50 Formidabele CDs van 2007

41. Jason Isbell – Sirens of the ditch

Jason Isbell - Sirens of the ditch

Jason Isbell verliet de Drive-By Truckers om zijn creatieve ei te kunnen leggen in een soloplaat. Toch kon hij blijkbaar niet zonder de hulp van zijn Truckers vrienden, die hun ex-groepslid allemaal een handje toestaken. Op die manier werd ’Sirens of the ditch’ alvast een veel betere cd dan de laatste Drive-By Truckers plaat ’A blessing and a curse’, maar het niveau was nu ook weer niet van die orde dat ’Sirens of the ditch’ een bedreiging vormde voor alle andere Drive-By Truckers platen. Desalniettemin: een sterke plaat voorzien van een flinke scheut Southern rock ’n soul.

Favoriete track: Try

42. Lucero – Rebels, rogues & sworn brothers

Lucero - Rebels, rogues & sworn brothers

De opwindendste alt.country plaat van het jaar wat mij betreft. De gehavende stem van zanger Ben Nichols en de stevig in het zadel zittende jankende gitaren maken dat Drive-By Truckers met Lucero zware concurrentie krijgen in de afdeling southern rock. Ik ben alvast benieuwd wat de Truckers hier tegenover zullen zetten begin 2008 wanneer de opvolger van het matige ‘A blessing and a curse’ verschijnt.

Favoriete track: The weight of guilt

 

43. Miranda Lambert – Crazy ex-girlfriend

Miranda Lambert - Crazy ex-girlfriend

Het Amerikaanse antwoord op de Australische Kasey Chambers. ‘Gunpowder & lead’ mag mijn 4 jarige dochter Ayco sinds vorige zomer graag “meezingen” in de auto. Heerlijke stoere countryrockplaat voor oude hair metal fans als ik.

Favoriete track: gunpowder & lead

 

44. Jesse Malin – Glitter in the gutter

Jesse Malin - Glitter in the gutter

Luchtige zomerplaat, en daarom haalde ‘Glitter in the gutter’ in juli nog een tiende plaats in mijn halfjaarlijstje. “Panoramische refreinen voorzien van het label meebrulfactor 100, die bovendien aangevuurd worden door een arsenaal gespierde, breedgeschouderde gitaren en dat alles in een glad gepolijste, bombastische, opgefokte produktie”, schreef ik toen, en het is net die overdaad die maakt dat deze cd niet het hele jaar door werkt. Op ‘Glitter in the gutter’ kreeg Jesse Malin overigens de muzikale hulp van schoon volk als Ryan Adams, Bruce Springsteen, Josh Homme en Jakob Dylan.

Favoriete track: Prisoners of paradise

 

45. Josh Ritter – The historical conquests of Josh Ritter

Josh Ritter - The historical conquests of josh ritter

Zelfs als Josh Ritter er met zijn klak naar smijt en los uit de pols wat nieuwe songs bij mekaar jamt met zijn muzikale maats levert het nog genoeg memorabele songs op om alvast in mijn top 50 van 2007 een plaats te claimen. De minst goeie Josh Ritter plaat tot dusver, maar wél zijn meest spontane.

Favoriete track: Empty hearts

 

46. Eddie Vedder – Into the wild

Eddie Vedder - Into the wild

Een soundtrack, maar zo goed dat je ‘Into the wild’ gerust kan bezien als de eerste soloplaat van Eddie Vedder. Een plaat ook, die mij alvast deed beseffen waarom ik destijds zo van Pearl Jam hield, namelijk het Pearl Jam van akoestische, sfeervolle, gedimde liedjes als ‘Indifference’, ‘Elderly woman behind the counter in a small town’ en ‘Nothingman’. Voor de film ‘Into the wild’ bedacht Eddie Vedder een hele plaat van dit soort liedjes, hetgeen beslist naar meer smaakt. ‘Into the wild’ bewijst dat er voor Eddie Vedder zeker en vast leven is na Pearl Jam.

Favoriete track: Society

En ook: Hard sun

 

47. Michael Weston King – A new kind of loneliness

Michael Weston King - A new kind of loneliness

Zijn nieuwe cd ‘A new kind of loneliness’ was meteen mijn eerste aangename kennismaking met de Engelse singer songwriter Michael Weston King en klonk alvast overtuigend genoeg om ook maar eens zijn vorige werk te gaan aanschaffen in 2008. Fans van Ryan Adams (denk aan diens ’Goodnight Rose’ uit ’Easy tiger’ en je hebt meteen een mooi beeld van deze plaat) moesten ’A new kind of loneliness’ maar eens uitchecken!

Favoriete track: Here’s the plan

 

48. Patti Scialfa – Play it as it lays

Patti Scialfa - Play it as it lays

Ambiance ten huize Springsteen! Madam Bruce kon blijkbaar niet lachen met de expliciete, niets tot de verbeelding overlatende lyrics die haar wederhelft bedacht voor de song ‘Reno’ van diens ‘Devils & dust’. Dat mocht dit jaar blijken uit Patti Scialfa haar nieuwe soloplaat ’Play it as it lays’ waarin ze halve trouwboek Bruce van antwoord dient middels het als een goedkope straathoer gezongen ’Bad for you’. Niet dat er écht een haar in de boter zit overigens ten huize Springsteen: Bruce wordt in de credits immers netjes bedankt voor bewezen diensten op ’Play it as it lays’.

Favoriete track: The word 

 

49. Peter Case – Let us now praise sleepy John

Peter Case - Let us now praise sleepy John

Gek genoeg nog maar de tweede Peter Case cd die ik aanschafte. Nochtans behoort ’The man with the blue post modern fragmented neo-traditionalist guitar’ al een goeie 12 jaar tot mijn absolute favoriete platen aller tijden
. Om de één of andere reden liet ik zijn andere platen altijd links liggen, maar gelukkig deed ik dat niet met het dit jaar verschenen ‘Let us now praise Sleepy John’, een eerbetoon aan wijlen bluesgitarist Sleepy John Estes. Niet dat Peter Case met deze nieuwe cd het niveau haalt van z’n vermelde klassieker, maar toch kon ik deze melodieuze fingerpickin’ folkblues beter smaken dan het eerder rudimentaire ’Dog house music’ van Seasick Steve. Deze Peter Case cd kocht ik in de eerste plaats omdat Richard Thompson aan één song meegewerkt heeft. Die song, opener ‘Every 24 hours’, bleek dan nog niet eens het hoogtepunt van de cd.

Favoriete track: Ain’t gonna worry no more

 

50. HT Roberts – Fingernail moon

HT Roberts - Fingernail moon

Vorig jaar behaalde H.T. Roberts nog volkomen terecht stek nr.10 in mijn eindejaarslijstje van 2006 met meesterwerk ’Acres of time’. Dit jaar sluit hij mijn top 50 af met het nieuwe ‘Fingernail moon’. Dat hij die krachttoer geen twee keer na mekaar zou verwezenlijken, was te verwachten. ‘Acres of time’ is dan ook zo’n typische mijlpaal in het oeuvre van een artiest. Daarom dat ‘Fingernail moon’ aanvankelijk teleurstelde, ja, zelfs gezapig klonk. En dit ondanks de ijzersterke opener ‘Woodsmoke’, die zo op ‘Acres of time’ had gekund. Maar over het algemeen verhoudt ’Fingernail moon’ zich tegenover voorganger ’Acres of time’ zoals destijds (een onnozele vergelijking die verder nergens op slaat, ik weet het) de Oasis platen ’Be here now’ en ’(What’s the story) morning glory’: het verschil tussen een 4 sterrenplaat en een 5 sterrenplaat quoi. Toch vond ’Fingernail moon’ sinds de aanschaf regelmatig de weg naar de cd-speler waardoor de liedjes de kans kregen om open te bloeien zodat ‘Fingernail moon’ uiteindelijk terecht in mijn top 50 van 2007 staat. Een nieuw album staat al gepland voor het voorjaar van 2008. Wie weet scoort HT Roberts daarmee dan een loepzuivere hattrick in mijn eindejaarslijstje.

Favoriete track: The maze

 

3 gedachten over “50 Formidabele CDs van 2007

  1. Van Peter Case kan ik je zeker ook de door T-Bone Burnett geproducete debuutplaat aanraden. Een van mijn favorieten, smane met die Blue enz… Toch koester ik de naar hem zelf genoemde plaat nog iets meer, omdat dat mijn eerste kennismaking was met de man.

    Like

  2. Waw Roen, knap werk hoor met die links naar de muziek! Zo kan ik eens wat dingen beluisteren waar je dol op bent en die ik nog niet ken. Ben benieuwd wat er nog gaat volgen…

    Like

Reacties zijn gesloten.