Bruce Springsteen – We shall overcome the Seeger sessions American land edition

Bruce Springsteen - American land editionNa Bruce de hemelbestormende stadionrocker van oa ‘Born in the USA’ en ‘The rising’ en Bruce de intieme singer/songwriter van oa ‘Nebraska’ en ‘The ghost of Tom Joad’ maakten we dit jaar voor het eerst aangenaam kennis met Bruce de gezellige kroegfolky middels ‘We shall overcome the Seeger sessions’, waarop Bruce Springsteen traditionals en geslaagde eigen interpretaties van de songs van folklegende Pete Seeger brengt. Nuja, “ eigen interpretaties”; dat heb ik ook maar van anderen, want ik heb helemaal niks van Seeger in mijn collectie. Toch kwamen de meeste songs me bekend in de oren. Ik zal ze dus lang geleden, wellicht toen Roen nog een Zwoentje was, al gehoord hebben. Het minste dat je over ‘We shall overcome’ kan zeggen, is dat Springsteen de songs van de inmiddels 87-jarige Seeger nieuw leven heeft ingeblazen en Seeger zodoende terug onder de aandacht heeft gebracht, zodat nitwits als ik eindelijk eens de moeite zouden doen om naar de originals op zoek te gaan. In 2007 maak ik er eens werk van!

 

Terwijl ik ‘We shall overcome’ herbeluister ruik ik trouwens terug de geur van gegrilde gigántische lappen sappige steaks, gemarineerde koteletten, brochettes, kippenbouten en ribbetjes. ‘We shall overcome’ van Bruce Springsteen was dan ook dé soundtrack tijdens de talrijke barbecueschranspartijen van afgelopen zomer @ Roen’s Ranch. Nog een geluk dat we begripvolle, verdraagzame Engelse buren hebben, want toen de tiende fles rosé gekraakt werd, begonnen we hier met z’n allen luidkeels met aanstekelijke deunen als ‘Pay me my money down’, ‘O Mary don’t you weep’, ‘Jacob’s ladder’ en ‘Old Dan Tucker’ mee te lallen. Ik bespaar u de gortige details van de daaraan verbonden, achteraf bekeken beschamende taferelen, want u zit dit misschien te lezen terwijl u smakelijk uw boterhammen zit op te eten.

 

Enkele weken geleden verscheen overigens met de ‘American land edition’ dé definitieve versie van ‘We shall overcome the Seeger sessions’. En maar goed ook, want bij de eerste versie had ik het gevoel dat er, hoewel gewéldig goed, toch nog iets aan ontbrak. Wie de eerste versie nog niet had, kan ik deze met 5 extra tracks uitgebreide versie dan ook van harte aanbevelen. U haalt met ‘We shall overcome the Seeger sessions American Land edition’ immers dé gezelligste plaat van het jaar en in één moeite één van de allerbeste Bruce Springsteen-platen (jaja, ik heb ze allemaal!) in huis. Op de valreep nog een cadeautip voor onder de groene ploert dus! 9,5/10

Een gedachte over “Bruce Springsteen – We shall overcome the Seeger sessions American land edition

Reacties zijn gesloten.