Oorlogsgeleerden op Wapenstilstand

Oorlogsgeleerden
 

Wapenstilstand vandaag en daar hoort een passende soundtrack bij. Te beluisteren bij Roens Song of the Day in de linkerkolom: ‘Oorlogsgeleerden’ van Wannes Van de Velde. Niét de versie met Roland Van Campenhout uit de cd ‘De nomaden van de muziek’, maar de veel betere versie uit Wannes zijn solo album ‘In de maat van de seizoenen’ van vorig jaar. Deze meesterlijke vertaling is wat mij betreft al even pakkend en even bijtend als het Bob Dylan origineel ‘Masters of war’. Meteen ook mijn favoriete Belgische song aller tijden. Tientallen keren heb ik de song sinds vorig jaar beluisterd, en nog steeds vind ik hem even ijzingwekkend als bij de eerste beluistering. Om stil van te worden.

Oorlogsgeleerden,
genie’s van ‘t kanon,
ge bouwde torpedo
en waterstofbom.
Ge schuilt achter muren
en achter papier,
maar ik ken ‘ullie kuren,
uw stalen manier.
G’hebt nooit niet gewerkt
dan in het bedrijf
dat mensen vernietigt
en harten verstijft.
Ge geeft mij een wapen,
maar ge mijdt mijnen blik,
en fluiten de kogels,
dan schijt ge van schrik.
– 
Ge bouwt aan’t verderf
van leven en land,
ge steekt met uw streken
de wereld in brand,
en al kan’t u niet schelen
dat ‘k jullie verwens,
toch zijd’e ‘ne vloek
in de buurt van ‘ne mens.
– 
Ge zaait uwe waanzin,
die koud is en wreed,
ge foltert mijn kinderen,
ge lacht met hun leed,
en ik weet dat de schepper
het denkbeeld verfoeit
dat er menselijk bloed
door uw aderen vloeit.
 
Crepeert voor mijn paart,
en liefst nog vandaag,
en ik volg uw kist,
liever rap als traag,
en ik zal u zien zakken
in de vredige grond,
en ik schrijf op uw graven:
‘gevaarlijken hond’.