Arno op zoek naar de roots van de popmuziek

Toen Evert Venema gisteren aankondigde dat Arno vandaag de centrale gast zou zijn in ‘De zomer van 2015‘ was mijn eerste spontane gedachte: “die geraakt nooit op tijd uit zijn bed”. Maar kijk, tot mijn grote verbazing was Arno mooi op tijd in de Radio 1-studio geraakt en zelfs zijn verhalen klonken 3 uur lang redelijk samenhangend. Gelukkig maar dat hij vorige maandag niet te gast was, denk ik dan, want dan had het wel eens anders kunnen aflopen. Arno in ‘De zomer van’ was dus een aangename verrassing en hij had zelfs voor een mooi thema gekozen: de oorsprong van de popmuziek. Zoals mocht blijken uit de keuzes van de luisteraars en Arno zelf, denken de meeste mensen dan vaak meteen aan de vooroorlogse blues en gaan ze voorbij aan de dikwijls nog oudere folk. Nochtans is de invloed van oude folk even groot als de invloed van de oude blues in de moderne popmuziek. Omdat mijn hart dichter bij de folk dan bij de blues ligt, waren dit mijn 5 suggesties voor vandaag waarvan jammer genoeg geen enkele de Radio 1-selectie haalde:

 

1. The Carter Family :: Keep on the sunny side

 2. Clarence Ashley :: Coo coo bird

3. Grayson & Whitter :: Tom Dooley

4. Charlie Poole & The North Carolina Ramblers :: Don’t let the deal go down blues

5. Burl Ives :: The wayfaring stranger