CD – OZARK HENRY : The Soft Machine – Belgische Ellende in 2006

Ik begon deze Belgische blogweek met Ozark Henry en guess what: ik kocht de nieuwe cd ‘The soft machine’ dan toch vorige vrijdag. De limited edition dan nog. Het interview met Piet Goddaer in Humo van vorige dinsdag had me over de streep getrokken om het nieuwe album alsnog een kans te geven. Daarin stelde Piet Goddaer onder andere dat hij steeds het muzikale advies van de A&R-mensen van zijn platenfirma aan zijn laars lapt en dat hij lekker z’n eigen ding doet. Stommekloot als ik ben, trapte ik nog in die goedkope promopraatjes ook. Daarvoor moet je dan al méér dan 20 jaar platen en gespecialiseerde muziekbladen kopen.  Het zal in ieder geval de laatste keer geweest zijn dat meneer Goddaer me bij m’n Pietje had.

 

En nee, ik heb niks tegen Piet Goddaer; integendeel zelfs. ‘This last warm solitude’ kocht ik indertijd meteen toen die verschenen was en dat vond ik toen en vind ik nu nog steeds een warme, inventieve popplaat. Hoewel ik ‘Birthmarks’ nadien iets minder vond, was de commerciële doorbraak van Ozark Henry op basis van het handvol superieure popsongs dat die plaat rijk was volkomen terecht. Met het vervolg ‘The sailor not the sea’ van 2 jaar geleden begon ik het echter al wat moeilijker te krijgen. Hiermee maakte Ozark Henry een eigen variant op de muzikale succesformule van Coldplay en hoewel die plaat tenminste nog enkele fantastische songs opleverde, hoorde je toen toch al het begin van een creatieve impasse. Desondanks werd ‘The sailor not the sea’ een nog groter verkoopsucces dan z’n voorganger.

 

Het ziet ernaar uit dat de verkoopscurve van Ozark Henry met het nieuwe ‘The soft machine’ alleen maar verder zal groeien. ‘The soft machine’ moet en zal dé verkoopstopper van het najaar worden en dat zullen we geweten hebben. De promotiecampagne rond de nieuwe Ozark Henry-cd neemt immers al even ridicule agressieve proporties aan als de huidige verkiezingscampagnes voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Opvallend hierbij is dat nu al aangekondigd wordt dat ‘The soft machine’ het sluitstuk vormt van de muzikale koers die Ozark Henry sinds ‘Birthmarks’ vaarde. De volgende plaat zal iets geheel anders worden. Wel, ik geloof er geen kloten van. Het is alsof men hiermee wil zeggen: “Pas op, koop NU nog een nieuwe Ozark Henry-plaat die u ongetwijfeld zal bevallen want op de volgende wordt Piet Goddaer de Belgische Scott Walker, John Zorn of  Robert Wyatt.”  Of zou Pietje ineens met americana of blues of garagerock of death metal of drones of – god beware ons – Vlaemsche Schlagers uitpakken op z’n volgende album? Alweer: promopraatjes! Een volgende plaat zal gewoon nog méér van hetzelfde zijn, mind my words.

 

Of anders beseft Goddaer zélf als geen ander dat zijn muzikale succesformule met ‘The soft machine’ compleet, maar dan ook compleet uitgemolken is. Kan ook natuurlijk. Want dat ‘The soft machine’ een zwakke plaat is, is het understatement van het jaar. Een zwakke plaat herken je doorgaans gewoon al aan de tracklist: meestal wordt dat soort platen op gang getrokken door de single die aan het album voorafging. En jawel hoor, single ‘These days’ heeft de bedenkelijke eer ‘The soft machine’ te mogen openen en blijkt op het einde van de rit de beste song. Niet dat ik ‘These days’ een goed nummer vind hoor; verre van zelfs. ‘These days’ is gewoon een variatie op hetzelfde muzikale thema van ‘At sea’ uit de vorige cd ‘The sailor not the sea’. En dat was dan al een Ozark Henry-variant op ‘Clocks’ van Coldplay. Wat volgt is echter een hoop gebakken lucht waarrond een immense kathedraal van een sound opgetrokken wordt. Ik heb ‘The soft machine’ afgelopen weekend nu 12 keer beluisterd en daarvan is me volstrekt niets bijgebleven. Muzikaal klinkt het allemaal ongelooflijk indrukwekkend en het is daarom des te jammer dat zoveel muzikale kunde nergens tot muzikaal vuurwerk leidt. Idem voor de tweede cd die bij de limited edition zit. Die bevat 5 lang uitgerekte slaapverwekkende donkere instrumentale tracks. Zonde dat hieraan zoveel plastic verspild werd door dit gezeik op cd te branden.

 

Met ‘The soft machine’ heeft Ozark Henry dé ideale soundtrack gemaakt voor softpornoproducenten. En ook auditeurs, consultants, accountants, ingenieurs, advocaten, ministers, parlementariërs en ander omhooggevallen volk met een véél te hoge wedde zullen met ‘The soft machine’ tevreden zijn. Alle songs klinken immers zo gelikt dat ze zo in het kale hippe hi tech interieur van hun veel te grote designwoning passen. Niet dat dat soort voorgeprogrammeerd volk ooit de tijd heeft, laat staan de tijd néémt om naar zoiets banaals als een cd te luisteren. Nee, ‘The soft machine’ zal hét gedistingeerde geluidsbehang worden tijdens hun afgemeten cocktailparty’s komende herfst. De genodigden op de komende gourmetavonden @ Roen’s Ranch daarentegen zullen de hele American Recordings-reeks van Johnny Cash op hun bord krijgen. Wie zich hierbij aangesproken voelt: U bent gewaarschuwd. 3/10

11 gedachten over “CD – OZARK HENRY : The Soft Machine – Belgische Ellende in 2006

  1. Beste

    Dus als ik U goed versta is deze plaat enkel voor intellectuelen geschikt die naar uw mening te veel verdienen. U moet ook niet slecht verdien om gemakkelijk 25 cd’s te kunnen kopen op jaarbasis, of woont U nog thuis en profiteert U van uw ouderlijke liefde? Ik ben namelijk accountant en deze cd vind ik op muziekaal vlak een pareltje. U heeft natuurlijk uw mening, daar heb ik respect voor, maar om daarmee iedereen in vakjes te gooien vind ik toch zeer laag van U! Wat ik niet versta is dat U al kritiek uit op iets dat in de toekomst zal plaatsvinden, zoals de volgende cd van ozark henry die een compleet ander genre zal zijn. Inderdaad moet ik U gelijk geven dat deze nieuwe cd het velengde is van de vorige, maar hoeveel cd’s komen er niet uit door éénzelfde artiest die altijd om elkaar gelijken? Neem nu de laatste cd’s van Gorki. Niks verniewend en ik kan nog wel een tijdje doorgaan.

    Like

  2. Hey Roen, deze mens zou u wel es kunnen gaan haten. En hij zou zelfs nog wel es een tijdje kunnen doorgaan. Dat hij dat vooral niet doet. Wij zullen wel cd’s blijven kopen. Hoe we dat bekostigen is trouwens none of his fucking business. 😉

    Like

  3. right on cosmic 😉 hij (harold) leest niet eens wat er staat: ik kocht de laatste 10 jaar gemiddeld 25 BELGISCHE cd’s per jaar… in totaal zijn het echter gemiddeld 200 cd’s per jaar :-))))))))))) En dat noemt zich dan accountant… en ik word daarvoor trouwens gesponsord door de Belgische Staat 😉

    Like

  4. Trouwes Harold, niemand houdt u tegen om ook uwen eigen blog te creëren zodat ge daar dan kunt vertellen hoe goed de nieuwen ozaar gitaar wel niet is…

    Like

  5. Haten, zeker niet. Gewoon een gezonde conversatie aangaan was meer mijn bedoeling. Wat de cd’s betreft heeft U alvast een goede sponsor gevonden. Kan U nog genieten als U op zo’n korte tijd al die albums moet beluisteren; is het dan niet moeilijk om nog objectief te blijven?
    De reden waarom ik niet anders kon dan reageren is omdat ik uw site al een tijd volg en lees en altijd uw mening heb kunnen volgen, maar vond het toch vreemd dat U deze keer zeer snedig uit de hoek kwam. Daarom wilde ik eens reageren. PS freerecordshop is inderdaad voor sukkels als uzelf gesponsord wordt door de staat.

    Like

  6. neem toch alles niet zo letterlijk op. Ik koop gewoon mijn cd’s zelf hoor; tis de enige luxe die ik mij permitteer. Ik heb er overigens de tijd voor sinds ik enkele jaren geleden huisvader geworden ben. Mag het? Dank u!

    Like

  7. Hé Roen,

    Indien ge de Cd nietmeer kan horen kunt ge hem steeds Catho doen aan een goede vriend die hard werkt en geen tijd heeft om Cd’s te kopen.-))))))))))

    Like

  8. Hé Roen,

    Indien ge de Cd nietmeer kan horen kunt ge hem steeds Catho doen aan een goede vriend die hard werkt en geen tijd heeft om Cd’s te kopen.-))))))))))

    Like

  9. The soft machine van Ozark Henry is the best!
    3/10???
    pas maar rap aan 9/10!!!

    Like

Reacties zijn gesloten.