Dit was 2010 :: Concerten

Munly Munly.JPG2010 was voor mij een onvergetelijk concertjaar. Eindelijk zag ik na jaren van psychische terreur in de vorm van hyperventilatie en paniek- en angstaanvallen nog eens meer dan 50 concerten in één jaar en het hadden er gerust meer kunnen zijn indien ik niet zo koppig was geweest. Puur uit koppigheid miste ik zo bijvoorbeeld Elvis Costello op het Cactus festival en de PowerPoint presentatie van Natalie Merchant in de AB. Tot overmaat van ramp werd mijn concertjaar abrupt en in mineur afgesloten door de schuld van die ellendige Martyn Joseph. Door zijn rotconcert en alle randanimatie die dat nadien met zich meebracht, miste ik het Crossing Border festival en dus Low en Spoon, Steve Wynn tot tweemaal toe (Botanique en 4ad), Woven Hand in Roepaen, Emily Jane White tot tweemaal toe (Botanique én Roepaen), het Light Of Day event met Joe D’Urso, Willie Nile, Jesse Malin en Alejandro Escovedo en Isobel Campbell & Mark Lanegan in de Vooruit. Toch heb ik heel wat moois gezien het voorbije jaar. Dat bewijst mijn concert top 40 hieronder. Het had gerust een top 50 kunnen zijn, of misschien wel een top 60. Maar dit zijn de 40 concerten van 2010 die ik niet wil vergeten. En daarom noteer ik ze hier allemaal én in de enige juiste volgorde van waardering. De lijst klopt wiskundig; de ranking is dus correct. Josh Ritter zijn concert staat op nr.10 omdat ik zijn concert écht wel één tiende (0.10) punten beter vond dan het concert van Jim Byrnes in Leopoldsburg. Elliott Murphy staat drie keer vermeld en dan verzwijg ik nog het vierde concert dat ik van hem zag dit jaar. Dat was in Meise, maar daar rammelden Elliott en zijn vriendjes uit Normandië een concertje op de automatische piloot af. Wees vooral niet verlegen om de bijhorende linkjes aan te klikken die u leiden naar de verslagen van de concerten (sommige verslagen zijn van mijn hand) of naar één van mijn zelf opgenomen kwaliteitsfilmpjes.

1. SLIM CESSNA’S AUTO CLUB (02/05 Roots & Roses, Lessines)Dé ontdekking van het jaar voor mij, dit Slim Cessna’s Auto Club. Vreemd dat ik ze dit jaar pas ontdekte, want ze draaien al een dik decennium mee in het rootswereldje. Op een aangenaam, druk bezocht rootsfestival in mijn achtertuin in Lessines zag ik de baarlijke Duivel en Zijn Naam is Munly Munly. Hij maakte de kindjes bang met deze Zwarte Mis.  Fuck hell yeah. Hillbilly from hell. Een opgefokt 16 Horsepower. Ben er een dik half jaar later nog altijd niet goed van. “This Is How We Do Things In The Country”, man! Na dit concert schafte ik me overigens meteen de hele back catalogus van de groep aan. En noenkel Guy schreef er een schitterend stuk over in zijn verslag voor Goddeau.

2. Headwater / Headwater & Matt Harlan (10/10 Roepaen, Ottersum)

Anarchie op het podium, deel 2. Heerlijk vind ik het; groepen die lak hebben aan onzin als podium présence, een setlist en clichématige bindteksten. Het Canadese Headwater bestormde, bewapend met staande bas, steel gitaar, mandoline, banjo en een dozijn aanstekelijke songs, het podium van de Night Club in Roepaen en pakte de volgelopen club moeiteloos in met een vurige, dolenthousiaste set. Als je dit jaar zoiets als ’het heilige vuur’ wilde zien, dan had je Headwater moeten zien. Een gebroken gitaarsnaar van de frontman kon de pret niet drukken; integendeel. De band zette hun onfortuinlijke frontman nog wat meer in z’n hemd met een jolige versie van “The Master Of Disaster” (doodjammer dat ik dat niet opgenomen heb!), waarbij het origineel van John Hiatt verbleekte. Het resultaat: na de blitzkrieg van Headwater was het vechten geblazen om een cd’tje van de groep te bemachtigen. Een uur later zou Headwater zo mogelijk nog straffer uitpakken met een unplugged sessie. Samen met de Texaanse singersongwriter Matt Harlan zorgden ze tijdens die jamsessie voor mijn Ultieme Concertmoment van 2010 middels dit onwaarschijnlijke “Francis”. Owja, ik schreef er dit onnozele, nietszeggende stukje over voor Rootstime.

3. Ryan Bingham & The Dead Horses (11/11 AB, Brussel)

Eindelijk! Ryan Bingham in België! En dat een goed half jaar nadat hij zijn Oscar beeldje had mogen ontvangen voor beste filmsong (of hoe het ook mag noemen; te lui om te Goegelen) met “The Weary Kind” voor de film “Crazy Heart” (zowat de story of my life, by the way). Uiteraard speelde Bingham dat geweldig mooie lied, maar ik ging pas helemaal door het lint toen Bingham & Zijn Dode Knollen de AB in lichterlaaie zetten door mijn request “Bread & Water” naadloos te laten aansluiten op het zinderende “Sunshine”. Gaat dat zien, gaat dat zien! En lees vooral ook onze Lou zijn verslag op Rootstime. Mijn handen heb ik overigens niet meer gewassen sinds Bingham me stevig de hand drukte na z’n concert.

Grijpen net naast de medailles en een plaats op het podium: 

4. Mark Lanegan (06/05 AB, Brussel)

Roens verslag

Roens filmpje van “A Shanty Man’s Life”

 

5. Mary Gauthier (13/11 AB, Brussel)

Roens verslag

Roens filmpje van “Walk In The Water”

 

6. Joanna Newsom (29/05 Muziekcentrum Frits Philips, Eindhoven)

Roens verslag

Roens filmpje van “Have One On Me”

 

7. Malcolm Holcombe (19/02 Toogenblik, Haren)

Marcie’s verslag

Roens filmpje van “For The Mission Baby”

 

8. The Band Of Heathens (09/05 Roepaen, Ottersum)

Roens verslag

Roens filmpje van “Look at miss Ohio”

 

9. Elliott Murphy & The Normandy All Stars (27/06 Spirit Of 66, Verviers)

Geen verslag (te lui)

Roens filmpje van “Rock Ballad”

 

10. Josh Ritter & The Royal City Band (16/09 Botanique, Brussel)

Blowfish z’n verslag

Thomas z’n filmpje van “Good Man”

 

11. Jim Byrnes, The Sojourners & Steve Dawson (23/10 CC, Leopoldsburg)

Roens verslag

Roens filmpje van “Today”

 

12.Boris McCutcheon & The Salt Licks (30/10 Dorpshuis De Furs, Lage Vuursche)

Roens verslag

Roens filmpje van “California”

 

13. Eilen Jewell (10/10 Roepaen, Ottersum)

Roens verslag

Roens filmpje van “High Shelf Booze”

 

14. Caroline Herring (29/05 Muziekcentrum Frits Philips, Eindhoven)

Roens verslag

Roens filmpje van “Long Black Veil”

 

15. Stephen Simmons (15/10 Toogenblik, Haren)

Roens verslag

Roens filmpje van “T’ Serclaes”

 

16. Otis Gibbs (10/10 Roepaen, Ottersum)

Roens verslag

Roens filmpje van “Karluv Most”

 

17. Ben Bedford (12/03 Toogenblik, Haren)

Blowfish z’n verslag

Roens filmpje van “Goodbye Jack”

 

18. Richard Thompson (30/06 OLT Rivierenhof, Deurne)

Roens verslag

Roens filmpje van “Sunset Song”

 

 19. Will Kimbrough & Tommy Womack (04/06 Toogenblik, Haren)

Roens verslag

Roens filmpje van “Martin Luther & The Ballad Of Martin Luther King”

 

20. Jim Byrnes & The Sojourners (27/03 Handelsbeurs, Gent)

Adiantum z’n verslag

Roens filmpje van “Three Shots”

 

21. Blaudzun (29/05 Muziekcentrum Frits Philips, Eindhoven)

Roens verslag

Roens filmpje van “Jezebelle”

 

22. Matt The Electrician & Scrappy Jud Newcomb (29/05 Muziekcentrum Frits Philips, Eindhoven)

Roens verslag

Roens verslag van “Cotati”

 

23.Chatham County Line (17/09 De Roma, Borgerhout)

Roens verslag

Geen filmpje (kodak vergeten toen, gotmiljaar!)

 

24. John Hiatt & The Combo (01/11 Bozar, Brussel)

Blowfish z’n verslag

Roens filmpje van “Riding With The King”

 

25. Planet Waves: Derek, Bruno Deneckere & Nils De Caster (28/05 Toogenblik, Haren)

Roens verslag

Roens filmpje van “Lily Of The West”

 

26. Rachel Harrington & Rod Clements (10/10 Roepaen, Ottersum)

Roens verslag

Roens filmpje van “Here In My Bed”

 

27. Elliott Murphy & Olivier Durand (25/02 Leetvermaak, Ieper)

Geen verslag

Johans filmpje van “Drive All Night”

 

28. Pete Morton (16/11 Den Heksenketel, Belzele)

Antoine Légat z’n verslag

Roens filmpje van “Six Billion Eccentrics”

 

29. Michael Weston King (11/06 Toogenblik, Haren)

Roens verslag

Roens filmpje van “Rake (Townes Van Zandt cover)”

 

30. Jon Dee Graham (29/01 Toogenblik, Haren)

Marc z’n verslag

Roens filmpje van “Laredo (Small Dark Something)”

 

31. The Paladins (02/05 Roots & Roses, Lessines)

Guy z’n verslag

Geen filmpje

 

32. Elliott Murphy & The Normandy All Stars (06/11 Het Depot, Leuven)

Roens verslag

Roens filmpje van “Poise ‘N Grace”

 

33. Barnaby Bright (15/10 Toogenblik, Haren)

Roens verslag

Roens filmpje van “Alive”

 

34. Mark Olson & Ingunn Ringvold (11/06 Toogenblik, Haren)

Roens verslag

Roens filmpje van “Little Bird Of Freedom”

 

35. Ted Russell Kamp (12/02 Toogenblik, Haren)

Marcie’s verslag

Roens filmpje van “Steady At The Wheel”

 

36. Matt Harlan (08/10 Toogenblik, Haren)

Roens verslag

Roens filmpje van “Walter”

 

37. John Hiatt & Lyle Lovett (10/02 AB, Brussel)

Shake z’n verslag

Geen filmpje

 

38. Rebecca Pronsky (26/03 Toogenblik, Haren)

Marc z’n verslag

Geen filmpje

 

39. Jim Keaveny (07/05 Toogenblik, Haren)

Lou z’n verslag

Geen filmpje

 

40. Carolina Chocolate Drops (11/11 AB, Brussel)

Marc z’n verslag

Geen filmpje

Een gedachte over “Dit was 2010 :: Concerten

  1. Wat een weelde aan goede muzieksmaak , wat een uitgebreidde kennis,daar is mijn muziekverzameling maar niets tegen!
    Ook zeer genoten van je recensies voor ROOTSTOME!!
    BEN

    Like

Reacties zijn gesloten.