Het optreden van Tift Merritt gisteren in Toogenblik in Haren ontlokte na afloop bij mijn madam uitspraken als “Tis spijtig dat ge voor die 20cm lekkere sossis er dat hele varken moet bijpakken” en “alle venten zijn vetzakken”. Logisch, want de testosteronbom die ontplofte toen de kleine, oogverblindende, sexy Tift Merritt gisteren het podium beklom, deed de kleine, gezellige club transformeren in een bloedhete, stomende sauna. Een gezonde heteroseksuele vrouw zou van minder feministe worden en zelfs lesbische neigingen beginnen te vertonen.
“Americana is muziek voor oudere, gescheiden mannen” las ik onlangs op de weblog van altcountry.nl en na het optreden van Tift Merritt begin ik deze uitspraak nog stilaan te geloven ook. Het publiek bestond dan ook voornamelijk uit oudere, zichtbaar door het leven getekende mannen. De weinige vrouwen vielen er echt op en mijn madam voelde zich zelfs niet op haar gemak gaf ze achteraf toe. Niet moeilijk: toen mijn madam vanwege de ondraaglijke temperatuur in de volgepakte club haar pull uitdeed zag je alle mannelijke ogen in onze directe omgeving, als hadden ze daarvoor een natuurlijke ingebouwde radar, naar haar tamelijk voluptueuze borsten glijden. Niet dat mijn madam naakt was onder haar pull, maar haar doorzichtige, witte, strakke t-shirt deed zichtbaar de verbeelding op hol slaan. Ik trok me daar niks van aan en vond het zelfs best cool toen ik constateerde dat mijn madam zo begeerlijk is. “Ha! Zij is toch van mij, stelletje pummels!”, dacht ik bij mezelf, “Deze heerlijke tieten zijn mijn terrein en is ontoegankelijk voor onbevoegden zoals jullie. Jullie kunnen jezelf straks thuis nog wat afrukken!” Ik weet het, een seksistische gedachte, maar zo gaat dat nu éénmaal in het hoofd van een man als hij ziet dat zijn vrouw in aanwezigheid van andere mannen opgemerkt wordt.
Mijn madam kon kort daarop gerust zijn echter, toen de kleine, frêle Tift Merritt verscheen. Het leek inderdaad wel een goddelijke verschijning toen deze rechtstreeks uit de woeste natuur van North Carolina geïmporteerde oogstrelende wilde bloem zich door het opeengepakte publiek een weg naar het podium baande. Op dat moment kon je de bloeddruk bij alle aanwezige mannen zowaar de hoogte in horen schieten. Vanwege de collectieve erectie zag je zelfs het bos door de bomen niet meer. Geen nood echter, want een collectieve ejaculatie van tientallen flitsende fototoestellen volgde vrijwel onmiddellijk waardoor het me toch lukte het hele optreden probleemloos te kunnen filmen. Hoewel probleemloos. Ik moet toegeven dat ook ik een paar keer moest slikken en uiteindelijk ook mezelf moest bedwingen toen ook ik botergeil en opgewonden werd door dat perfect gevormde, wulpse, uitnodigende figuurtje en dat lieve, onschuldige, erotiserende snoetje van Miss Merritt de hele tijd in het schermpje van mijn fototoestel te zien huppelen. Ik hoopte op den duur zelfs dat, telkens ze haar gitaar omgordde, haar kleedje mee de hoogte in zou vliegen zodat haar ongetwijfeld prachtige billen te voorschijn zouden floepen. Haar lekkere, strakke kontje zag er dan ook bijzonder aantrekkelijk uit in dat tot de verbeelding sprekende, korte kleedje. En ze weet het zelf ook maar al te goed dat ze het hoofd van de mannen op hol brengt. Ze flirtte gedurende het hele concert tijdens en tussen de nummers met het mannelijke publiek waardoor de gemoederen snel oververhit raakten en het gejoel almaar toenam. Je kon de vloer op den duur dweilen met al het kwijl dat kwistig uit de vele mannelijke monden stroomde en hoewel je het iedereen hoorde denken, waagde gelukkig niemand het om de welbekende hymne ’Wij willen tieten zien!’ in te zetten. Haar afwisselend uitdagende en verlegen gedrag onderstreepte Tift Merritts tegenstrijdige imago van de felle, ondeugende country girl die ze in werkelijkheid is en de onschuldige daddy‘s little girl die ze pretendeert te zijn. Een duivelse combinatie die wérkt, want voor Tift Merritt zwicht zelfs de meest overtuigde, doorwinterde homo, bedacht ik me.
Na anderhalf uur haar prachtige tieten te zien opveren in mijn schermpje stormde ik als een volleerde, compleet tilt geslagen groupie op Miss Merritt af om haar handtekening op mijn cd’s te laten plaatsen. Met sierlijke, sensuele bewegingen signeerde ze met haar zachte, fijne handjes mijn exemplaren van ’Bramble rose’, ’Tambourine’ en ’Another country’, hetgeen me op dat moment de gelukkigste man op aarde maakte. Ik wilde haar nog vragen naar de betekenis van het kettinkje met hartje rond haar halsje dat me al opgevallen was tijdens het concert (ja, ik heb ook naar andere details dan haar tieten en kontje gekeken), maar ik raakte in haar directe nabijheid zodanig opgewonden dat ik nauwelijks een woord uit mijn doorgaans nochtans groot bakkes gestameld kreeg. Temeer omdat ze me zo stevig had vast gegrepen toen we samen voor de foto poseerden. Het kon me niet schelen of ze nadien eventueel nog teruggegaan zou zijn naar de zaal om nog wat nummers te brengen (hetgeen doorgaans blijkbaar de traditie is in Toogenblik). Ik dacht achteraf dan ook nog maar aan één ding: neuken! Niet zomaar neuken, maar als in ongecontroleerd, onbeschaafd en oerinstinctief neuken. Het was maanden geleden dat die gedachte nog spontaan in me opgekomen was, want ik kan vanwege de zenuwen en mijn kalmeerpillen en antidepressiva die opwinding niet meer aan. Maar gisteren na het optreden wilde ik absoluut nog eens een potje neuken met mijn madam. Ze was blij met die gedachte, maar helaas; ik heb toch ook altijd alle pech: net nu heeft madam haar maandelijkse vodden. En dus was ook ik uiteindelijk, net als de aanwezige gescheiden mannen die ik voordien nog hetzelfde toegewenst had, aangewezen op een, toegegeven, deugddoende masturbatie. Hoewel, die gescheiden mannen hadden dan nog het geluk om achteraf eventueel hun lusten te gaan botvieren in de Brusselse hoerenbuurt. In ieder geval: op zo’n momenten beseft een mens weer het nut van dat destijds aangeschafte Canal+ (tegenwoordig Prime) abonnement.
Jaja, en de muziek vragen sommigen (de vrouwelijke lezers ongetwijfeld) zich ondertussen misschien wel af. Daarover ga ik kort zijn. Ik ben immers geen recensent in de strikte zin van het woord en voor een echt verslag verwijs ik u graag door naar dit fantastische webzine dat er binnenkort ongetwijfeld zinnigere dingen zal over te melden hebben dan ik. Maar toch dit. De muziek was sober: Tift Merritt trad dan ook solo op en enkel gewapend met gitaar, mondmuziekske, piano en microfoon bracht zij oorstrelende akoestische en soms zelfs letterlijk unplugged versies van schitterende nieuwe en oudere songs als ’Broken’, ’Stray paper’, ’Another country’, ’Good hearted man’, ’Plainest thing’ en ’Something to me’. Maar hét hoogtepunt van de avond was ongetwijfeld het verstikkend mooie ’Virginia, no one can warn you’, samen met ’Supposed to make you happy’ slechts één van de twee songs die ze bracht uit haar nochtans fantastische debuutalbum ’Bramble rose’ uit 2002. Zelfs ’Tambourine’ uit 2004 was met slechts 4 songs karig vertegenwoordigd in de
setlist. De focus lag dan ook op het nieuwe album ’Another country’ waarvan uiteindelijk alleen ’Tell me something true’ uitblonk in afwezigheid. Ontdaan van de weelderige arrangementen klonken haar liedjes in alle naaktheid in ieder geval nog mooier, krachtiger, puurder en vooral intenser dan de studioversies op haar 3 schitterende platen. In deze naakte essentie viel ook pas echt de Emmylou Harris factor in Tift Merritt op vanwege de afwisselend zachte en krachtige uithalen met haar weelderige, feeërieke, fenomenale, adembenemende stem. Een microfoon had ze daarbij eigenlijk niet nodig. Het ding werkte eerder storend en stond alleen maar in de weg. Dat besefte ze gelukkig zelf ook, waardoor ze enkele songs zonder dat nutteloze ding zong. Tift Merritt is dan ook een ongerept, puur natuurtalent; een streling en een genot voor zowel het oog als het oor. Ze doet je zelfs je rotsvaste geloof in de evolutietheorie in twijfel trekken. Alleen zoiets als een God is immers in staat om zo’n Goddelijke perfectie te creëren. Zou God, after all, dan toch bestaan?
Tegen morgen plaats ik zo veel mogelijk van mijn opgenomen filmpjes op YouTube, maar laat het hieronder schitterende ‘My heart is free’ uit het nieuwe album ’Another country’ en ’Stray paper’ uit ’Tambourine’ alvast een smakelijk voorproefje zijn. Bekijken op eigen risico. Ik ben niet verantwoordelijk voor echtelijke ruzies na mogelijke vlekken op uw blinkende vloer vanwege o(o)rgasmes.
Setlist:
1. Hopes too high
2. Broken
3. I know what I’m looking for now
4. Another country
5. My heart is free
6. Virginia, no one can warn you
7. Keep you happy
8. Good hearted man
9. Tender branch
10. Something to me
11. Supposed to make you happy
12. Morning is my destination
13. Mille tendresses
Bissen:
14. Stray paper
15. Still pretending
16. Plainest thing
My Heart Is Free:
Stray Paper:
briljant en (h)eerlijk verslag Roen!
Ik was er ook en heb het concert min of meer hetzelfde beleefd als jij. Hoewel ik hopen mag dat je insinuaties ten opzichte van oudere en gescheiden mannen ironisch bedoeld zijn en we ze met een korrel zout mogen nemen.
In ieder geval: prachtig verslag van een zeer geslaagd avond, en Tift Merritt mag er inderdaad wezen!
Met vriendelijke groeten
Ludo
LikeLike
Nog een paar van die concerten en je bent er weer helemaal bovenop, Roen.
Ik ben overigens niet van plan om iets aan mijn huwelijkse staat te doen om van Americana te mogen genieten.
Patrick
LikeLike
heel fijne clun, Toogenblik!
LikeLike
Was beter hier geweest dan op de grote markt. Mevrouw Tiit kan concurreren met Willie Nelson, qua … euh… gebruik van een ‘gehavende’ gitaar.
LikeLike
@ Ludo:
mja, ik had op voorhand moeten waarschuwen om een pak zout bij de hand te nemen alvorens mijn tekst te lezen.
@ peerke:
nog zo’n paar concerten van zo’n bloedhete wijven en ik lig zéker onder de zoden, peerke 🙂 Mijn bejaarde hart kan dat niet meer aan man.
@ Guy:
Inderdaad Guy! Toffe slaapkamer dat diene pastoor heeft mè gedacht!
@ Shake:
Goed dat er toch iémand op de gitaar let 🙂
LikeLike
Roen, ‘k ga voortaan met andere ingesteldheid en rituelen naar een optreden:Push-up,buikversteviger en billensteun…
Had ik moeten doen onlangs in Ukkel voor een zwoel en close concert ( try-out) van Elliott Murphy. Niet bij Elliott, maar bij zijn schitterende collega- gitarist Olivier Durand mocht een hemdsknoopje méér open!
LikeLike
Ik zat met heel veel goesting op de eerste rij, toen Tift om een “good Belgian beer” verzocht. Voor ik ook maar de kans kreeg om aan Tifts smachtende verlangen te kunnen voldoen, gleed Zeke (haar roadmanager, die eigenlijk Johnson Lee heet, want pa was een grote van van Hooker) als een slang achter de toog.
Shitterde shit, Zeke, klootzak! Jij mag alle dagen met haar op snok, kon je dat nu niet effe hebben dat iemand anders haar op haar schone wenken bediende?
Bleek Zeke potverdorie met een Palm aan te draven! Mijn God, een eenvoudige Palm voor zoveel wereldklasse! Enkel een pilsje kon nog eenvoudiger geweest zijn, in Toogenblik! Zeke kent geen kloten van bier, zoveel mag duidelijk zijn! En nee, Palm is niet slecht, maar komaan, als ze uit de States met het beste aankomen, dan mag het toch iéts meer zijn?
Achteraf zat ze te signeren achter een Duvel. Hm, joah, geen slechte keus, al had ik nog wel iets beters kunnen serveren. Weer een kans gemist, dus.
Bij het signeren was het drummen, en ik kwam net achter Roen. ‘k Excuseerde mij omdat ik haar op de heupen gewerkt had door het overmatige fotografiewerk (mijn SLR blijkt nogal hard te klakken), “hope you’re not crossed with me” dat ze schattig weerlegde met “oh no, not at all, hope YOU’re not crossed with me!”
Ik verloor haar uit het oog, had een paar vrienden die ik voor het eerst in Toogenblik zag. Even later zag ik haar nog dartel door de zaal huppelen, omkijken of ze niks vergeten was…
Ik ben er 42 en nog lang niet gescheiden. Maar kijken mag, zei mijn nonkel altijd, en hij is de gezondste van de hele familie!
LikeLike
prachtig verslag
Een Franse compte-rendu staat hier te lezen/
http://concerts-review.over-blog.com/article-19916205.html
michel
LikeLike
Ik zie overigens (3 dagen later) nog steeds de dodelijke blikken van één der vrouwelijke aanwezigen. Haar echtgenoot had de avond van zijn leven, zat met een paar van zijn vrienden op een rij niet ver van het podium. Zijn eega op een rij voor hem, keek regelmatig om om te zien of hij nog niet helemààl gesmolten was en opgedweild diende te worden. Met een fles Bon Voeux van 75 cl binnen handbereik (de tweede al!) kon de lol niet op.
Toen er geapplaudisseerd werd, deed mevrouw uit beleefdheid mee. 5 keer handjeklap per liedje. Ik meende ook wat giftige opmerkingen te horen over een slechte toonvastheid en dat het eigenlijk op geen kloten trok, maar ik weet wel héél zeker dat dat aan haar perceptie van de naakte feiten lag, slecht gestuurd door echtelijke perikelen van dat moment…
Eén keer om de zoveel tijd vind ik zulke toestanden weleens lollig… >:-)
LikeLike
@ Marc:
Ik denk al dewelke je bedoelt: die met haar coupe carré met brilletje. Was me ook al opgevallen dat die wel heel dikwijls achterom naar haar huisband keek. enfin, wat zei ik ook alweer over americana en echtscheidingen :-)))))
@ Mie:
Niet doen Mie! Puur natuur hebben we nog het liefst van al! Hoe meer pak eraan, hoe liever!
LikeLike
Voor al de liefhebbers van Americana:
Voorstelling om niet te missen ( Gentse Feesten in Première gegaan, met zeer lovende reacties !).Voorjaar 09 in de Vooruit reeds volledig uitverkocht !
Zelf was ik ook onwetend, alhoewel The Neville Brothers mij naar JazzGent kregen.
Ziehttp://www.gentblogt.be/2008/07/22/compagnie-cecilia-the-broken-circle-breakdown-featuring-the-cover-ups-of-alabama.
Hopelijk gaat Compagnie Cecilia hiermee touren!
LikeLike
Ah! ons Mie is dus Mieke Dobbels…?
LikeLike
Roen,Alzheimer wordt dat doorgegeven?
Alle gekheid…heb jij of iemand van de andere blogvrienden misschien deze voorstelling al gezien/gehoord?
LikeLike
http://www.compagnie-cecilia.be/speeldagen.php?prodID=10
LikeLike
Allemaal data in 2009 zie ik Mie. Tegen dan ben ik dat weer al lang vergeten. Of wie weet zijn we dan allemaal al lang dood nav de Apocalyps op 20/08/2008. Toch zie ik niet in waarvoor ik hiervoor begot mijne ranch zou moeten verlaten. Ik heb al een paar duizend americana cd’s in mijn collectie; ik hoef dus al lang geen introductie meer. Maar voor de americana leek lijkt me dat wel plezant, dus is het zeker wel een goed initiatief. Zeker als ik zie door welke klasbakken dat ding muzikaal begeleid wordt (Nils De Caster, Riguelle). Bedankt om te laten weten Mie!
LikeLike
Ik zal er zijn Mie. En ik zal twee papieren zakdoekjes meebrengen.
En heel hard klappen
LikeLike