Nieuwe CD’s: de jaarlijkse overkill

cd aankopen herfst 2007 03

Secretly Belgian stelde het gisteren ook al vast: september en oktober zijn zelfs anno 2007 nog steeds de meest kostelijke maanden voor de ouderwetse muziekliefhebber die zijn cd’s nog gewoon in fysieke vorm koopt. iTunes, myspace, soulseek, illegale downloadblogs en -forums, Radiohead gezeik en wat weet ik nog allemaal niet ten spijt, barsten de platenwinkels dezer dagen zoals gewoonlijk weer uit hun voegen van het aantal nieuwe cd-releases. Méér dan ooit zou ik zelfs durven zeggen.

En het doet deugd te zien dat de nieuwe cd’s nog steeds tamelijk goed verkopen. Niet meer massaal, zoals tot voor 10 jaar geleden, maar toch genoeg om te concluderen dat ik gelukkig nog niet de Laatste Idioot ben die cd’s blijft kopen. Zo constateerde ik dat de meeste klanten vorige vrijdag in mijn favoriete platenwinkel in Halle niet één enkele cd, maar minstens twee stuks kochten. De nieuwe Hooverphonic was net binnen, dus die ging vlot de deur uit; net als de nieuwe Bruce Springsteen. En ook de verkoop van de nieuwe PJ Harvey, die vorige week dinsdag een positieve recensie in humo had gekregen, kwam eindelijk op gang.

Vreemd overigens, hoe in dit tijdperk van webzines en myspace de meeste muziekliefhebbers zich voor hun cd-aankopen nog altijd door Humo laten (mis)leiden. Geloof bijvoorbeeld in de humo van deze week maar niks van de recensie over ‘Magic’ van Bruce Springsteen. Serge Simonart had beter de nieuwe Hooverphonic gerecenseerd en Christophe Verbiest had dan weer beter de nieuwe Springsteen voor zijn rekening genomen. Vorige week zat Geert Op De Beeck er overigens gelukkig wel boenk op met zijn recensie over de nieuwe PJ Harvey, waardoor dus de verkoop van het album op gang kwam. Maar dé ultieme recensie die tot de kern van dat album komt, is die van Philippe Nuyts voor Goddeau. ‘White chalk’ is misschien wel Harvey haar beste plaat tot nog toe en dé perfecte Halloween plaat. Betoverend mooi gewoon. Vorige week beluisterde ik de plaat zo’n 30 keer (niet moeilijk met een tijdsduur van iets meer dan een half uur) en ik ben ze nog steeds niet beu gehoord. Dat, én een beetje sociaal leven én mijn gezin maken dat ik een paar (Babyshambles, Foo Fighters en John Fogerty) van mijn nieuwe cd aankopen van de laatste weken nog steeds niet beluisterd heb. Geen nood echter, want de tijd van Greatest Hits en Best (T)offe Verzamelde Carrière-overzichten in peperdure Deluxe Boxen komt er weer aan. Ik heb binnenkort dus nog alle tijd om deze (hierboven afgebeelde) nieuwe cd-releases, aangekocht in de periode tussen mijn halfjaarlijst en vorige vrijdag, grondig te beluisteren (de titels in rood linken naar mijn favoriete recensies):

 1. Josh Ritter – The historical conquests of Josh Ritter
 2. Joe Henry – Civilians
 3. Spoon – Ga ga ga ga ga
 4. Babyshambles – Shotters nation
 5. Foo Fighters – Echoes, silence, patience & grace
 6. Bruce Springsteen – Magic
 7. Steve Earle – Washington square serenade
 8. John Fogerty – Revival
 9. Mary Gauthier – Between daylight and dark
 10. Bettye LaVette – The scene of the crime
 11. Hooverphonic – The president of the lsd golf club
 12. PJ Harvey – White chalk
 13. Laïs – The ladies’ second song
 14. Eddie Vedder – Into the wild
 15. The Felice Brothers – Tonight at the Arizona
 16. Two Gallants – Two Gallants
 17. Hyacinth House – Black crows’ country
 18. Jim White – Transnormal skiperoo
 19. Gravenhurst – The western lands
 20. Thurston Moore – Trees outside the academy
 21. Okkervil River – The stage names
 22. Iron And Wine – The shepherd’s dog
 23. O’Death – Head home
 24. Eilen Jewell – Letters from sinners & strangers
 25. Krista Detor – Cover their eyes
 26. Mark Knopfler – Kill to get crimson
 27. Saybia – Eyes on the highway
 28. Patrick Watson – Close to paradise
 29. Vic Chesnutt – North star deserter
 30. Devotchka – How it ends
 31. The New Pornographers – Challengers
 32. The Partchesz – The Partchesz
 33. Flip Kowlier – De man van 31
 34. Sam Baker – Pretty world
 35. Peter Case – Let us now praise sleepy John
 36. Miranda Lambert – Crazy ex-girlfriend
 37. Elvis Perkins – Ash Wednesday
 38. Jason Isbell – Sirens of the ditch
 39. Ben Harper & The Innocent Criminals – Lifeline
 40. The Gourds – Noble creatures
 41. Johnny Irion – Ex tempore
 42. Patti Scialfa – Play it as it lays
 43. Linda Thompson – Versatile heart
 44. Richard & Linda Thompson – In concert, November 1975
 45. Porter Wagoner – Wagonmaster
 46. Pink Floyd – The piper at the gates of dawn (3 disc box)

7 gedachten over “Nieuwe CD’s: de jaarlijkse overkill

 1. o la la.
  werk aan de winkel.
  ik wil er wel enkele proeven. die van PJ Harvey bijvoorbeeld, om er maar eentje te noemen.
  o la la.

  Like

 2. nu ik dit lees besef ik dat ik om de een of andere reden vervreemd begin te geraken van het gedoe. ik heb bijna geen enkele van die releases aangeschaft (terwijl heel wat namen normaal gezien op m’n “aan te schaffen”-lijstje zouden staan), maar deze keer doet het me niks, al die platen overslaan

  Like

 3. ge wordt oud noenkel guy ­čśë
  nee serjeus, ik kan u ergens wel volgen… der is zo veel dat het almaar moeilijker wordt om het nog gevolgd te krijgen, maar net daarom zijn het tegenwoordig kweetniehoe een interessante, rijke muzikale tijden…

  Like

 4. Je had je veel geld kunnen besparen door al dit moois online in goedkope dollars aan te kopen. Maar dank zij mensen als jij draait de muziekindustrie nog wel even verder, waarvoor hulde.

  Like

 5. Besparen? Ik betaal nu – gemiddeld – ocharme amper 15 euro per cd; dat is begot nog minder dan dat ik 15 jaar geleden betaalde (700 bef)… door simpelweg een mailtje te plegen naar de Gert, “bespaar” ik mij heel wat geklik op sites, waarvan ik niet eens zeker kan zijn dat ze mij de gekochte cd’s zullen leveren… bovendien heb ik het zowiezo al niet voor online winkelen en mijn visakaartnummer “zo maar” te verspreiden op het net… voor j’het weet is de russische maffia dermee weg ­čÖé daarom: lang leve de kleine zelfstandige platenwinkel in de buurt!

  Like

Reacties zijn gesloten.