5 Jaar Goddeau : De CD Top 20! Deel 1

Vijf Jaar Goddeau

 

Vandaag beluisterd @ Roen’s Ranch: ‘Z’ van My Morning Jacket, ‘Turn on the bright lights’ van Interpol en ‘Hail to the thief’ van Radiohead. Niet ‘zomaar’ overigens. Vanaf vandaag staat namelijk het eerste deel van Goddeau’s Top 20 online. U weet wel, een paar eeuwen geleden vroegen die van Goddeau ter gelegenheid van hun vijfde verjaardag ons naar onze 10 favoriete platen sinds oktober 2001. De resultaten daarvan worden deze week mondjesmaat prijs gegeven en vandaag was het dus de beurt aan de nummers 20 tot en met 17.

 

My Morning Jacket - Z20. My Morning Jacket – Z

Een mooi begin van Goddeau’s Top 20 als u het mij vraagt. Vorig jaar bedacht ik deze cd met plaats 14 in mijn jaarlijst van 2005 (zie rechterkolom), maar na de plaat vandaag voor de eerste keer sinds maanden nog eens beluisterd te hebben, besef ik dat die notering eigelijk veel te laag was. De plaat is pas een jaar uit maar mag terecht een moderne rockklassieker genoemd worden. Goddeau stipt volkomen terecht de afsluitende track ‘Dondante’ aan als absolute hoogtepunt van de plaat, maar zelf heb ik het ook nogal voor ‘Gideon’. Typisch een plaat dus waarop iedereen wel zijn eigen favoriete song(s) zal hebben want dit is dan ook een bijzonder sterk consistent geheel dat nergens een moment van zwakte kent. Terechte vermelding dus in eender welk lijstje met de 20 beste platen van de afgelopen 5 jaar.

 

Broken Social Scene - You forgot it in people19. Broken Social Scene – You forgot it in people

Logische notering, daar Broken Social Scene dikwijls vermeld wordt op het Goddeauforum. Typische Goddeau-groep zeg maar. Ik ken de plaat niet, ken de groep enkel van naam, hoorde er dus nog nooit iets van en ik wil dat eigelijk zo houden ook. Ik hoor en koop zo al genoeg muziek. Een mens moet érgens een grens trekken qua hoeveelheid muziek ontdekken en beluisteren vind ik. Kwestie van het kaf nog van het koren te kunnen scheiden in dàt specifieke segment van de muziek waarin je jezelf wil specialiseren. Maar leg dàt maar eens uit aan deze jonge van hot naar her shuffelende iPod-generatie waaraan we ongetwijfeld deze al dan niet terechte notering te danken hebben. Mij lijkt het alleszins wat overdreven.

 

Interpol - Turn on the bright lights18. Interpol – Turn on the bright lights

‘Objectief’ gezien een terechte notering voor deze ook alweer typische ‘Goddeau-plaat’ en deze cd mag ondertussen ook al een moderne rockklassieker genoemd worden. Zelf ben ik er echter nooit in geslaagd deze plaat ‘te snappen’. Ik dacht dat het vandaag misschien zou lukken, omdat ik de plaat al jaren niet meer beluisterd had. Maar nee; ik krijg er maar geen vat op. Het wil maar niet klikken tussen Interpol en mij. Ik hoor nog steeds, zoals destijds, tonnen sfeer, maar geen songs. Een sfeertje dat naarmate de plaat vordert serieus op mijn zenuwen begint te werken, overigens. Maar zoals gezegd: dat deze Interpol-plaat Goddeau’s Top 20 heeft gehaald, vind ik volkomen terecht. Ik zou het echter stukken minder terecht vinden indien ook de tweede Interpol-plaat ‘Antics’ de lijst zou halen, want dat was eigelijk niet meer dan een sterke EP aangevuld met flutsongs die zelfs geen enkele preselectie van eender welke rockrally zouden overleven.

 

Radiohead - Hail to the thief17. Radiohead – Hail to the thief

Zou Radiohead deze Top 20 gehaald hebben indien de groep dit jaar niét op Pukkelpop had gespeeld? Ik durf het te betwijfelen. Toen de lijstjes dienden ingestuurd te worden lag dat optreden nog tamelijk vers in het geheugen. Ik kocht de plaat destijds puur omwille van de schitterende ‘roadmap’ special edition. Want ook na vandaag nog eens de ‘Hail to the thief’-marteling ondergaan te hebben, blijf ik erbij: Radiohead had moeten stoppen na ‘Ok computer’! De drie volgende onderkoelde, onverteerbare, onbeluisterbare studioplaten had men moeten uitbrengen onder een andere groepsnaam. Alleen: in dat geval zou er geen haan naar gekraaid hebben. Zo slim is one man freakshow Thom Yorke wel: door er het kwaliteitslabel ‘Radiohead’ op te plakken, werden het de meest overschatte, overgewaardeerde hopen gebakken lucht ooit. Muziek gemaakt met het verstand in plaats van met het hart. ‘Hail to the thief’ hoort dus eerder thuis in de lijst ’20 slechtste platen van de voorbije 5 jaar’ en zéker en vast niét in een lijst met de 20 beste platen. Meteen al een eerste schandvlek van formaat dus in Goddeau’s Top 20.

 

Enfin, ik ben alvast benieuwd naar de rest van de lijst. Het zou me in ieder geval ten zeerste verwonderen indien er ook maar één plaat uit mijn eigen top 10 de Goddeau Top 20 gehaald zou hebben. Vanaf morgen (eigelijk over een uurtje dus al) staan de nummers 16 tot en met 13 online. Alsook mijn commentaar.

5 gedachten over “5 Jaar Goddeau : De CD Top 20! Deel 1

  1. ’t is samengesteld door de lezers he Roen, niet door ons. Wij wassen onze handen hier in de onschuld.

    Hou het stil, maar ik heb ook mijn vragen bij sommige platen die er in staan (ik ken de hele lijst).

    Like

  2. ik ook hoor Caesar 😉

    Enfin, de helft van mijn cd-collectie indien geen Antony, Sufjan, Arcade fire en sigur ros 😉

    Zo voorspelbaar als wat eigelijk

    Je moet de lezers dus NOG beter opvoeden Caesar!

    Like

  3. Broken Social Scene heeft eigenlijk weinig met de iPod-generatie te maken hoor, Roen. Het is wel een chaotische plaat – een beetje typisch aan die Canadezen, zoals Arcade Fire. Misschien niets voor jou, maar ik vind het alvast een ijzersterke plaat. Voor wat dat dan toch waard is.

    Like

  4. Onderschat uzelve niet Wizzard! Blijkbaar heel wat, gezien de cd de lijst heeft gehaald! Ik moet daarentegen gewoon toegeven dat ik geen voeling meer heb met de jongerenmuziek van vandaag…

    Dat neem niet weg dat ik er graag licht cynische commentaar op geef 😉

    Like

  5. Ik zou anders graag je licht-cynisch commentaar over tracks als ‘Anthem for a Seventeen Year-Old Girl’ of ‘Cause=Time’ eens willen horen 🙂

    Like

Reacties zijn gesloten.