Halfweg 2008

Secretly Belgian drukte me gisteren met zijn halfjaarlijstje van 2008 met de neus in de keiharde feiten: we zijn verdorie al halfweg 2008. Halfweg, dat betekent dat het nu einde juni is en zomer. Hoe kan dat nu? In mijn hoofd is het nog altijd winter. Nog goed dus dat er muzieklijstjes samengesteld worden om me eraan te herinneren dat hetgeen mijn hoofd me vertelt niet noodzakelijk altijd de waarheid is. Muzieklijstjes zijn dan ook een houvast voor labiele mensen als ik en dus levensnoodzakelijk. Muzieklijstjes houden je van de coke. Of net niet. Het opstellen van lijstjes brengt in ieder geval je hersenen aan de kook. Toch hou ik van muzieklijstjes. Zeker sinds ik enkele jaren geleden de prachtfilm ‘High fidelity’ zag. Onlangs zag ik de film nog eens terug op Canvas en toen viel mijn oog op een onvergeeflijke, ergerniswekkende fout. Op zeker moment legt het hoofdpersonage (de eigenaar van de platenwinkel) de titelsong van het album ‘The river’ van Bruce Springsteen op. Hij legt de naald in het begin van de plaat, terwijl iedereen weet dat ‘The river’ op het einde staat van kant 2 (van de eerste plaat). Hij had de naald dus eigenlijk op het einde van de plaat moeten leggen om enigszins geloofwaardig over te komen. En ik leg nu de naald terug op het begin van mijn tekst toen ik het had over dat halfjaarlijstje van 2008. Wel, ik heb net zoals vorig jaar dan ook maar weer een halfjaar top 20 samengesteld. Een pleidooi bij iedere plaat geef ik op het einde van het jaar wel, bij de bekendmaking van het definitieve albumlijstje van 2008. Kwestie van niet in herhaling te vallen, want ik val hier zo al genoeg in herhaling en men vindt mij nu al een zeurpiet. Ik heb in ieder geval al van heel wat nieuwe cd’s genoten in deze eerste helft van 2008. Eigenlijk zouden deze 20 albums allemaal in de top 5 moeten staan want een lagere plaats vind ik schandalig en doet afbreuk aan de desbetreffende platen. Maar goed, het zij zo. Knopen zijn er nu éénmaal om doorgehakt te worden. Vandaar dat je doorgaans albumlijstjes van mannen zult aantreffen. Vrouwen laten zich immers te gemakkelijk meeslepen door emoties en kunnen dan ook geen besluit nemen in dergelijke kwesties van levensbelang. Gelukkig kunnen ze voor dergelijke belangrijke zaken altijd rekenen op ons, het sterke geslacht. En laat er net nu een vrouw mijn albumlijstje aanvoeren! Een primeur, want sinds ik jaarlijstjes samenstel heeft een vrouw nog nooit de eerste plaats bereikt. Dat doet er me trouwens aan denken dat ik hier eens de rest van mijn jaarlijstjes moet publiceren, want ik was vorig jaar begonnen en blijven hangen bij 1990. Hopelijk houdt Emmylou stand tot het einde van het jaar, maar ik vermoed van wel. Het kan immers onmogelijk nog grootser, indrukwekkender, eerlijker, puurder dan op ‘All I intended to be’. Om dit lijstje enigszins toch wat zin te geven, plaats ik bij elk album een mp3 van mijn favoriete track. Maar dat is iets voor straks. Want nu is het al te laat daarvoor. En ik ben moe. Bedtijd is al lang voorbij. Opvallende afwezigen zijn overigens John Hiatt, dEUS, Justin Townes Earle, Elliott Murphy, The Raconteurs, REM, Jim Lauderdale & The Dream Players, Roland, Bonnie ‘Prince’ Billy en Tift Merritt. Maar dat geeft niet. Op het einde van het jaar kunnen zij immers alsnog vóór de nu wel vernoemde platen eindigen. Wat mij betreft hoeven er vanaf nu geen nieuwe cd’s meer te verschijnen dit jaar. Het muziekjaar 2008 is zo al straf en mooi genoeg geweest.

Edit 25/06 15u23: de mp3’s zijn opgeladen en vind je onder de foto’s. De meeste kan je rechtsreeks beluisteren via esnips, anderen die ik niet via esnips kon opladen kan je onrechtstreeks beluisteren via savefile.

1. Emmylou Harris: All I intended to be

01 Emmylou Harris - All I intended to be

MP3 Emmylou Harris – Sailing round the room

2. Drive-By Truckers: Brighter than creation’s dark

02 Drive-By Truckers - Brighter than creation's dark

MP3 Drive-By Truckers – Bob

3. Fleet Foxes: Fleet Foxes + Sun giant EP

03 Fleet Foxes

MP3 Fleet Foxes – Blue ridge mountains

4. Steve Von Till: A grave is a grim horse

04 Steve Von Till - A grave is a grim horse

MP3 Steve Von Till – A grave is a grim horse

5. Madrugada: Madrugada

05 Madrugada

MP3 Madrugada – The hour of the wolf

6. Sun Kil Moon: April

06 Sun Kil Moon - April

MP3 Sun Kil Moon – Lost verses

7. Isobel Campbell & Mark Lanegan: Sunday at devil dirt

07 Isobel Campbell & Mark Lanegan - Sunday at Devil Dirt

MP3 Isobel Campbell & Mark Lanegan – The raven

8. Caroline Herring: Lantana

08 Caroline Herring - Lantana

MP3 Caroline Herring – Paper gown

9. Chatham County Line: IV

09 Chatham County Line - IV

MP3 Chatham County Line – The carolinian

10. J
ames Hunter: The hard way

10 James Hunter - The hard way

MP3 James Hunter – Carina

11. Fred Eaglesmith: Tinderbox

11 Fred Eaglesmith - Tinderbox

MP3 Fred Eaglesmith – Shoulder to the plow

12. Malcolm Holcombe: Gamblin’ house

12 Malcolm Holcombe - Gamblin' house

MP3 Malcolm Holcombe – My ol’ radio

13. Justin Rutledge: Man descending

13 Justin Rutledge - Man descending

MP3 Justin Rutledge – St. Peter

14. Thomas Denver Jonsson: The lake acts like an ocean

14 Thomas Denver Jonsson - The lake acts like an ocean

MP3 Thomas Denver Jonsson – Like friends falling in love

15. Willard Grant Conspiracy: Pilgrim road

15 Willard Grant Conspiracy - Pilgrim road

MP3 Willard Grant Conspiracy – Vespers

16. Nick Cave & The Bad Seeds: Dig!!! Lazarus dig!!!

16 Nick Cave & The Bad Seeds - Dig, lazarus, dig!!!

MP3 Nick Cave & The Bad Seeds – Midnight man

17. The Gutter Twins: Saturnalia

17 The Gutter Twins - Saturnalia

MP3 The Gutter Twins – Seven stories underground

18. Elbow: the seldom seen kid

18 Elbow - The seldom seen kid

MP3 Elbow – Weather to fly

19. Sigur Ros: With a buzz in our ears we play endlessly

19 Sigur Ros - With a buzz in our ears we play endlessly

MP3 Sigur Ros – Illgresi

20. The Last Shadow Puppets: The age of the understatement

20 The Last Shadow Puppets - The age of the understatement

MP3 The Last Shadow Puppets – Standing next to me

 

11 gedachten over “Halfweg 2008

 1. Er is al een knokploeg opgetrommeld om diegene die jou zeurpiet durven noemen wat manieren bij te brengen. Namen noemen, Roen!

  Wat die lijstjes betreft. Ik denk dat vrouwen daar gewoon te nuchter voor zijn. Zij zien belangrijker dingen in het leven dan gradaties van schoonheid bepalen voor muziekjes. Schoenen kopen bijvoorbeeld. 😉

  Lantana mag van mij iets hoger. En Fred Eaglesmith grijpt mij niet bij mijn nekvel. Jammer. De Fleet Foxes en Steve Von Til ken ik niet. Daar gaat mijn zondagsgeld alweer.
  Mooi lijstje.

  En ik zit inderdaad nog altijd te wachten op het vervolg van jouw jaaroverzichten.

  Like

 2. Geweldige film, maar de fout is me nooit opgevallen 🙂 Het lijstjesaspect was bij mij ook zeer herkenbaar.

  Over 2008 heb ik nog niet echt nagedacht, maar ik heb het gevoel dat Lanegan zal domineren, zowel met Isobel Campbell als met The Gutter Twins.

  Like

 3. U bent een man met goede smaak, mijn smaak 😉 Er zijn zeker een paar tips die ik zal meenemen

  Like

 4. @ Marc:
  Dank u zeer Marc. Ik vind het zelf niet zo’n goeie lijst. De laatste 15 platen staan dan ook veel te laag Maar het kan niet anders. Dat heb je nu éénmaal met onze manier van nummering.

  @fILLE:
  Lanegan domineert inderdaad alweer fILLE! Straf, zo zonder eigen soloplaat.

  @Peerke:
  Maar die mens had gelijk Peerke! Ik ben de grootste zeurpiet van het bloggersgild! Groot gelijk trouwens; vrouwen zien het totaal verkeerd: wat kan er nu immers ooit in het leven belangrijker zijn dan het opstellen van muzieklijstjes? ze maken zichzelf maar wat wijs. Opgepast voor die Fleet Foxes. Het is een Openbaring. Jammer voor Fred, maar misschien vind je het teveel een stijlbreuk met zijn vorige platen? Lantana mocht inderdaad hoger; ik vind dat ze schandalig laag staan, maar voor een verklaring verwijs ik u graag door naar het antwoord aan Marc. En dat vervolg van die jaaroverzichten komt. Als de tijd ervoor rijp is. (lees: als ik een aanleiding ervoor vind 🙂 )

  Like

 5. Hahaha… Ik had je post nog niet gezien voordat ik een tweede keer bij Secretly Belgian antwoordde. Ik zweer het je!

  Ja, ik heb last van een zwervend hoofd, maar of dat typisch vrouwelijk is wil ik niet gezegd hebben.

  Je lijstje ziet er goed uit. Toch 1 opmerking. Mark & Isobel vond ik dit jaar enórm teleurstellend. De plaat toch, het optreden was leuk. (Ze speelden Carry Home en Little Sadie en Gentle On My Mind!)

  En: hmm, High Fidelity!

  Like

 6. Dank je Lene,
  Ik had overigens je concertverslag van Isobel & Mark gelezen op damusic ’n paar weken geleden 😉 Ik ontdek nu pas je blog. Mark zou dringend weer eens een vervolg mogen breien aan zijn solowerk, en dan niét aan ‘bubblegum’, maar eerder aan ‘field songs’. Jammer dat je de nieuwe plaat van Isobel & Mark niet goed vindt; voor mij heeft ze echter een speciale betekenis gekregen. Zie daarvoor: http://roenhetzwoen.skynetblogs.be/post/5874435/sunday-at-devil-dirt-galmaarden
  In het licht van die gebeurtenissen hebben de songs dus voor mij een extra dimensie gekregen.

  Like

 7. Vrouwen zijn niet goed in lijstjes ?Muzieklijsten ok, maar gradaties? De volgorde wisselt met de stemming.Het genre eigenlijk ook.De keuze evenzo…We zijn daar niet té nuchter voor, we zijn daar té dronken voor.Eén en al roes, passie, dépri,weemoedig…romantisch!
  Ik zou willen dat Dennis Wilson ‘Rainbows,Only with You…enfin, Pacific Ocean Blue, voor mij geschreven had en Carl wilson ‘Heaven’ voor mij zong. Ik denk dat ik dan ‘To Survive’ van Joan As Police Woman zou cadeau doen.

  Getekend Imelda Marcos

  Like

 8. ok, als ik dit lijstje en dat van secretly belgian bekijken, besef ik weer dat ik een achterstand in te halen heb. op korte termijn zeker emmylou harris en steve von till, en ook james hunter. ik zit al een tijdje te wachten op de fleet foxes ep die ik een tijd geleden bestelde. als die bevalt schaf ik me ok de full-cd aan. wat mij bij in rotatie zit voor het lijstje, o.m.:

  drive-by truckers – brighter than creation’s dark
  john zorn – the dreamers
  al green – lay it down
  amenra – mass IIII
  vandermark 5 – beat reader
  bar kokhba sextet – lucifer: book of angels, vol. 10
  portishead – third
  johnny dowd – a drunkard’s masterpiece
  en ik vergeet er nog wel een paar
  verder ook al onder de indruk van de nieuwe joan as police woman na 2 beluisteringen. en de nieuwe elliott murphy. ik verwacht ook nog een plaatsje voor harvey milk en willard grant conspiracy. verder moet ik no age ook nog aanschaffen. beach house en bon iver heb ik online gehoord, maar die deden me precies niet veel

  Like

 9. Verdorie Mie,
  Al een hele tijd op mijn boodschappenlijstje vergeten te zetten: de nieuwe joan as police woman. nogal een geluk dat vrouwen straf zijn in boodschappenlijstjes. bedankt daarvoor!

  verdorie Guy,
  Elliott hangt dees week weer ferm mijn kloten uit, nu hij weer meedoet aan dat song city circus. zag ik hem vanavond toch wel niet in de rode loper zeker, “songs” schrijvend met Udo & Born. En mijn madam wil daar zondag weer naartoe natuurlijk…

  Like

 10. Niets is zaliger dan bij dit triestig weer de laatste plaat van Emmylou Harris op te zetten.

  Het is zeker verdiend om zo hoog te staan.

  Groeten van BEeST! Jawel, hij leeft nog, maar dan nu in Brugge!

  Like

Reacties zijn gesloten.