NICK CAVE Vorst Nationaal 01-05-2008

Ik ben er nog altijd niet uit of de veranderende popmuziekcultuur vanwege het internet een goede zaak is of niet. Feit is dat je hier op mijn blog nooit een illegale downloadlink zal vinden naar een studioalbum of een officiële release tout court. Feit is ook dat ik niet geïnteresseerd ben in albums die al maandenlang voor de officiële releasedatum illegaal op het net te vinden zijn. Ik heb tenslotte genoeg albums om te beluisteren. Waarom verzamel je die dingen anders? Hoogstens zal je hier een song ter beluistering aantreffen om op die manier een album dat ik gekocht heb (vandaar dat ik altijd zelf genomen foto’s bij mijn teksten plaats) en dat ik goed vind extra te promoten. Je kan immers uit je nek lullen en een album ophemelen in een tekst zo goed en zo kwaad je maar wilt; het is nog altijd de muziek die je moet raken; niet de tekst van de reviewer.

Wat ik overigens wèl een goeie zaak vind, is dat dankzij het internet het bootleg maffia imperium in mekaar gestort is. Een kleine 10 jaar geleden betaalde je voor een bootleg nog minstens 1.500 bef aan de bootleg dealers. Maar ze zijn stilaan verdwenen, de bootleg dealers. Je ziet ze niet meer met hun grote tassen tijdens of na concerten. Dankzij het internet. Bootlegs zijn nu voor iedereen toegankelijk geworden. Of zouden dat moeten zijn, tenminste. Want ik merk vooral bij ouderen toch nog altijd dat “clubsfeertje” van bootleg trading. Velen zijn nog steeds niet happig om hun opgenomen materiaal met werkelijk iederéén te delen. Dime biedt enigszins een oplossing voor hen: “iedereen” kán toegang hebben tot Dime, maar doordat het aantal toegelaten users beperkt is, heerst er toch nog altijd een beetje dat clubsfeertje. En dan nog. Dan nog heb ik ondertussen al ondervonden dat de kern van bootleggers de échte goodies niet via Dime aanbieden, maar onder mekaar en een select groepje happy few. Mensen waarvan ze zeker zijn dat zij de bootlegs niet zomaar op het net zouden gooien of verder verspreiden. Zowat ieder Elliott Murphy concert wordt tegenwoordig opgenomen op DVD, maar het is mij bijvoorbeeld vooralsnog steeds niet gelukt om mijn hand op een DVD exemplaar van de laatste Spirit of 66 concerten te leggen. Dit terwijl ik al dikwijls om een exemplaar gevraagd heb. Geen probleem voor de gewone audio exemplaren; die kan ik altijd vrijwel meteen hebben. Maar DVD exemplaren liggen blijkbaar moeilijker. Ach ja, ze doen maar.

Om deze reden ben ik deze week begonnen met het verspreiden van bootlegs via mijn blog. Wat mij betreft mag immers iederéén gratis genieten van bootlegs, want de bootleg maffia (= zij die nog steeds grof geld op de rug van de artiesten verdienen met het verspreiden van bootlegs) moet en zal totaal vernietigd worden. Op deze manier probeer ik daartoe alvast mijn steentje bij te dragen.

En hier is alvast een uitstekende bootleg van het concert dat Nick Cave & The Bad Seeds op donderdag 1 mei jongstleden in Vorst Nationaal gaven. Veel plezier ermee; het is uiteraard geen soundboardopname (wees maar zeker dat er één is, maar je moet dus het "geluk" hebben om tot de happy few te horen), maar de geluidskwaliteit hiervan is toch ook vrijwel uitstekend.

Download HIER Disc 1

1. Night of the lotus eaters
2. Dig, Lazarus, dig!!!
3. Tupelo
4. Today’s lesson
5. Red right hand
6. Midnight man
7. Nobody’s baby now
8. Deanna
9. Lie down here (& be my girl)
10. Hold on to yourself
11. The ship song

Download HIER Disc 2

1. We call upon the author
2. Papa won’t leave you, Henry
3. More news from nowhere
4. (crowd)
5. The lyre of Orpheus
6. Get ready for love
7. Stagger Lee
8. (crowd)
9. Into my arms
10. Hard on for love

En hier is de clip van één van mijn favoriete Nick Cave songs en één van de betere songs op ‘The boatman’s call’. Dat is dan weer één van mijn minst favoriete Cave albums.

 

 

Een gedachte over “NICK CAVE Vorst Nationaal 01-05-2008

 1. Mijn beste Roen,

  opgepast met het plaatsen van bootlegs op je site. Er staat nog steeds een copyright op de songs, dus het aanbieden van bootlegs is illegaal. IFPI België kan daar niet mee lachen. Als ze je daarmee betrappen, kan dat een fikse boete opleveren.
  En wat dat select gezelschap betreft, tja, ik behoor daar waarschijnlijk ook bij. Ik ruil mijn opnames niet meer. De reden?
  1; Geen tijd. Ik ben mijn huis aan het verbouwen en al mijn opnames blijven liggen op MD.
  2; Ik ruilde met iedereen. Totdat ik merkte dat sommigen steeds mijn opnames wilden, maar hun zeldzame opnames kon men nooit verkrijgen.
  3; Sommige van mijn opnames heb ik later teruggevonden in platenwinkels. Dit was ook niet de bedoeling.

  http://www.phishhook.com/lists/Kesterbeek

  Ziehier mijn lijst, maar absoluut niet meer up to date.

  Like

Reacties zijn gesloten.