CD Top 50 Van 2010 Pt.2

‘t Zijn heerlijke dagen te Roen’s Ranch & omgeving. Ik geniet met volle teugen van de vrieskou en de sneeuw en verdwaal dagelijks gedurende enkele uren in de bossen en de velden rond de legendarische Bosberg. Zonet heb ik mezelf moeten verplichten om huiswaarts te keren (het is nu 23u35) om aan deel 2 van mijn jaarlijkse gezeik te beginnen. Tijdens mijn avondwandeling vroeg ik me af wat nu eigenlijk alweer mijn eerste cd aankoop van 2010 was. Gelukkig biedt het Goddeauforum het juiste antwoord. Het was de bijzonder fraai uitgegeven driedelige cd-box: “People Take Warning: Murder Ballads & Disaster Songs 1913-1938”. De eerste weken van 2010 heb ik met volle teugen genoten van deze box, die overigens onlangs in een minder fraai jasje heruitgegeven werd. Toen de eerste nieuwe releases van 2010 verschenen, verwaarloosde ik die prachtige box en sindsdien dient hij als schouwgarnituur. De eerste release van 2010 die ik kocht was met “The Big Black And Blue” van First Aid Kit meteen een miskoop. Die plaat heeft dus mijn top 50 niet gehaald. Maar tot mijn eigen stomme verbazing grepen zelfs favoriete albums als “The Ghost Who Walks” van Karen Elson, “The Early Widows” van Justin Rutledge, “Everywhere West” van Jim Byrnes en “Mojo” van Tom Petty & The Heartbreakers naast een plaats in mijn top 50. Deze platen haalden mijn top 50 gelukkig wel:

31. Emily Jane White :: Ode To Sentience

31 Emily Jane White - Ode To Sentience.jpg

“Victorian America” van White was vorig jaar mijn plaat van het jaar en scoorde zelfs hoog in mijn decenniumlijst. White had me met die betoverende plaat meteen vanaf luisterbeurt één in haar greep, maar met dit vervolg wil het maar niet lukken. Niet dat ik het een slechte plaat vind, integendeel. Anders zou de plaat niet in mijn top 50 staan. Maar “Ode To Sentience” heeft hoe dan ook niet dezelfde impact op mijn gemoed als die meesterlijke voorganger en dus staat Emily Jane White één jaar later met haar nieuwe plaat 30 plaatsen lager. “Black Silk” is wellicht mijn favoriete track en kan je hieronder beluisteren en de cd is bijvoorbeeld te koop bij Blue Rose.

 http://static.skynetblogs.be/media/80979/1579957625.mp3
 

32. Midlake :: The Courage Of Others

32 Midlake - The Courage Of Others.jpg

“Plaat van het jaar!” riep ik begin dit jaar meteen na de eerste luisterbeurt van deze nieuwe van Midlake. Een beetje onnozel om zo’n dingen in het begin van het jaar al te brullen, want uiteindelijk strandt de plaat op nr.32. “The Courage Of Others” is dan ook een seizoensgebonden sfeervolle winterplaat. Tijdens de zomermaanden werkte deze plaat niet en kreeg ik alleen maar heimwee naar die heerlijke barkoude voorbije winter. De folkrock van “The Courage Of Others” beviel me in ieder geval beter dan de seventies rocksound van de vorige plaat en herinnerde me zelfs aan “Full House”, een vergeten meesterwerk van Fairport Convention. Nadien vond ik bevestiging voor mijn hersenkronkel in interviews, waarin de bandleden stelden dat ze voor deze plaat inspiratie hadden geput uit de Britse folkrock van eind jaren ‘60, begin jaren ‘70. Eén van mijn favoriete tracks is ongetwijfeld “Rulers, Ruling All Things” en is hieronder te horen en het album koop je tegenwoordig walgelijk goedkoop bij Amazon. Zelfs het album illegaal downloaden kost je vanwege je dure internetabonnement ongetwijfeld meer.


 http://static.skynetblogs.be/media/80979/3331543049.mp3
 

33. Blitzen Trapper :: Destroyer Of The Void

33 Blitzen Trapper - Destroyer Of The Void.jpg

Blitzen Trapper ontdekte ik pas dit jaar. Zonde,want nu pas besef ik dat de groep met hun vorige platen “Furr” en “Wild Mountain Nation” al in mijn vorige jaarlijsten had moéten staan. Waarom pik ik sommige dingen zo rijkelijk laat op? Ik wijt het aan mijn pillen, want door die rotzooi reageer ik nogal traag. Wat ik wel meteen besefte nadat ik “Destroyer Of The Void” voor het eerst hoorde, is dat Wilco als meest grensverleggende groep van de americana de scepter mag doorgeven aan Blitzen Trapper. De toekomst van de americana heet dus voortaan Blitzen Trapper, maar dat wisten de hippe muziekbloggers natuurlijk al veel langer. “Heaven & Earth” is mijn favoriete track van het album, maar omdat die song niet zo representatief is voor de rest van het album kan je hieronder ook “The Tree” (met Alela Diane als gastzangeres!) beluisteren. Het album is uiteraard verkrijgbaar bij Amazon.


 http://static.skynetblogs.be/media/80979/2913090520.mp3

 http://static.skynetblogs.be/media/80979/2438697324.mp3
 

34. Anaïs Mitchell :: Hadestown

34 Anaïs Mitchell - Hadestown.jpg

Eén van de allermooiste albums van 2010, maar omdat het zo een taaie brok is, staat Anaïs Mitchell met haar derde album “Hadestown” betrekkelijk laag. “Hadestown” is niets minder dan een heuse folkopera waarin Mitchell het mythische verhaal van Orpheus en Eurydice in 20 folksongs vertelt. Een ambitieus project waaraan een indrukwekkende cast folkartiesten hun medewerking verleenden. Mitchell zelf neemt de rol van Eurydice op zich, maar de hipsters onder jullie zullen wellicht verbaasd zijn van Justin “Bon Iver” Vernon zijn rol als Orpheus. Verder neemt Ben Knox Miller van The Low Anthem de rol van Hermes voor zijn rekening en kruipt Ani DiFranco in de huid van Persephone. Maar dé ster van het album is ongetwijfeld Greg Brown, die met z’n diepe bariton indruk maakt als Hades. Eigenlijk moet je dit album in z’n geheel beluisteren en dus kan je het maar beter aanschaffen bij Cosmox, maar om u toch een idee te geven, kan je hieronder “Why We Built The Wall” beluisteren.


 http://static.skynetblogs.be/media/80979/2582021358.2.mp3

35. Natalie Merchant :: Leave Your Sleep

35 Natalie Merchant - Leave Your Sleep.jpg

Een zo mogelijk nog ambitieuzer project dan dat van Anaïs Mitchell was de dubbelaar “Leave Your Sleep”, waarin Natalie Merchant samen met een stoet aan gastmuzikanten bestaande poëzieteksten op muziek zette. Meteen weten we waarmee Merchant de voorbije zeven jaren gevuld heeft, want zo lang was het al geleden dat Merchant haar vorige album “The House Carpenter’s Daughter” verschenen was. Ongelooflijk eigenlijk, dat anno 2010 een dergelijk groots opgezet project überhaupt nog betaalbaar was. Platenfirma Nonesuch maakte het mogelijk en verpakte de dubbelaar in een fraai, uitgebreid boek, waarin niet alleen de teksten vermeld staan, maar ook een uitgebreide biografie over de schrijvers van de teksten. Alleen jammer dat Nonesuch ook een enkele cd versie van de plaat uitbracht. Een meesterwerk van Van Gogh of van om het even wie knip je toch ook niet in twee? Je moét het complete werk hebben en dat vind je bijvoorbeeld bij Amazon. Eigenlijk is geen enkele song representatief voor het album, want Merchant hanteerde op “Leave Your Sleep” tal van muziekstijlen, gaande van swingjazz tot New Orleans-swing tot americana tot Keltische folk. En dus kies ik maar voor de heerlijke appalachian folksong “If No One Ever Marries Me” die je hieronder kan beluisteren.


 http://static.skynetblogs.be/media/80979/3499241735.mp3
 

36. Richard Thompson :: Dream Attic

36 Richard Thompson - Dream Attic.jpg

De duur ogende verpakking van de plaat van Natalie Merchant was eerder een uitzondering, want voor de rest was het crisis troef in platenland. Toch wat nieuwe releases betreft, want peperdure heruitgaves en boxsets van de verzamelde backcatalogi van de platenlabels waren er dit jaar in overvloed. Zoals ik gisteren al schreef, viel dit jaar het aantal door fans gefinancierde albums me enorm op en zelfs een grootmeester als Richard Thompson moest creatief zijn om een nieuw album te kunnen uitbrengen. Om te besparen op de hoge opnamekosten in een studio nam hij z’n nieuwe songs met z’n band live op, waardoor je “Dream Attic” ook als een live album kan beschouwen. Maar kwaliteitslabel Proper Records staat bekend om z’n fraaie uitgaven en dus bracht het label ook een deluxe edition van het album op de markt. Op die tweede cd staan de demo’s van alle songs, maar enkel in een solo uitvoering door Thompson. Gelukkig kocht ik deze versie van het album, want eigenlijk vind ik het intieme karakter van de solo uitvoeringen stukken beter dan de opnames met volledige band. Mijn favoriete track is dan ook de solo uitvoering van “Crimescene” en kan je hieronder beluisteren. Het album is uiteraard te koop bij Amazon.


 http://static.skynetblogs.be/media/80979/2162317163.mp3

 37. Rachel Harrington :: Celilo Falls

 

37 Rachel Harrington - Celilo Falls.jpg

Zelfs Rachel Harrington diende voor de kosten van haar nieuwe album te rekenen op de financiële steun van fans. Gelukkig vond ze genoeg steun zodat het prachtige “Celilo Falls” het daglicht te zien kreeg. Haar vorige muzikale partner Zak Borden, met wie Harrington in 2009 nog het Toogenblik podium deelde, verruilde Harrington voor de Britse folkrocklegende en ex-Lindisfarne lid Rod Clements. Een gouden zet, want Clements z’n Britse roots zorgden ervoor dat Harrington na haar vorige sublieme album “City Of Refuge” toch nog weet te verrassen op het nieuwe “Celilo Falls”. Beluister hieronder maar eens mijn favoriete track “Spokane” en koop het album vervolgens bij CDBaby.

 


 http://static.skynetblogs.be/media/80979/3645911873.mp3
 

38. Mark Erelli :: Little Vigils

38 Mark Erelli - Little Vigils.jpg

Mark Erelli stelt nooit teleur. Ieder nieuw album staat op zichzelf en is nooit een doorslagje van voorafgaand werk. Schitterende parels van songs schrijft hij telkens voor ieder nieuw album. Jammer dan ook dat zijn songs zo weinig luisteraars bereiken. Beluister daarom eens mijn favoriete track “Hemlock Grove” van zijn nieuwe album en koop “Little Vigils” vervolgens bij Village Records.


 http://static.skynetblogs.be/media/80979/3696875579.mp3

39. Mark Erelli & Jeffrey Foucault :: Seven Curses

39 Mark Erelli & Jeffrey Foucault - Seven Curses.jpg

En hier hebben we Mark Erelli alweer, want Erelli bracht zowat tegelijkertijd met z’n nieuwe solo-album ook een duoplaat met z’n maatje Jeffrey Foucault uit. Zoals de ondertitel “A Killer Selection Of Americana Murder Ballads” al doet vermoeden, betreft het hier een coveralbum, waarvoor Erelli & Foucault elf eigen interpretaties van bekende en minder bekende murder ballads opnamen. Tot die eerste categorie behoren zeker “Powderfinger” van Neil Young, “Johnny 99” van Bruce Springsteen en “Philadelphia Lawyer” van Woody Guthrie. Die laatste is de openingstrack van het album en kan je hieronder beluisteren. In de lente van 2011 komen Erelli & Foucault overigens naar onze contreien om hun gezamenlijke album voor te stellen. Dat zal ongeveer een jaar na de release van “Seven Curses” zijn. Beter laat dan nooit zeker? Ik hoop in ieder geval dat we beiden te zien en te horen zullen krijgen in ‘s lands beste en gezelligste folkclub Toogenblik. “Seven Curses” is te koop bij Amazon.


 http://static.skynetblogs.be/media/80979/4088222042.mp3

40. Crooked Still :: Some Strange Country

40 Crooked Still - Some Strange Country.jpg

Ook Crooked Still ontdekte ik pas dit jaar en dus ook alweer rijkelijk laat. Crooked Still heeft niet voor niets onderdak bij kwaliteitslabel Signature Sounds, zoals mag blijken uit hun hemelsmooie nieuwe album “Some Strange Country”, waarvan onder andere “Cold Moutains” (dat je hieronder kan beluisteren) één van mijn favoriete songs is. Het album is verkrijgbaar bij Signature Sounds.


 http://static.skynetblogs.be/media/80979/1780098942.2.mp3