Vertrek naar IJsland

SIGUR ROS : Agaetis byrjun, () en Takk…

100. Sigur Ros - Agaetis birjun, (), Takk...

Tijdens de voorstudie van mijn album top 100 enkele weken geleden was ik Sigur Ros vergeten! Nee maar! Gelukkig had de VN Veiligheidsraad er niks van gemerkt. Sorry, beste vrienden van Sigur Ros; ik wijt die stommiteit compleet aan mijn verdovende medicatie. Hoe zou ik immers Sigur Ros kunnen vergeten als ik naar een droomeiland als Groenland zou trekken? De groep heeft me in deze 21ste eeuw al zo dikwijls een deugddoende ijszee van rust bezorgd, en zeker met het vorig jaar verschenen pretpakket ‘Heima’ bezorgden ze me het afgelopen jaar de levensnoodzakelijke balsem voor mijn gehavende ziel. Ik ga daarom overigens mijn bestemming herboeken: ik kies IJsland als droomeiland in plaats van Groenland. Ik ga naar één van de verlaten hutjes in zo’n spookdorpje trekken die op ‘Heima’ te zien zijn. ‘Heima’ meenemen zou dus compleet onnozel en overbodig zijn. Nee, ik neem hun overweldigende americana platen ’Agaetis byrjun’, ’()’ en ’Takk…’ mee. Hoewel americana… is het niet eerder postblues? Postrock is het zeker niet; dat is maar het kortzichtige inzicht van het verzamelde, niet nadenkende recensentengild. De helse, apocalyptische, destructieve postrock van pakweg Godspeed You! Black Emperor symboliseert een doods, verdord, desolaat, post nucleair landschap, terwijl de goddelijke rootsmuziek van Sigur Ros eerder een afwisselend bruisende en melancholische ode aan het leven is en dus eerder aanleunt bij Robert Johnson, Johnny Cash, The Carter Family, Sixteen Horsepower, The Walkabouts, Jesse Sykes & The Sweet Hereafter en Caroline Herring. Want net als die artiesten boort Sigur Ros ook inspiratie uit de hun omliggende woeste natuur. Het beste bewijs om die uitspraak kracht bij te zetten is ‘Heima’ waarin natuur en muziek de hele tijd zalig met mekaar harmoniëren en psalmodiëren en tijdens hét hoogtepunt van de film zelfs helemaal versmelten als er gemusiceerd wordt op een glockenspiel dat helemaal uit natuursteen werd gemaakt. Sigur Ros is daarom met hun 3 onlosmakelijk verbonden meesterwerken ‘Agaetis byrjun‘, ‘()’ en ‘Takk…’ de gedroomde opener voor mijn album top 100.

 

 3 gedachten over “Vertrek naar IJsland

 1. Een wat onverwacht, maar zeker zeer terecht begin van een ongetwijfeld mooie reeks. Ik heb in de muziek van Sigur Ros nooit americana gezien, maar ergens heb je gelijk.
  En zonder twijfel hebben ze de aller-, allermooiste beelden bij de muziek die ooit iemand heeft gemaakt.

  Like

 2. Zelf vind ik het inderdaad een mooie reeks, en inderdaad: hiermee is de kop er in ieder geval al af. Maar hoe moet het nu verder? Sneltreinvaart, of neem ik er mijn tijd voor. Ik ben er nog niet goed uit…

  Like

 3. Deze platen heb ik alledrie niet… Ik zal toch maar eens beginnen met er eentje te kopen. Ben benieuw welke uit je top 100 mij nog onbekend gaan zijn. Het gaat misschien nog een duur verhaal worden… 😉

  Like

Reacties zijn gesloten.