2008 in Music – Handleiding

Mja, ik heb me na mijn vorige stuk, mijn ode aan dat lieve Nachtblauwtje, sterk afgevraagd of een ‘kil jaarlijstje’, zoals Peerke het zo treffend verwoordde, nog relevant zou zijn. Maar uiteindelijk kan ik er niet omheen. Ik heb zo’n eindejaarslijstje met m’n favoriete platen nódig. Als geheugensteun voor later. Een jaar zou niet ‘af’ zijn indien ik geen eindejaarslijstje met mijn favoriete cd’s zou gemaakt hebben. Het zou onnatuurlijk aanvoelen; ik stel zo’n lijst al samen sinds 1989. Het is dus een automatisme geworden; maakt deel uit van m’n bioritme en is dus levensnoodzakelijk. En bovendien: de lijst van 2008 is mijn twintigste editie! Een jubileumeditie dus! Ook al een reden dus om er toch maar één te maken. En wat voor één dit jaar! Zo klaar en duidelijk als het de vorige jaren was, zo’n moeite heb ik dit jaar moeten doen om tot een zo correct mogelijke jaarlijst te komen. Ik was het schrappen, herbeginnen en opnieuw schrappen eigenlijk al verleerd. 2008 was dan ook een énorm rijk en boeiend muziekjaar, waarin ik heel wat mooie platen kocht. Het frustrerende met zoveel mooie platen is dan ook dat je sommige platen altijd maar opnieuw en opnieuw wil horen, waardoor er nauwelijks tijd overschiet om de andere platen ook eens een extra luisterbeurt te gunnen. Met één paar oren had ik dit jaar niet genoeg. Zelfs 2 paar zou niet genoeg geweest zijn. Ik kon gerust wel 3 of 4 paar oren gebruiken. Zo’n fantàstische platen allemaal. Uiteraard waren er ook de traditionele tegenvallers en de miskopen. Maar dat is niet erg. Ze brengen evenwicht en charme in een collectie. Ze maken dat je platencollectie een menselijk karakter krijgt en dus allesbehalve perfect is. Daarom begin ik vandaag met de lijstjes ‘te weinig gehoord’, ‘tegenvallers’ en ‘miskopen’. Zo dadelijk de lijst met ‘tegenvallers’.

 

2 gedachten over “2008 in Music – Handleiding

  1. Zoas je gelezen hebt, wilde ik dit jaar geen gewone lijstjes maken, maar ik denk ook dat het moet. Ik doe het al sinds 1969 (toen stonden The Flying Burrito Brothers op één). Er is blijkbaar geen weg terug.

    Ik vind de uitleg die je hier geeft erg mooi en ontroerend.

    Like

  2. Dank je Martin,
    maar het is inderdaad zoals je zegt: er is geen weg meer terug. En voor jou is het dit jaar dan de 40ste editie! Wàt een aantal! Heb je je lijstjes nog ergens liggen? Het zou boeiend zijn om die eens allemaal op je blog te zien… Misschien zouden ze inspiratie kunnen brengen tot nieuwe verhalen die je daarbij ongetwijfeld te binnen zullen schieten… ’t is maar een ideetje hoor 😉

    Like

Reacties zijn gesloten.