A Love Song For Bobby Long

GRAYSON CAPPS – If You Knew My Mind / Wail & Ride

Nr.96 Grayson Capps

Ik zie de laatste jaren veel te weinig films. Nochtans is dat een activiteit waarvoor ik niet eens mijn ranch hoef te verlaten en bovendien heb ik al 10 jaar een abonnement op Prime. Dat abonnement kreeg ik 10 jaar geleden cadeau van mijn madam omdat ik toen nog een enorme filmfreak was. Toch heb ik sinds het nieuwe millennium, niet toevallig ook het moment waarop internet hier zijn intrede deed, haast geen enkele recente film meer gezien. Ook ‘A love song for Bobby Long’ niet. Het enige wat ik over die film weet is dat singer songwriter Grayson Capps verantwoordelijk is voor het bestaan ervan. Hij overhandigde namelijk een nooit uitgegeven roman van zijn vader Ronald Everett Capps aan een vriendin, de regisseuse Shainee Gabel. Zij had eerder al in haar documentaire ‘Anthem’ een aantal songs van Grayson Capps gebruikt. De roman inspireerde haar tot het schrijven van een filmscenario hetgeen in 2004 resulteerde in de bioscoophit ’A love song for Bobby Long’ met John Travolta en Scarlett Johansson in de hoofdrollen. Het succes van die film leidde ertoe dat de roman van vader Capps alsnog uitgegeven werd met als titel ’Off magazine street’. Grayson Capps leverde met ’Lorraine’s song’, ’Washboard Lisa’ en ’A love song for Bobby Long’ opnieuw een aantal songs voor de filmsoundtrack van zijn vriendin en een jaar later waren die songs ook terug te vinden op Capps z’n droomdebuut ‘If you knew my mind’. Ondanks de steun van die bioscoophit werd de cd ’If you knew my mind’ géén hit en Grayson Capps geen wereldster. Onbegrijpelijk als je de muzikale en melodieuze pracht hoort die Grayson Capps hier in een dozijn superieure roots songs injecteert. Waarom werd ’A love song for Bobby Long’ bijvoorbeeld geen wereldhit? Iedereen hield nochtans van die song als ik de vele commentaren op filmforums mag geloven? Ik denk dat ik weet wat het probleem is: Grayson Capps heeft z’n naam niet mee. Geen enkele niet Engelstalige commerciële radio dj die zo’n naam fatsoenlijk kan uitspreken en het grote publiek kan zo’n naam niet onthouden. In het altcountry wereldje echter, werd Grayson Capps wél met open armen ontvangen en ’If you knew my mind’ eindigde hoog in alle altcountry en americana eindejaarslijstjes van 2005. Ik plaatste de cd op nr.8 van mijn eindejaarslijstje van 2005, maar dat was veel te laag. ‘If you knew my mind’ verdiende achteraf bekeken een derde plaats. Sinds de aanschaf eind 2005 is er dan ook geen maand meer voorbij gegaan zonder dat ik die cd niet minstens één keer beluisterd heb. En toen raasde de niets ontziende orkaan Katrina, 2 maanden na de release van ’If you knew my mind’, over Grayson Capps z’n thuisstad New Orleans en vernielde ook zijn huis waar hij meer dan 20 jaar had gewoond. Grayson Capps aanschouwde het slagveld, stroopte de hemdsmouwen op en moedigde z’n stadsgenoten in de song ’’New Orleans waltz” aan met de woorden Pick up your tools, let’s rebuild New Orleans, and make it all better after the flood. ‘New Orleans waltz’ werd daarmee de sleutelsong op Capps z’n tweede cd ‘Wail & ride’ die in de herfst van 2006 verscheen en die voor het New Orleans na de passage van orkaan Katrina hetzelfde betekende als ’The rising’ van Bruce Springsteen voor het New York na 9/11. Net als Springsteen bood Capps op zijn beurt ook zijn stadsgenoten hoop en steun via zijn muziek. Maar waar Springsteen eerder strijdvaardig klonk op ‘The rising’ middels breed geschouderde stadionrock en gespierde taal, klinkt Capps op ’Wail & ride’ eerder verbeten en robuust middels eerlijke, pure, onversneden, rauwe countrysoul en countryblues. Bovendien spuwt hij, in tegenstelling tot Springsteen, wél zijn onverbloemde kritiek op president Bush met de gevleugelde woorden George Bush, George Bush you’re a lying hypocrite. We all saw what you said right there on Tv. You’re going to make New Orleans better than ever, now you’re hollering broke in your own country. Alstublieft. Qua verfijnde poëzie kan dat tellen. Gelukkig belandde Grayson Capps hiervoor niet in Guantánamo Bay, of hij had nooit geconcerteerd op vrijdag 19 oktober 2007 in Toogenblik. Ik kan mezelf wel voor de kop schieten dat ik dat concert gemist heb. En dat allemaal door de schuld van mijn ellendige ziekte. Gelukkige zette een goeie ziel onderstaand filmpje van ‘A love song for Bobby Long’ dat Grayson Capps die avond in Toogenblik speelde op YouTube, zodat ik nu toch een beetje een idee heb van de intensiteit van dat concert. Voor de rest zal ik me maar troosten met de 2 prachtcd’s ’If you knew my mind’ en ’Wail & ride’. Onmisbare cd’s zijn het geworden inmiddels en ze staan dan ook terecht samen op Nr.96 van mijn album top 100. Geef me maar eens ongelijk en beluister hieronder eens met de sleutelsong ‘New Orleans waltz’ en het magische ‘Mermaid’ 2 van de 12 hoogtepunten uit ‘Wail & ride’. Jaja, druk gerust op die playknoppen, die gaan heus niet bijten. En laat het je vooral niet om nadien ‘If you knew my mind’ en ‘Wail & ride’ te kopen, online bij het Belgische Cosmox bijvoorbeeld.

  


http://static.boomp3.com/player.swf?song=c0eq7akin_e
Boomp3.com


http://static.boomp3.com/player.swf?song=c0eq8la26_x
Boomp3.com

 



3 gedachten over “A Love Song For Bobby Long

  1. Ik ben blij dat jullie ‘new orleans waltz’ ook zeer mooi vinden. Ik vermoed dat dat komt doordat Grayson Capps erg down to earth blijft met zijn tekst en muziek van de song. Geen “Grote Gebaren” bij Capps, hetgeen zijn muziek erg warm en menselijk maakt.

    Like

Reacties zijn gesloten.