en Grand Theft zou ontdekken. Helaas speelt diezelfde Admiral Freebee nu zaterdagavond op Rock Ternat, waardoor een groot deel van dat publiek Bruno en Grand Theft alweer zal mislopen. Ach ja, dat is nu éénmaal jammer genoeg het lot van moderne outlaws als Bruno Deneckere en Grand Theft, zullen we maar denken.

Jef Mercelis

mercelis

Mercelis z’n laatste plaat ‘Western union’ dateert alweer van 2005 en volgde een klein decennium na het inmiddels tot cultklassieker uitgegroeide en zéér gegeerde debuut ’The hopes and dreams of a drunk punk’. ’Western union’ kreeg 2 jaar geleden goeie kritieken, maar dat vertaalde zich niet meteen in verkoopcijfers. De plaat ging mij destijds gauw vervelen en ik heb ’m sinds de aanschaf niet meer beluisterd. Misschien dat het optreden van
Jef Mercelis nu zaterdagavond me zal kunnen overhalen de plaat nadien nog eens van onder het stof te halen en eventueel te herwaarderen? We zien wel…

Verder staan ook nog Frans Joseph Goof en De Decreten op het programma van ‘Songwriters Akoestisch’ nu zaterdag 6 oktober in GC De Muze in Meise. Dat worden dan weer nieuwe, hopelijk aangename ontdekkingen voor mij. Ik weet dat Marc een grote fan is van Goof. Hopelijk stelt Marc z’n Toestand hem in Staat om zaterdagavond naar Meise te komen. En ook u hoeft uiteraard niet persé naar Rock Ternat nu zaterdag.

Songwriters Akoestisch

5 gedachten over “Rock Ternat…

 1. Jef Mercelis begot, die zou ik ook nog wel eens willen zien. Jammer, maar mij kan je spotten in Petrol bij Dear Leader komende zaterdag!

  Like

 2. Ik zag Jef ooit op 21 juli in het Warandepark. The hopes & dreams of a drunk punk hadden me naar Brussel geleid. Van het concert herinner ik me nauwelijks nog wat. Maar het was een mooie avond waarop duivels werden ontbonden.
  Jef heeft voor eeuwig onbeperkt krediet bij mij.

  Like

 3. dag roen,
  en zijt ge er geraakt?
  ik had een exemplaar van Growing Pains mee voor u, mijn laatste…maar uiteindelijk is ook die verkocht geraakt.
  heel misschien vind je hem nog in de platenwinkel maar die cd is stilaan uitverkocht.
  de up all night EP heb ik nog in zeer beperkt voorraad (was een limited edition, handgemaakt en al :-))
  de Avond zelf was zeer te pruimen met enkele fijne optredens van bv. Jef Mercelis (had ik zelf nog nooit live gezien), Bruno en speciale onaangekondigde gast HT Roberts….

  groeten en tot de volgende
  marjan

  Like

 4. ach verdorie eh…

  ik was al biezonder ontgoocheld dat ik op het laatste moment “wegens onvoorziene omstandigheden” (niét wegens ziekte) niet kon afkomen…

  toch bedankt om de moeite te willen doen, marjan; hopelijk heb je er die andere mens mee blij gemaakt 😉

  een traditioneel gezinsleven is géén aanrader, als je graag concerten wil doen…

  Like

Reacties zijn gesloten.