CD Top 50 van 2011 :: De Helaasheid Der Dingen

josh t. pearson, last of the country gentlemen

Kijk jij ooit wel eens televisie, Roen; lees je soms eens een boek? Dat zijn slechts 2 voorbeelden van clichévragen die regelmatig terugkomen in mijn mailbox nadat ik mijn jaarlijst heb gepost. Om kort te gaan, want het jaar is alweer bijna voorbij en ik moet nog zoveel posten hier: televisie kijk ik zeer zelden; ik lees er wel over op facebook. Zodoende heb ik meteen een korte samenvatting van wat ik niet gemist heb. Het kan me gewoon niet schelen wie de beste danser, de beste kok, de beste zanger, de beste boerzoekende vrouw of het beste leeghoofd dankzij de meeste sms-sturende vrienden van Vlaanderen is. Voor al de rest heb ik wel voldoende tijd, omdat ik ten eerste nog steeds een kluizenaar ben, maar vooral omdat ik tijdens het beluisteren van muziek heel wat andere dingen kan doen. Toch is muziek zeker geen geluidsbehang voor mij. Ik merk immers dat, wanneer ik ervoor ga zitten en ze dus aandachtig beluister, de beste platen zijn blijven hangen nadat ik ze al eens beluisterde tijdens het lezen van internetartikels, facebook, een écht boek, een muziektijdschrift of, ik zeg maar wat, tijdens de afwas.

 

183 nieuwe platen kocht ik alweer in 2011. Dat is zowat het gemiddelde van de laatste 15 jaar. En peanuts alweer, als je ziet hoeveel tienduizenden platen er alweer verschenen zijn in één jaar tijd. Veel mooie muziek ontglipt mijn aandacht, maar daar valt nu eenmaal niets aan te doen. Ook mijn tijd is beperkt en één plaat beluisteren neemt algauw drie kwartier in beslag. Drie kwartier die je niet aan een andere plaat kan besteden. Daarvoor ontbreekt het me jammer genoeg nog steeds aan een zesde zintuig om meerdere platen tegelijk te kunnen beluisteren, wat ik gerust één van mijn grootste frustraties durf te noemen. 183 nieuwe platen dus, want daarnaast kocht ik ook nog eens evenveel oude platen en reissues, wat dus, zoals ieder jaar, neerkomt op één plaat voor elke dag van het jaar. Maar zoals gewoonlijk dingen oude platen en reissues niet mee naar een plaats in mijn album top 50 van het jaar. Dat geldt ook nog steeds voor nieuwe liveplaten, nieuwe tributeplaten en nieuwe compilatieplaten, die overigens wel tot die lijst met 183 nieuwe platen horen. En dat is op zich best jammer, want de tributeplaat “This One’s For Him: A Tribute To Guy Clark” en de compilatieplaat “Dark River: Songs Of The Civil War Era” behoren eigenlijk tot mijn favoriete platen van het jaar. Meer nog, indien ik ze had opgenomen in mijn jaarlijst zouden ze de nrs. 2 en 3 geweest zijn. Maar het is nu eenmaal een regel die ik blijf hanteren, omdat het oneerlijk zou zijn tegenover al die andere mooie ‘various artists’-platen die ik omwille van deze idiote regel ook niet opnam in mijn jaarlijsten van de voorbije 21 jaar. Zo vielen er dus 4 van dergelijke platen al automatisch af, waardoor er nog steeds 179 nieuwe platen overbleven die ik best allemaal wel een plaatsje had willen gunnen in mijn top 50 van dit jaar. Vlaams Minister van Financiën en Begroting Philippe Muyters had even voor me uitgerekend dat er echter 129 platen dienden geschrapt te worden om tot 50 te komen. Dergelijke wiskundige problemen laat ik dan ook graag aan specialisten ter zake over. Daar zitten overigens best heel wat opvallende platen tussen.

 

‘Circuital’ van My Morning Jacket is zo’n opvallende plaat en werd één van de laatste afvallers. Ik vind de plaat niet goed genoeg. Er staan een vijftal wereldsongs op, maar waarom wilden ze dan persé een LP uitbrengen terwijl ze slechts zwanger waren van een ijzersterke EP? Een plaat die meteen afviel, maar die wel hoog in de meeste jaarlijstjes staat inmiddels, is ‘Last Of The Country Gentlemen’ van Josh T. Pearson. Na de eerste beluistering van de plaat was ik nochtans overdonderd. Maar van die overrompelende eerste ervaring bleef vanaf luisterbeurt 2 en daarna niets meer over en dat gevoel kwam ook nooit meer terug. Ik vind het nu vooral een énorme zaagplaat. Josh T. Pearson zorgde overigens alleen maar voor frustraties dit jaar: niet alleen z’n plaat vind ik behoorlijk frustrerend, maar op 8 april miste ik ook zijn ultrakorte concert in de Botanique: ik had tickets, maar dankzij wegenwerken aan de basiliek van Koekelberg verdwaalden madam & ik in de jungle van Brussel, waardoor we om 20u05 eindelijk aan de Botanique arriveerden. Ik ben niet meer naar binnen gegaan; ik was dankzij de Brusselse Brousse niet meer in de stemming en bovendien wist ik van de concerten de dagen daarvoor dat het een kort concert zou zijn, dus vond ik het geen zin meer hebben om eerst nog ergens parking te zoeken en dan nog een eind te voet te lopen om uiteindelijk tegen 20u30 de zaal binnen te vallen. Josh T. Pearson was dit jaar in ieder geval op z’n minst een intrigerende artiest met een al even intrigerende plaat; dat wel.Vanwege de mooie hoes kocht ik overigens de 2LP + CD voor slechts 17.50 euro! (zie foto). Maar de grootste tegenvaller van het jaar vond ik ‘Hard Bargain’ van Emmylou Harris. Ik denk dat Emmylou niet genoeg tijd heeft genomen om genoeg goeie songs te schrijven. De plaat kwam er gewoon te vlug na het twee jaar oude meesterwerk “All I Intended To Be”, waarop ze fantastische eigen interpretaties van onbekende songs afwisselde met sterk eigen werk. Misschien was ze vanwege die krachttoer wel overmoedig geworden en dacht ze ten onrechte dat ze het songschrijven nu wel onder de knie had. Maar nee, “Hard Bargain” is een ronduit zwakke collectie originele songs die wat mij betreft nergens een lichtpunt kent, laat staan een hoogtepunt. Bovendien nam Emmylou voor “Hard Bargain” slechts twee muzikanten in dienst. Onbekende namen overigens. Met dergelijk opzet wilde ze wellicht de aandacht vestigen op de songs zelf (en dus niet op de muzikanten) én die songs tot hun naakte essentie voorstellen, maar dat onderstreepte des te pijnlijker de zwakte van haar songmateriaal.

 

Emmylou Harris, My Morning Jacket en Josh T. Pearson zijn slechts 3 van de vele namen die afvielen voor mijn top 50. Ook recent gekochte platen zoals ‘El Camino’ van The Black Keys en ‘City Of Refuge’ van Abigail Washburn kwamen niet in mijn top 50 terecht, omdat het enthousiasme van de eerste luisterbeurten een overdreven hoge plaats zou opgeleverd hebben. Omdat ik ze nog niet naar juiste waarde kan inschatten, heb ik ze dan maar geschrapt uit een eerste versie van mijn top 50. Je vindt ze ook hieronder terug, in de hele lijst afvallers. Van de 29 titels in vet kocht ik de LP versie. Ik kocht overigens 42 nieuwe platen in LP-vorm, waarvan dus 13 stuks mijn top 50 haalden (alweer met dank aan Philippe Muyters voor de berekeningen). Meer daarover vanaf morgen.

 

CD Top 50 van 2011 :: De Afvallers:

A.A. Bondy :: Believers

A.J. Roach :: Pleistocene

Abigail Washburn :: City Of Refuge

Alela Diane & Wild Divine :: Alela Diane & Wild Divine

Amatorski :: tbc

Amy Lashley :: Travels Of A Homebody

Ane Brun :: It All Starts With One

Anna Calvi :: Anna Calvi

Arctic Monkeys :: Suck It And See

Beady Eye :: Different Gear, Still Speeding

Beuzak :: Homebrew

Blitzen Trapper :: American Goldwing

Bon Iver :: Bon Iver

Boris McCutcheon & The Salt Licks :: Utrecht

Brian Webb :: Strange Way To Grieve

Bright Eyes :: The People’s Key

Buffalo Tom :: Skins

Cahalen Morrison & Eli West :: The Holy Coming Of The Storm

Cam Penner :: Gypsy Summer

Carrie Elkin :: Call It My Garden

Channel Zero :: Feed ‘Em With A Brick

Chelsea Crowell :: Crystal City

Cody Canada & The Departed :: This Is Indian Land

Cowboy Junkies :: The Nomad Series Volume 2 – Demons

Danny Schmidt :: Man Of Many Moons

Das Pop :: The Game

David Philips :: The Rooftop Recordings

Dawes :: Nothing Is Wrong

Deadman :: Live At The Saxon Pub

dEUS :: Keep You Close

Dolorean :: The Unfazed

Elbow :: Build A Rocket Boys!

Eliza Gilkyson :: Roses At The End Of Time

Emmylou Harris :: Hard Bargain

Eric Andersen :: The Cologne Concert

Foo Fighters :: Wasting Light

Frank Fairfield :: Out On The Open West

G. Love :: Fixin’ To Die

Gary Heffern & Beautiful People :: Gary Heffern & Beautiful People

Greg Brown :: Freak Flag

Gregg Allman :: Low Country Blues

Gurf Morlix :: Blaze Foley’s 113th Wet Dream

Guy Clark :: Songs And Stories: Live

Hank III :: Ghost To A Ghost / Guttertown

Hayes Carll :: KMAG YOYO (& Other American Stories)

Howe Gelb & A Band Of Gypsies :: Alegrias

Huke Green :: Rustic Poet

Iron And Wine :: Kiss Each Other Clean

Israel Nash Gripka :: 2011 Barn Doors Spring Tour: Live In Holland

James Blake :: James Blake

Jeff Bridges :: Jeff Bridges

Jeffrey Foucault :: Cold Satellite

Jennie Lowe Stearns & The Fire Choir :: Blurry Edges

Joe Ely :: Satisfied At Last

John Fullbright :: Live At The Blue Door

Jolie Holland & The Grand Chandeliers :: Pint Of Blood

Jonathan Wilson :: Gentle Spirit

Joseph Parsons :: Hope For Centuries

Josh T. Pearson :: Last Of The Country Gentlemen

June Tabor & Oysterband :: Ragged Kingdom

Kasey Chambers :: Little Bird

Kate Bush :: 50 Words For Snow

King Creosote & Jon Hopkins :: Diamond Mine

L/O/N/G :: American Primitive

Lauderdale :: Moving On

Laura Cantrell :: Kitty Wells Dresses: Songs Of The Queen Of Country Music

Lenny Kravitz :: Black & White America

Marissa Nadler :: Marissa Nadler

Matt Bauer :: The Jessamine County Book Of The Living

Matty Charles :: Back At Your Door

Michael Dean Damron :: Plea From A Ghost

Micky & The Motorcars :: Raise My Glass

Mike Ferrio :: Good Luck Mountain

Miranda Lambert :: Four The Record

My Darling Clementine :: How Do You Plead?

My Morning Jacket :: Circuital

Natalia Zukerman :: Gas Station Roses

Neil Young & The International Harvesters :: A Treasure

Noel Gallagher’s High Flying Birds :: Noel Gallagher’s High Flying Birds

Oh Susanna :: Soon The Birds

Okkervil River :: I Am Very Far

Old 97’s :: The Grand Theatre Vol.2

Opeth :: Heritage

Over The Rhine :: The Long Surrender

Owen Temple :: Mountain Home

Parsons Thibaud :: Transcontinental Voices

Patrick Sweany :: That Old Southern Drag

Paul Simon :: So Beautiful Or So What

Pistol Annies :: High On Heels

Ponderosa :: Moonlight Revival

R.E.M. :: Collapse Into Now

Raphael Saadiq :: Stone Rollin’

Ray Bonneville :: Bad Man’s Blood

Reckless Kelly :: Good Luck & True Love

Red Hot Chili Peppers :: I’m With You

Richmond Fontaine :: The High Country

Rita Hosking :: Burn

Rob Lutes :: Live

Robert Earl Keen :: Ready For Confetti

Rod Picott :: Welding Burns

Romi Mayes :: Lucky Tonight

School Is Cool :: Entropology

Sharon Jones & The Dapkings :: Soul Time!

Sigur Ros :: Inni

Slaid Cleaves :: Sorrow & Smoke – Live At The Horseshoe Lounge

Slim Cessna’s Auto Club :: Unentitled

Stephen Simmons :: The Big Show

The Bellrays :: Black Lightning

The Black Keys :: El Camino

The Bony King Of Nowhere :: Eleonore

The Felice Brothers :: Celebration, Florida

The Jayhawks :: Mockingbird Time

The Kills :: Blood Pressures

The Latebirds :: Last Of The Good Ol’ Days

The Pains Of Being Pure At Heart :: Belong

The Strokes :: Angles

The Twilight Singers :: Dynamite Steps

The Unthanks :: Last

The Vaccines :: What Did You Expect From The Vaccines?

The Wailin’ Jennys :: Bright Morning Stars

The Wronglers with Jimmie Dale Gilmore :: Heirloom Music

Tori Amos :: Night Of The Hunters

Twilight Hotel :: When The Wolves Go Blind

Various Artists :: Dark River: Songs Of The Civil War Era

Various Artists :: T Bone Burnett Presents The Speaking Clock Revue

Various Artists :: The Lost Notebooks Of Hank Williams

Various Artists :: This One’s For Him: A Tribute To Guy Clark

Wanda Jackson :: The Party Ain’t Over

Whiskey Myers :: Firewater

Whitehorse :: Whitehorse

William Elliott Whitmore :: Field Songs

Willie Nelson :: Remember Me: Volume One

Zoe Muth & The Lost High Rollers :: Starlight Hotel

3 gedachten over “CD Top 50 van 2011 :: De Helaasheid Der Dingen

 1. Goh… benieuwd naar de lijst met diegenen die het wél haalden… En uit de afvallers blijkt dat ook ik dit bijna voorbije jaar toch ook nog véél muziek niét gehoord heb…
  Er is ook zoveel he…. ik deel dus jouw bezorgdheid…
  Ik kijk wel televisie, maar erg selectief en gericht… bij de weg…
  Een dezer moet ik ook maar eens wat gaan (verder) oplijsten…

  Like

 2. Ik ben wel heel blij te merken dat je terug blogt, eerst en vooral !
  Tussen de afvallers staan wel wat platen uit mijn eigen top 10 (die ik binnenkort op mijn blog post), dus ik zal het blijken af en toe grondig oneens te zijn met je. Anderzijds vermoed ik dat ik veel van de platen uit jouw top 50 nog niet zal gehoord hebben, ze na erover te luisteren, ga opzoeken en er zal voor vallen (want dat gebeurde de vorige jaren ook vaak). Dus ik ben in ieder geval héél erg benieuwd.
  En ik wil van de gelegenheid nog eens gebruik maken om je te bedanken voor al die heerlijke “roots”-tips die je me geeft, zij het op je blog of op Facebook…

  Like

 3. Amai, wat een schitterende lijst!!!
  En wat een schitterend werk heb je er weer van gemaakt, Roen.
  De commentaren, de foto’s, gewoon af.
  En vooral, wat heb ik weer allemaal bijgeleerd!
  Roen, voor jou muzikale kennis kan ik alleen maar met respect mijn hoofd buigen.
  Bedankt voor zoveel moois.
  Verder wens ik jou en je dierbaren nog een fijn eindejaar toe
  en het allerbeste voor 2012! Geniet er van, elke dag weer opnieuw.
  Hopelijk komen we elkaar volgend jaar weer regelmatig tegen.
  Leo

  Like

Reacties zijn gesloten.